הקואליציה ממשיכה להסתער על התקשורת: הצעת החוק לאיחוד הרשות השנייה ומועצת הכבלים
חבר הכנסת דן אילוז מהליכוד הגיש הצעה לחוק חדש-ישן המציע לאחד את שני הגופים הרגולטוריים בתחום התקשורת לגורם אחד, והוא מסביר כי המטרה היא להבטיח הסדרה אחידה ומניעת כפילויות
הצעות החוק של חברי הליכוד בתחום התקשורת לא עוצרות: חבר הכנסת דן אילוז הגיש הצעה חדשה-ישנה המציעה לאחד את הרשות השנייה ומועצת הכבלים והלוויין לגוף פנים-ממשלתי אחד. את חברי המועצה המפקחת ימנה שר התקשורת, בהמלצת ועדת איתור. הצעת החוק הוגשה ב-2013, נדונה ב-2015-2016 בוועדת הכלכלה ובסופו של דבר לא קודמה.
היום פועלים שני רגולטורים שונים מטעם המדינה – מועצת הכבלים והלווין והרשות השנייה, לעתים באותם נושאים ולגבי מפוקחים שונים, כמו למשל בתחום הפקות המקור. מועצת הכבלים והלוויין אמורה לפקח בעיקר על חברות השידורים – HOT ו-yes, בעוד הרשות השנייה על ערוצי הטלוויזיה המסחריים ושידורי הרדיו. עם זאת, ב-2018 רפורמה שקידם יואב קיש העבירה מספר ערוצים מפיקוח של מועצת הכבלים והלווין לרשות השנייה (ערוצים 9, 24 ו-20 שהפך לערוץ 14). החלוקה בעיקר היסטורית, שכן בעבר היה צורך בהפרדה שכזו בגלל אופי פעילות השחקנים: ערוצי ברודקאסט שהכנסותיהם מבוססות על פרסומות מול גופי שידור רב ערוציים שהכנסותיהם מבוססים על דמי מנוי. בעשור האחרון עברו מרבית השידורים להיות על גבי האינטרנט ונוספו שחקני סטרימינג והחלוקה ההיסטורית הפכה פחות רלוונטית.
לפי דברי ההסבר להצעת החוק: "בעבר נטען כי קיימת הצדקה עניינית להפרדה בין הגורמים העוסקים באסדרה של שידורים קרקעיים של ערוצי Broadcast (שידורים) הממומנים באמצעות פרסומות ובין הגורמים העוסקים באסדרה של שידורי כבלים ושידורי לוויין הממומנים באמצעות דמי מנוי והמציעים ערוצי נישה, וזאת, בשל המאפיינים הייחודיים של כל אחד מסוגי השידורים האמורים, אופן ההפצה השונה שלהם ואמצעי המימון השונים".
עוד נכתב: "בהמשך לשינויים וההתפתחויות בתחום בשנים האחרונות התחדד הצורך בראיית שוק השידורים כשוק אחד בו פועלים גורמים שונים המשפיעים זה על זה ובצורך להסדירו מתוך ראייה כוללת של כלל הגורמים הפועלים בו. בנוסף, קיומם של שני רגולטורים העוסקים בהסדרת אותו תחום יוצר כפילות מיותרת. שני הגורמים עוסקים בהסדרת נושאים דומים כדוגמת הפקות מקור, כללי אתיקה בשידורים ובפרסומות והגנה על ילדים. ואולם, כל אחת מהמועצות קובעת כללים שונים, וגם אם הכללים זהים, לעיתים הם מיושמים באופן שונה על ידי כל אחת מהמועצות, ובשל כך נוצרת א-סימטריה בהסדרה".
הניסיונות לאחד את שני הגופים אינם חדשים, ויש הסכמה רחבה על הצורך באיחוד שני הגופים ויצירת רגולציה אחידה. כבר ב-2005 עברה החלטת ממשלה שהציעה לאחד את מועצות הכבלים והלוויין והרשות השנייה, כשהדיון באיחוד הגופים החל כבר בשנות ה-90. הניסיון האחרון לאחד את הגופים היה במסגרת תזכיר חוק השידורים שפרסם לפני המלחמה שר התקשורת שלמה קרעי להערות הציבור קידום חוק השידורים של קרעי נבלם עם תחילת המלחמה, אך בחודשים האחרונים מקדמים במשרד התקשורת גרסה מעודכנת לחוק המצויה כיום בדיונים מול משרד המשפטים.
למרות ההסכמה בשוק התקשורת על הצורך ברגולציה אחידה ואיחוד שני הגופים – ההצעה של קרעי עוררה סערה. מינוי חברי המועצה שתפקח על הגוף החדש היה אמור להקנות כוח משמעותי לדרג הפוליטי בתהליך המינוי.
בהצעה הנוכחית יהיו במועצה המפקחת 9 חברים, בראשות הוועדה יעמוד יו"ר שהוא עובד מדינה, ואלו ימונו על ידי שר התקשורת בהמלצת ועדת איתור.