סגור
העיתון הדיגיטלי
23.03.25
אילן רום מנכל משרד האוצר
אילן רום. מינויו למנכ"ל משרד האוצר לא עובר בשקט (צילום: ברוך גרינברג)

פורום הכלכלנים מאיים בעתירה לבג"ץ נגד מינוי אילן רום למנכ"ל האוצר: לא עומד בדרישות הסף

כלכלנים שכיהנו בתפקידים בכירים בשירות המדינה ובמגזר הציבורי טוענים כי לרום אין השכלה וניסיון רלוונטיים לניהול המדיניות הכלכלית של המדינה; לטענתם, "המינוי אינו עולה בקנה אחד עם נורמות של מינהל תקין ושלטון מקצועי, ועלול לערער את אמון הציבור בשירות הציבורי"

המינוי של אילן רום לתפקיד מנכ"ל האוצר לא עובר בשקט. פורום הכלכלנים שלח באמצעות משרד עורכי דין גזית-בקל מכתב התרעה ומיצוי הליכים נגד המינוי ואף מאיימים לפנות לבג"ץ במידה והמינוי יתממש. המכתב נשלח לשר האוצר בצלאל סמוטריץ', היועמש"ית גלי בהרב מיארה, מזכיר הממשלה יוסי פוקס ונציבות שירות המדינה.
הפורום שמורכב מכלכלנים בכירים ומי שכיהנו בתפקידים בכירים בשירות המדינה ובמגזר הציבורי, טוענים כי רום מחזיק בתואר ראשון בארכיאולוגיה ובתואר שני במשפטים, אך אין לו השכלה בכלכלה, ניהול, מדיניות ציבורית או תחומים רלוונטיים לתפקיד מנכ"ל משרד האוצר שאחראי על גיבוש וניהול המדיניות הפיסקלית של המדינה.
כמו כן, הפורום מתייחס גם לחוסר ניסיונו הניהולי: רום שירת שנים רבות בשירות הביטחון של ישראל אך אין בכך הכשרה לניהול מערך כלכלי ומדיניות מאקרו-כלכלית של מדינה. לדבריהם, בתפקידו האחרון היה מנכ"ל מועצה אזורית בנימין, ועל אף שתפקיד זה כולל היבטים ניהוליים מקומיים, הוא אינו משתווה לאחריות והמורכבות הנדרשת ממנכ"ל משרד ממשלתי בכלל, ומשרד האוצר בפרט. כמו כן, הוא ביצע את התפקיד בפרק זמן קצר (שלוש שנים).
הפורום מזכיר כי מנכ"ל משרד האוצר אחראי על תיאום ותכלול מדיניות ברמה הלאומית, עבודה מול הרגולטורים הפיננסיים, גופים בינלאומיים, וניהול אגפי המשרד – תחומים שרום חסר בהם כל ניסיון מוכח. כמו כן, לפי החלטת ממשלה 86 מ-2009, מועמד למשרת מנכ"ל במשרד ממשלתי חייב להיות בעל תואר אקדמי רלוונטי וניסיון ניהולי בכיר בתאגיד בעל היקף פעילות משמעותי או בשירות הציבורי כאשר לטענת הפורום רום אינו עומד בתנאים אלה, שכן אין לו תואר רלוונטי בכלכלה או מנהל ציבורי, וניסיונו המקצועי לא כולל תפקידי ניהול רלוונטיים לתחום הכלכלי.
חברי הפורום אף מעלים טענות לפיהן המינוי אינו עולה בקנה אחד עם נורמות של מינהל תקין ושלטון מקצועי, ועלול לערער את אמון הציבור בשירות הציבורי ובתהליך המינויים למשרות בכירות.
הפורום התייחס לדו"ח ועדת קוצ'יק שבחן את המבנה הארגוני של משרד האוצר ואת תפקיד המנכ"ל (יוסי קוצ'יק בעצמו הוא חבר בפורום). לפי מסקנות הוועדה, מנכ"ל המשרד חייב להיות איש מקצוע בעל ניסיון רב, המכיר לעומק את הסוגיות המקרו-כלכליות, את המערכת הפיננסית ואת הדינמיקות של המשק הישראלי והגלובלי. הדו"ח גם המליץ כי מנכ"ל משרד האוצר צריך להיות אישיות כלכלית בעלת ניסיון עשיר והבנה מעמיקה במדיניות כלכלית, ובאופן ברור אין זה המקרה של אילן רום.
בסוף המכתב הפורום קורא לשר האוצר לחזור בו מהכוונה לקדם את מועמדותו של אילן רום, מתוך הבנה כי מדובר במינוי שאינו עומד בדרישות הסף ולא ישרת את טובת המדינה והמשק הישראלי. כמו כן, הפורום מבקש מוועדת המינויים לבחון את המינוי באופן קפדני ולהימנע מלאשר אותו אם הוא אינו עומד בתנאי הסף הנדרשים.
בין חברי הפורום שחתמו על המכתב: ארבעה מנכ"לי משרד האוצר לשעבר (פרופ' אבי בן בסט, דוד ברודט, ירום אריאב וחיים שני); שלושה ממונים על אגף התקציבים לשעבר (דוד בועז, פרופ' אודי ניסן ושאול מרידור); וגם לראשונה, הכלכלנית הראשית במשרד האוצר שירה גרינברג. כמו גם כלכלכנים שכיהנו בתפקידים בכירים בבנק ישראל לרבות משנה לנגיד, מנהל חטיבת המחקר ומפקח על הבנקים (פרופ' צביקה אקשטיין, פרופ' אביה ספיבק, פרופ' מישל סטרבצ'ינסקי ויאיר אבידן). בנוסף, חתמו על המכתב עשרות פרופסורים בכירים לכלכלה.