$
מחפשי עבודה

רוצים להקים עסק? זה הדבר הראשון שאתם צריכים לעשות

איך מחליטים אם להיות עצמאים או שכירים, מהם השלבים שצריך לעבור בבניית עסק ואיך בונים צוות מנצח? ליאור וילצ'ינסקי, שהקימה חברת טכנולוגיה שמספקת פתרון לעצמאים ובעלי עסקים, מסבירה

מעין מנלה 08:0206.02.21

כשליאור וילצ'ינסקי, מנכ"לית חשבונית ירוקה התפטרה מעבודתה בתור מפתחת תוכנה בתאגיד גדול היא החליטה שהיא לעולם לא תהיה יותר שכירה. בעבודה בתאגידים היא הרגישה בורג קטן, "פותרת פסיק קטן בתוך מוצר שלא באמת הבנתי. הבנתי שאני לא יכולה להמשיך ככה", היא מספרת.

 

זה היה לפני 11 שנים. היא לא ידעה מה היא תעשה אבל רצתה להיות עצמאית ולאחר ייעוץ מקצועי החליטה להישאר בתחום שלה, בטכנולוגיה מכיוון שהמעבר לעצמאות משכירות הוא אתגר בפני עצמו ועדיף אם אפשר לא להוסיף עליו את אתגר שינוי התחום.

 

"ממש בתחילת העצמאות שלי, רמי גבאי, חבר קרוב שלי מהלימודים לתואר והשותף שלי כבר כמעט עשור, הגיע עם רעיון לפתח מערכת אונליין להפקת חשבוניות. זה נשמע לי קצת משעמם אבל אז התחלנו לחשוב על המוצר והבנו שהמוצר הוא לא חשבוניות אלא חווייה וחיים פשוטים יותר לעצמאים", היא אומרת.

 

לראיון הווידאו המלא בקבוצת הפייסבוק 'עובדים על זה' לחצו כאן

 

שוחחנו עם וילצינסקי על הבחירה בעצמאות, על איך מקימים עסק ומה יכול להפוך אותו למצויין:

ליאור וילצ'ינסקי, מנכ"לית ומייסדת חשבונית ירוקה ליאור וילצ'ינסקי, מנכ"לית ומייסדת חשבונית ירוקה צילום: שריי עוז

 

1. איך בוחרים אם להיות עצמאים או שכירים?

השאלה אם להיות שכיר או עצמאי היא מאוד אינדיבידואלית וכדי להגיע לתשובה וילצ'ינסקי מציעה לשאול את עצמכם את השאלות הבאות: האם אתם אוהבים שמתווים לכם את הדרך, מכניסים אתכם למסגרת או שאתם אוהבים גם לתכנן את האסטרטגיה וגם לבצע אותה; האם אתם אוהבים לעבוד בצוות,מחלקה או או חברה גדולה או שאתם מעדיפים לעבוד לבד; האם מתאים לכם סדר יום מסודר או שאף אחד לא יגיד לכם מתי לעבוד ואתם יכולים לעשות את המשימות שלכם גם ב-2 בלילה; האם אתם אוהבים להתרכז במשהו אחד או לעבוד על כמה פרוייקטים במקביל? התשובות לשאלות האלה יספקו לכם הכוונה האם כדאי לכם להיות עצמאים או שכירים.

 

2. מהו הדבר החשוב ביותר שצריך לעשות כשמחליטים לצאת לעצמאות, או להקים עסק?

"קודם כל תדמיינו את היומיום שלכם, איך אתם רוצים שהוא ייראה, מה תעשו ואיך תיראה הסביבה שלכם. כשאני יצאתי לעצמאות דמיינתי את עצמי יושבת לעבוד עם הלפטופ בבית קפה עם גינה וככה בדיוק נראו השנים הראשונות בעצמאות שלי. אחרי שמדמיינים את היומיום אפשר להתחיל לדמיין את הסביבה ואת העשייה", אומרת וילצ'ינסקי.

 

מומלץ בשלב הראשון למצוא מה מניע אתכם והתשובה לשאלה הזאת תעזור לכם למצוא את הבידול שלכם ואת המוצר שלכם. חשוב לעשות משהו שאתם מאוד אוהבים כי זה יהיה מורגש במוצר.

 

3. השאלות שלא ידעתם שצריך לשאול, או מה צריך לקחת בחשבון כשמחליטים להקים עסק

בדרך כלל לאנשים שרוצים להקים עסק יש תשוקה למשהו מסויים שהם ממש טובים בו ורוצים לעסוק בו, כמו אפיית עוגות, תכנות או עיצוב תכשיטים. אבל חשוב להבין שמלבד העשייה הזאת, בעסק יש גם אלמנטים של ניהול, שיווק, עבודה מסודרת, מכירות, ניהול לקוחות, מיתוג וגבייה.

 

כלומר, גם אם התשוקה שלכם היא לאפיית עוגות, כשאתם בוחרים להקים עסק למכירת עוגות תהיו חייבים קודם כל לפאול האם יש מישהו שיקנה את העוגות, איך תשווקו את עצמכם, תמתגו את עצמכם, באיזו פלטפורמה תמכרו את העוגות, איך תגבו תשלום ואיזו נוכחות תהיה לכם ברשתות החברתיות. יש הרבה מאוד נושאים לקחת בחשבון ולעשות בעסק מלבד אפיית העוגות עצמה.

 

מומלץ גם לשאול מה מניע אתכם בהקמת העסק או המוצר או העיסוק שלכם, התשובה לשאלה הזאת תוביל להבנה מה מבדל אתכם מהמתחרים. השלב הבא יהיה להבין מי הלקוח שלכם, איך אתם עוזרים לו ואיזה 'כאב' אתם פותרים עבורו. דרך השלב הזה תוכלו גם לדייק את המוצר שלכם ולענות על השאלה מה בדיוק אתם מוכרים, בין אם זה מוצר פיסי או שירות.

 

4. בעולם העבודה החדש גמישות היא שם המשחק

היום יותר מתמיד בעקבות משבר הקורונה הרבה אנשים חוו קיצוץ בהיקפי המשרה, או איבדו את מקום עבודתם והחליטו להפוך לפרילנסרים או להקים עסק עצמאי. "אחד הדברים הטובים שניקח מהתקופה הזאת זו הגמישות. מי שמצליח להתגמש ולהמציא את עצמו מחדש, ישרוד ויותר מזה – יפרח. תקופה כמו השנה האחרונה תהיה בשבילו זרז לעשות את הדברים בדרך שלו", היא אומרת.

 

לדוגמא היא נותנת את אורית גידלי מ"סדנאות הבית" – בית ספר לכתיבה שכבר במהלך הסגר הראשון עבר תוך מספר ימים לזום ומצא דרך לתת ערך מוסף בהרצאות באמצעות הטכנולוגיה. דוגמא נוספת היא טליה תורג'מן שהקימה עסק בשם Secret Diners, אירועי בוטיק עבור חברות שרוצות לעשות פיתוח עסקי ומחפשות שותפים עסקיים. עם משבר הקורונה היא המציאה את עצמה מחדש, נשארה בעולם החוויה ויצרה מארזים שנשלחים לעובדים שעברו לעבוד מהבית.

 

"כמובן שהמצב רחוק מלהיות ורוד והרבה אנשים נאבקים להשאיר את הראש מעל המים, אבל הגמישות מאפשרת לייצר הכנסות מכמה מקורות שונים", אומרת וילצי'נסקי. "בתור עצמאים אפשר גם לבשל ארוחות ולמכור אותן, גם להיות שליח, גם למכור תכשיטים ולתפור מסיכות. מבחינה ביורוקרטית מי שגם שכיר וגם עצמאי צריך לעשות תיאום מס כדי לא לשלם מסים עודפים".

 

הקמת עסק, אילוסטרציה הקמת עסק, אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

 

5. עסק הוא קודם כל האנשים, איך בונים צוות מנצח לעסק שלכם?

כאשר וילצ'ינסקי הקימה את העסק שלה יחד עם שותפה לדרך היא לא חשבה שבהמשך יהיו בו חמישים עובדים. היא מציעה שכאשר מרכיבים צוות ראשית לבחור באנשים שיש לכם כימיה טובה איתם ולא פחות חשוב, אנשים שישלימו אתכם. "חשוב להבין במה אתם טובים ובמה פחות ולקחת אנשים שישלימו את העשייה שלכם. אם אתם טובים בבישול אבל פחות טובים בשיווק – קחו מישהו מעולה בשיווק".

בנוסף וילצ'ינסקי ממליצה להעסיק אנשים שתוכלו לסמוך עליהם ולתת להם חופש פעולה להצטיין במה שהם עושים; להגדיר את התפקידים והאחריות של העובדים כדי לחסוך זמן וחיכוכים; לבנות תהליכי עבודה מסודרים ולהיות הוגנים עם העובדים שלכם. "בשביל שהעסק יצליח הם צריכים להיות מחוברים אליכם, לעשייה שלכם", היא אומרת.

 

6. ולבסוף, איך בפועל מקימים עסק?

"קודם כל זה סטייט אוף מיינד. אף אחד לא אומר לכם מה לעשות, אף אחד לא מחייב אתכם לקום בבוקר. אתם צריכים להניע את עצמכם כל יום מחדש", אומרת וילצ'ינסקי.

בנוסף, יש צד פורמלי בהקמת עסק כמו התנהלות מול הרשויות, הפקת חשבוניות וגביית הכסף שמגיע לכם. לכן, מומלץ לשאול הרבה שאלות, לדבר עם בעלי עסקים ולקרוא מאמרים על מיתוק, שיווק ותמחור. ההתנהלות מול הרשויות כוללת פתיחת תיק במע"מ, ביטוח לאומי ומס הכנסה ולשם כך כדאי להתייעץ עם יועץ מס או רואה חשבון למרות שניתן לבצע את פעולות פתיחת התיק גם בעצמכם.

 

לפני שאתם ניגשים למלאכת פתיחת העסק וילצ'ינסקי מציעה להיעזר בצ'ק ליסט הבא:

  • לשאול את עצמכם במה אתם טובים, במה תרצו לעסוק ביומיום שלכם.
  • להגדיר טוב מה המוצר שאתם מוכרים (בין אם מוצר פיסי או שירות).
  • להבין מי הלקוח שלכם, במה המוצר שלכם עוזר לו ומשפר את חייו.
  • להבין מה מבדל אתכם מהמתחרים.
  • לפתוח עסק ברשויות.
  • לקרוא ולחקור על מיתוג, שיווק ותמחור.
  • לדבר עם בעלי עסקים ולשאול שאלות.
  • להתנהל בצורה מסודרת מהיום הראשון.

 

רוצים לדעת עוד על הבחירה בעצמאות מול שכירות? להשתתף בדיונים הקשורים לקריירה ולעולם העבודה? הצטרפו לקבוצת הפייסבוק 'עובדים על זה'

בטל שלח
    לכל התגובות
    x