$
מחפשי עבודה

מניהול צימרים לאתר למכירת תכשיטים - העסקים הקטנים שעברו לאונליין בתקופת הקורונה

מהנדסת בטבע שפתחה עסקים לסדנאות שוקולד וקרמיקה אותם היא מוכרת באמצעות אתר אינטרנט, וצורפת שהבינה שמכירה באמצעות דוכן נודד כבר לא אפשרית; אחד משישה עסקים קטנים נמצאים על סף סגירה, עבור חלקם מעבר לאונליין הוא חבל הצלה

מעין מנלה 13:4110.11.20

יש יותר מחצי מיליון עסקים קטנים ובינוניים בישראל. הם מהווים, לפי נתוני משרד הכלכלה את עיקר המגזר העסקי, אחראים ללמעלה ממחצית מהתוצר במשק ומעסיקים 60% מכלל המועסקים במשק. והם גם הנפגעים העיקריים במשבר הקורונה, שטרף את הקלפים עבור רבים מהם. ההערכות הן שעד סוף השנה צפויים להיסגר 70 אלף עסקים וחברות בישראל, 50% יותר ממספר העסקים שנסגרו בשנה שעברה. לפי סקר שערכה גוגל באוגוסט השנה אחד מכל שישה בעלי עסקים נמצא בתהליך סגירה או שוקל לסגור את העסק באופן מיידי.

 

ודווקא מתוך השבר, יש גם בעלי עסקים שעל מנת לשרוד ניסו למצוא אפיקי פעילות חדשים או דרכים יצירתיות לקדם את העסק שלהם ועברו למכירות בצורה דיגיטלית. עבור חלקם מעבר לפעילות אונליין יכול להציל את העסק מסגירה אבל, לפי הסקר של גוגל 25% מהעסקים הקטנים מתקשים בהעברת הפעילות לאונליין ומהצד השני, 60% מהצרכנים נתקלו בקשיים בחוויית הקניה אונליין למשל בתהליכי רישום, מידע על המוצרים או זמינות שירות הלקוחות.

 

מכירה אונליין מחייבת התייחסות שונה לחלוטין לניהול המלאי, כוח האדם והמשאבים של העסק. אתגר זה מתעצם כאשר מדובר בעסקים קטנים, בהם מועסקים עובדים בודדים, או המנוהלים בידי אדם אחד בלבד. לפי הסקר של גוגל, החסמים הבולטים בפיתוח כלים דיגיטליים בעסקים קטנים ובינוניים הם היעדר אמצעים פיננסיים מספקים (43%) וזמן לימוד ממושך (25%).

 

גיל זרביב למשל, עסק במשך עשרות שנים בפיתוח תכנה במערכות צבאיות ותעשייתיות, תעופה וחלל ומצא את עצמו מובטל חודשיים לפני פרוץ הקורונה. "בזמן האבטלה היה לי זמן לחשוב, מה אני רוצה באמת? לאיזה כיוון אני פונה? ראיתי את מה שקרה כסימן שהגיע העת לעשות שינוי לו ייחלתי כבר זמן מה". יבואן ישראלי של חברת Husse השבדית שמשווקת מזון לחיות מחמד הציע לו לעבוד איתו במודל של זכיינות משנה. "הבנתי במהרה שהמציאות בשטח אינה פשוטה. לא פשוט לשכנע בעלי חיות מחמד להחליף את המותג או החברה ממנה הם קונים כבר שנים או להחליף את הספק איתו הם רגילים לעבוד מזה זמן".

 

גיל זרביב גיל זרביב

כדי להתניע את העסק החדש שלו הוא עשה פעולות שיווק כמו חלוקת דוגמיות בחינם אך אומר שלא הצליח להגיע לכמות גדולה של אנשים. "הבנתי שהשלב הבא להפצת הבשורה באופן נרחב הוא להקים אתר אינטרנט שיהיה זמין ונגיש לרכישת מוצרי המזון, וגם יאפשר לאנשים לראות את מגוון המוצרים, להתעמק במרכיבים השונים של המזון בהתאם לגודל, גיל וגזע חיית המחמד שלהם. כמובן שיש לי עוד דרך לעבור עד שהאתר יהיה מושלם ויממש את הפוטנציאל שלו".

 

גוגל הקימה במהלך חודש אוגוסט את האקדמיה של ShoppingIL שמטרתה לסייע לבעלי עסקים לשפר את הנוכחות הדיגיטלית העסקית ולתת להם כלים והבנה במכירות אונליין כדי שבסוף התהליך יוכלו העסקים לתת שירות ללקוחות מרחוק. היעד המרכזי של האקדמיה היה לסייע לכמה שיותר עסקים להקים פלטפורמות למכירה מקוונת בתוך 3 חודשים – ולסיים בדיוק בזמן בכדי להשתתף בימי המכירות של ShoppingIL.  

 

דפנה שביט דפנה שביט צילום: תקווה מהבד
דפנה שביט, המתגוררת בערד, ניהלה בהצלחה שני צימרים מצליחים שהתבססו בעיקר על תיירות חוץ. עם סגירת השמיים, הלכו והתמעטו ההזמנות, עד שפסקו כליל. היא ניצלה את המצב והקימה את האתר שתמיד חלמה עליו למכירת חומרי גלם לתכשיטים. "האתר אמנם בחיתוליו ויש לי עוד הרבה מה ללמוד, ויש לי עוד מוצרים רבים נוספים שמחכים להצטרף אליו, אבל אני מרגישה שזאת תחילתה של דרך חדשה ומפעימה. עוד דבר שהרווחתי, מלבד האתר, הוא שהיום אני יודעת להקים חנות בוויקס ולמעשה אוכל להשתמש בידע הזה כדי לעזור לאחרים שבונים אתר ואולי בעתיד אפילו לעסוק בזה בצורה מקצועית".

 

קניות אונליין, אילוסטרציה קניות אונליין, אילוסטרציה צילום: שאטרסטוק

 

 

יעל פרידמן, מהנדסת תעשייה וניהול שעבדה במשך שנים בטבע, עשתה גם כן שינוי קריירה, שנתיים לפני שפרצה הקורונה לחיינו, על רקע משבר אחר – משבר התעסוקה הגדול בטבע בשנת 2018. בצל החשש הכבד מגל הפיטורין בחברה, החליטה יעל לשלב עיסוקים נוספים בחייה ולא להסתפק רק בעבודה היומית שלה. "פניתי לחברים ולמכרים וניסיתי לחשוב איך אני יכולה ליישם את כישוריי האומנותיים תוך שילוב הידע שצברתי במהלך הקריירה שלי בתעשייה בתחום ניהול פרויקטים. מעין שילוב של הנדסה ואומנות.

 

הפרויקט הראשון הגיע בחג פורים. פניתי אז לחברה טובה שהייתה בהנהגת ההורים בבית הספר של הבת שלה ושאלתי אותה אם אולי אני יכולה להכין עבורם את המתנות לחג שהם מעניקים לצוות המורים. העלנו כל מיני רעיונות, ובסופו של דבר היא חזרה אלי ואמרה שהם רוצים משהו שקשור באופן ישיר לפורים ולא סתם מתנה כללית: מסיכת פורים משוקולד על מקל. את יכולה להכין דבר כזה? לא היה לי שום ידע ומושג בתחום השוקולד, מעולם לא טמפררתי שוקולד ולא יצרתי פרלינים. הדבר הכי קרוב שלי להתנסות בשוקולד היה להמיס שוקולד במיקרו בשביל להכניס אותו לתערובת עוגה, אבל נדלקתי על הרעיון, קראתי קצת באינטרנט, התייעצתי עם קונדיטור קרוב משפחה ויצאתי לדרך. התאהבתי בשוקולד ואט אט בניתי לעצמי חוג לקוחות שקונה ממני מארזים כל חג".

 

פאולה פליי פאולה פליי

לצד העיסוק החדש בשוקולד, החלה לפתח עיסוק שלישי, בקרמיקה, וכך, במשך מספר חודשים, עבדה בחברת טבע והפעילה במקביל שני עסקים מצליחים – לשוקולד וקרמיקה. רק בנובמבר אשתקד אזרה אומץ, והתפטרה מעבודתה. היא קיבלה מלקוחות פידבק שהם לא מבינים מה הקשר בין שוקולד לקרמיקה. "חשבתי שזה מתחבר יחד תחת קטגוריית 'מתנות' אבל הבנתי שאני צריכה להפריד בין שני העסקים ולעשות אתרים נפרדים". במהלך הסגרים כמעט ולא הייתה לה עבודה אבל מאז סוף הסגר השני היא מדווחת על התעוררות ובמיוחד בשבועיים האחרונים מאז שעלו האתרים הנפרדים - האחד למארזי וסדנאות שוקולד והשני למוצרי הקרמיקה.

 

לסיגל, מייסדת המותג Oma Design, 'ציור הופך לתכשיט', יש מוצר שממש נועד להימכר אונליין ועם זאת, עד לתקופה האחרונה, היה לה אתר תדמיתי בלבד ללא יכולות מכירה. סיגל, בוגרת שנקר, הגיעה לתובנה שילדים הכי אוהבים להביע את עצמם דרך הקווים והציורים ובמקרים מסוימים זאת אפילו הדרך היחידה בה הם מסוגלים להביע את עצמם. "הנושא ריתק אותי והחלטתי שאני רוצה למצוא את הדרך לתת לציורים האלה ערך מוסף שישמר לאורך זמן, לא חבוי בתוך ארגז ואם אפשר אז ליצור מהציור משהו חדש שגם יעבור במשפחה. מכאן גם השם Oma - סבתא בגרמנית. אחרי הלימודים, הרעיון שלי הבשיל לכדי מוצר שמטרתו לקחת את הרגש, הזיכרון המיוחד הזה של הציור והעיצוב ולשלב הכל יחד לכדי פריט אחד מדויק יחיד במינו.

 

בתחילת הדרך קולקציית 'ציור הופך לתכשיט' התמקדה רק בשרשראות ורק מציורי ילדים. היום אני מקבלת בקשות שונות ומגוונות, שלא מבוססות רק על ציורים, למשל הפיכת תמונות לתכשיטים, קעקועים, יצירות מפלסטלינה, לוגו מסחרי ועוד ואני מעצבת מהם בהזמנה אישית גם סימניות קסומות לספרים, תליונים, מוביילים לחדר המשלבים מספר מוטיבים בציור וגם גופי תאורה".

 

גם פאולה פליי, צורפת ומעצבת תכשיטים מרמת הגולן, הבינה יחסית במהירות שלא תצליח לעבור את תקופת הקורונה ללא יכולות מכירה אונליין. את התכשיטים שלה הייתה מוכרת פאולה בירידים ופסטיבלים ותמיד חלמה לנדוד בעולם עם הדוכן שלה. "מכיוון שאני בן זוג שלי גרנו בדירה קטנה לא הייתה לי ברירה והייתי צריכה לחשוב ובגדול, הגעתי למסקנה שהכי נכון לי להביא אוטובוס ולבנות בו את הסטודיו שלי וכך עשינו. הבאתי אוטובוס אגד ישן ובמשך כ-9 חודשים שיפצנו אותו והפכנו אותו לסטודיו מהחלומות". את כל תהליך היצירה עשתה פליי מסטודיו האוטובוס, קיימה בו סדנאות ואף נסעה איתו ברחבי הארץ כדי להעביר סדנאות ולמכור בירידים שונים. אלא שאז הגיעה הקורונה וכל הפעילות שלה נגדעה בבת אחת. במהלך שלושת החודשים האחרונים למדה על ניהול עסק, קהלי יעד, אסטרטגיה שיווקית ואיך להקים אתר שישמש אותה למכירות, כבר בימים הקרובים.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x