$
Duns טכנולוגיה
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

האם אפליקציית טיקטוק מהווה סכנה לפרטיות? כן, אבל היא לא שונה באופן מהותי מאפליקציות אחרות

בזמן שעיני כולם נשואות כעת כלפי טיקטוק ומעורבותה עם הממשל הסיני, צריך לזכור שהיא אינה שונה באופן מהותי מאפליקציות אחרות הזמינות לציבור

אלה טבת ומעין פוגוזליץ לסרי 11:1402.09.20

מוגש מטעם מערכת DUN'S 100

 

אפליקציית טיקטוק עלתה לאחרונה לכותרות בעקבות הצהרתו של נשיא ארה"ב בדבר איסור השימוש באפליקציה בארה"ב, בין היתר, בשל חשש לפגיעה בפרטיותם של משתמשים אמריקאיים. כמות המשתמשים הגדולה באפליקציה זו הופכת את טיקטוק למקור מידע נחשק ורלוונטי. למרות הצהרות חוזרות ונישנות מטעם הבעלים של האפליקציה ביחס למחויבותם להגן על פרטיות המשתמשים, נראה שעיקר החשש לפגיעה בפרטיות המשתמשים טמון בכך שטיקטוק מוחזקת על ידי חברה סינית המצויה בשליטת המדינה כך שמידע אודות משתמשי האפליקציה עשוי להיות נגיש בקלות יחסית לממשל הסיני. דבר זה הרים דגל אדום לממשל בארה"ב אשר רואה בכך איום מדינתי. כידוע בעידן טכנולוגי זה, ממשל המחזיק בכמות מאסיבית של מידע אישי אודות אזרחים, מחזיק למעשה בכוח עצום. ראו לדוגמה את פרשת קיימברידג' אנליטיקה, במסגרתה נעשה שימוש במידע אישי על מנת להשפיע על הבחירות בארה"ב.

 

אמנם בזמן שעיני כולם נשואות כעת כלפי טיקטוק ומעורבותה עם הממשל הסיני, צריך לזכור שהיא אינה שונה באופן מהותי מאפליקציות אחרות הזמינות לציבור. אפליקציה אשר הינה בבעלות חברה אמריקאית למשל, עשויה להציף חשש דומה.

 

לכן יש להסתכל על המקרה כאתגר גלובלי. רק לאחרונה פרסם בית המשפט האירופי לצדק את החלטתו לבטל את מנגנון ה-Privacy Shield ("מגן הפרטיות") אשר איפשר העברת מידע אישי מאירופה לחברות בארה"ב. במסגרת ההחלטה קבע בית המשפט כי העברת מידע מאירופה לחברות אמריקאיות מסוימות אשר כפופות במקביל גם לחוק אמריקני, אשר מחייב אותן להעניק גישה למידע שהן מחזיקות לרשויות האמריקאיות מטעמי שמירה על הביטחון הלאומי, ומאפשר להן לגשת למידע אודות אירופאים ולעקוב אחריהם, מהווה סיכון להגנה על פרטיותם. לכן, טיקטוק אינה החברה הפרטית היחידה המחויבת במתן גישה לגורמי ממשל למידע אישי שהיא אוספת.

 

החשש מפני פגיעה בפרטיות של משתמשים בשל שימוש במידע אודותם על ידי גורמי ממשל הוא מוצדק. אך האם חשש זה מהווה את לב הסכנה לפרטיות? טיקטוק היא פלטפורמה אחת מיני רבות האוספות, מעבדות ומשתמשות במידע אישי רב אודות משתמשיהם לצורך ריווח, כאשר השימוש בפועל במידע על ידי בעלי האפליקציות אינו תמיד שקוף וברור למשתמשים. ברור לכולנו שהשימוש באפליקציות לא יפסק וזו גם אינה הדרך לטעמנו, אולם חשוב שגישת המשתמשים תשתנה ותהפוך לגישה חשדנית-זהירה. בהתאם לכך, טרם השימוש באפליקציה על המשתמש לבצע מספר פעולות על מנת לצמצם את המידע האישי שהוא חושף במסגרת השימוש בה. כך למשל, חשוב לעיין בתנאי השימוש ובמדיניות הפרטיות של האפליקציה הרלוונטית, לוודא שהקבוצות בהן המשתמש פעיל הן קבוצות סגורות ולהמנע מחשיפת פרטים שאינם נדרשים לצורך הפעלת האפליקציה.

 

 צילום: יח"צ

 

האופן שבו חברות רבות אוספות מידע אודות משתמשי האפליקציות השונות (ובייחוד מידע ביחס לקטינים) והאפשרות שגורמי ממשל שונים יקבלו גישה למידע אישי אודותינו שנאסף על ידי חברות פרטיות צריכים להטריד את מנוחתנו, ועלינו לעשות ככל שביכולתנו על מנת לצמצם את הסיכון לפגיעה בפרטיותנו על ידי כך שנהפוך למשתמשים זהירים ונבחן, נשאל, נבדוק ונאשר (ככל שיש בידינו לשלוט בכך) כיצד יעשו שימוש במידע. לצד האחריות האישית, האחריות הכוללת מחייבת את הרגולטורים במדינות השונות (לרבות בישראל) לקדם רגולציה ברורה, מקיפה ומספקת ביחס למקרים בהם חברות פרטיות ורשויות המדינה עצמן זכאיות, אם בכלל, לגשת למידע אישי ולעשות בו שימוש.

 

נכתב על ידי עו"ד אלה טבת, שותפה ומנהלת את מחלקת קניין רוחני ופרטיות במשרד GKH ועו"ד מעין פוגוזליץ לסרי, עו"ד במחלקה