$
קורונה

"התרופה של טראמפ" לקורונה ניתנת לחולים - לרופאים אין מושג אם היא עובדת

רופאים בארה"ב משתמשים בהידרוקסיכלורוקווין כטיפול סטנדרטי בחולים המאושפזים עם תסמיני קורונה. לא ברור אם התרופה, המשמשת כבר שנים לטיפול במלריה, משפיעה על הנגיף. תופעות הלוואי האפשריות שלה הן אובדן ראייה ובעיות לב

שירות כלכליסט 12:0107.04.20

התרופה הוותיקה הידרוקסיכלורוקווין (Hydroxychloroquin) שנמצאת בשימוש כבר עשרות שנים לטיפול במלריה ובהפרעות אוטואימוניות, הפכה תוך שבועות לטיפול סטנדרטי באזורים שונים בארצות הברית שנפגעו קשה מממגפת הקורונה. זאת למרות שלרופאים הנותנים אותה אין מושג האם היא עובדת, כך מדווחת סוכנות רויטרס.

 

התרופה שהתפרסמה בעקבות דבריו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, שסבר שהיא תוכל לשמש כנשק פוטנציאלי נגד נגיף הקורונה, הפכה פופולארית אצל רופאים ורוקחים בשמונה מדינות, בהן: ניו יורק, לואיזיאנה, מסצ'וסטס, אוהיו, וושינגטון וקליפורניה. רופאים דיווחו כי הם משתמשים באופן שגרתי בהידרוקסיכלורוקווין בחולים המאושפזים עם COVID-19. במקביל, סיפרו כמה מהם, כי לא ראו סימנים לכך שלתרופה השפעה כלשהי על הנגיף.

 

התרופה הידרוקסיכלורוקווין. משמשת בדרך כלל לטיפול במלריה התרופה הידרוקסיכלורוקווין. משמשת בדרך כלל לטיפול במלריה צילום: LINDSEY WASSON

השימוש בהידרוקסיכלורוקווין זינק מכיוון שארה"ב הפכה במהרה לאחד ממוקדי המגפה. יותר מ-355 אלף בני אדם  נמצאו חיובים בבדיקות למציאת הנגיף ולמעלה מ-10 אלף בני אדם איבדו את חייהם. הממשל הפדראלי בארה"ב מעריך כי כ-250 אלף איש במדינה עלולים למות מהמחלה לפני תום ההתפרצות.מול מספרים כאלה ובהיעדר טיפולים יעילים מוכרים, אמרו הרופאים המטפלים כי הם התחילו להשתמש בהידרוקסיכלורוקווין ובכלורוקין בטיפול בחולים שמצבם מדרדר, על סמך כמה מחקרים המצביעים על תועלת אפשרית.

 

היו רופאים שאמרו כי הם נכנעו ללחץ מצד מטופלים להשתמש בטיפולים שהוענקו לטראמפ. "אני יכול לקחת את זה", אמר טראמפ בשבת כשהוא מתייחס להידרוקסיכלורוקווין, אם כי בדיקותיו, פעמיים, היו שליליות לנגיף קורונה. המסר שיצא מהבית הלבן הוא: "אנחנו רק שומעים סיפורים חיוביים באמת, ואנחנו ממשיכים לאסוף את הנתונים".

 

תופעות לוואי פוטנציאליות של הידרוקסיכלורוקווין כוללות אובדן ראייה ובעיות לב.אך רופאים אומרים כי נוח להם לרשום את התרופה למשך זמן קצר של מספר ימים לחולי קורונה, מכיוון שהסיכונים נמוכים יחסית והטיפולים אינם יקרים וזמינים. עם זאת, פרוטוקולים המציגים כיצד יש להשתמש בתרופות אלו משתנים מבית חולים אחד למשנהו, כולל באיזה שלב להתחיל בטיפול בהם, והאם ניתן לשלב אותן עם תרופות אחרות. בנוסף, כמה מחקרים מציגים מטופלים בתרופה שלקו במחלה בצורה קלה, או קיבלו אותה בשלב מוקדם, כך שרבים מהם היו עשויים להחלים מהנגיף בכוחות עצמם.

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. "אני יכול לקחת את זה", אמר על הידרוקסיכלורוקווין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. "אני יכול לקחת את זה", אמר על הידרוקסיכלורוקווין צילום: אי פי איי

 

נתונים מוקדמים, אך לא חד משמעיים, עלו מבדיקות של תרופות המלריה בטיפול ב-COVID-19 בסין. צוות מחקר במרסיי שבצרפת, פרסם נתונים המראים כי ב-93% מתוך 80 חולי קורונה קלים שטופלו בהידרוקסיכלורוקווין ואזיתרומיצין לא נמצא הנגיף בבדיקה חוזרת שנערכה לאחר שמונה ימים.

רופאים הטילו ספק בערכו של המחקר ממרסיי ובכמה מאמרים בנושא מסין, מאחר שלטענתם היו קטנים מדי או שנערכו בצורה לא מדעית, ולא ניתן למצוא בעזרתם את היתרונות שבטיפול. רובם אינם משווים את התוצאות של מטופלים שקיבלו את הטיפול נגד מלריה עם מטופלים שלא קיבלו אותו, נתון קריטי בניסויים מסוג זה ומה שנחשב המדד האמין ביותר ליעילותה של תרופה. בשבוע שעבר דיווחו רופאים בפריס כי ניסו לשחזר את תוצאות המחקר במרסיי ונכשלו.

 

 כעת נערכים ניסויים קפדניים יותר בהובלת ארה"ב, אך עיקר ההתמקדות היא בשאלה האם התרופות יכולות לעזור במניעת מחלות אצל אנשים שנחשפו לנגיף הקורונה, כמו עובדי בריאות או קרובי משפחה של חולים מאומתים, ולא אנשים שכבר חולים. ניסויים אקראיים ומבוקרים של התרופות נערכים במדינות אחרות, בהן סין, ברזיל ונורבגיה. עד שימצאו הראיות, "כל מוסד קובע הנחיות טיפול משלו", אמר ד"ר אוטו יאנג, מומחה למחלות זיהומיות באוניברסיטת קליפורניה במרכז הרפואי בלוס אנג'לס. "פשוט אין נתונים. זה עניין של דעה, ודעות שונות זו מזו", אמר יאנג. 

x