$
מגזין מנהלים

מגזין מנהלים

דירוג המנהלים 2019: מקומות 50-31

מדוד פתאל מפתאל החזקות, משה ממרוד מתדיראן הולדינגס ועד איתמר דויטשר מאלקטרה ויגאל לנדאו מרציו

כתבי כלכליסט 07:5431.12.19

מקום 31

דוד פתאל, פתאל החזקות

מלונאות

ציון סופי 8.16

 

מהי הבעיה הגדולה ביותר של ענף המלונאות כיום?

"הרגולציה העודפת שמוטלת על הענף. היא גורמת לפגיעה ביכולת התחרות שלנו מול יעדים קרובים. מעבר לזה צריך לתמרץ את הענף, ובכלל את היצואנים, לאור התחזקות השקל".

 

השקל החזק הוא בעיה מבחינתכם?

"כן. מרבית ההכנסות של החברה הן במטבע חוץ, כך שלהתחזקות השקל יש השפעה לא טובה על שורת הרווח. ההתמודדות עם כך היא חלקית, ובאמצעות

גידור המטבע".

 

דוד פתאל דוד פתאל צילום: עמית שעל

 

מי היה המנהל המצטיין שלך ב־2019?

"לילך אשר־טופילסקי, שכיהנה עד לאחרונה כמנכ"לית בנק דיסקונט".

 

איך צריך לטפל בבעיית הגירעון?

"כפי שמטפלים בתקציב של חברה עסקית: לצמצם את ההוצאות על ידי הגדרת סדרי עדיפויות, בהעדפה של הוצאות התומכות בצמיחה ובשיפור השירותים החברתיים. במקביל, יש להפחית את הרגולציה ולצמצם את מעורבות הממשלה בסקטורים העסקיים. את ההכנסות יש להגדיל באמצעות פתיחת השוק ליבוא, וגם על ידי השקעה בחדשנות ובפיתוח מואץ של תעשיות טכנולוגיה".

 

 

מקום 32

משה ממרוד, תדיראן הולדינגס 

תעשייה: מוצרי חשמל

ציון סופי 8.14

 

איזה רגע לא תשכח מהשנה היוצאת?

"ב־2019, שווי השוק של החברה פרץ את רף המיליארד שקל. זה היה רגע מרגש ומיוחד עבורי, שמוכיח שעם עבודה קשה ואסטרטגיה נכונה וארוכת טווח, הפירות מגיעים".

 

עד כמה הפלונטר הפוליטי פוגע במגזר העסקי?

"פוגע מאוד – ראשית במורל ובמצב רוח, ושנית בתקציבים ובתכנונים ארוכי טווח של חברות. זה גורם ליזמים ולתעשיינים המקומיים לחשוש מהשקעות ארוכות טווח בארץ".

 

מיהו בעיניך המנהל המצטיין ב־2019?

"דוד פתאל עושה עבודה מדהימה, ושם את המלונאות הישראלית על המפה הבינלאומית".

 

משה ממרוד משה ממרוד צילום: עמית שעל

 

 

מקום 34/33

אבי ברזילי, אפי נכסים

נדל"ן מניב: תעשייה ומסחר

ציון: 8.13

 

"זאת היתה שנה של שינוי קיצוני, והיום שבו התברר שהשליטה הועברה היה רגע חשוב בחיי החברה", אומר מנכ"ל אפי נכסים, אבי ברזילי. אפי נכסים עברה השנה טלטלה לא פשוטה, כשהשליטה במי שהיתה חברה־בת של אפריקה השקעות נמכרה על ידי נושי החברה־האם: 51% ממנית אפי נכסים נמכרו לקבוצת חברות ובהן מגה אור וביג, תמורת כ־1.25 מיליארד שקל. ההשקעה התגלתה כאטרקטיבית במיוחד: מנית אפי נכסים צמחה השנה ב־65%, ולקראת סוף השנה החליטה ביג להגדיל את החזקתה בחברה מ־13% ל־20%.

 

"ההצלחה המרכזית שלנו ב־2019 היא הבאת אפי נכסים לחוף מבטחים, אחרי שנים רבות של חוסר ודאות בסוגיית השליטה בחברה", אומר כעת ברזילי. "ההצלחה הזו היתה תוצאה של תהליך ממושך — הן בפעילות בשטח, והן מול העובדים והמנהלים. בסופו העברת השליטה הושלמה כשהחברה חזקה מאי פעם, עם צוות עובדים ומנהלים מיומן ששמר לה אמונים בשנות המשבר".

 

אבי ברזילי אבי ברזילי צילום: עמית שעל

 

מי היה המנהל המצטיין של 2019?

"אורן הוד, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים. מי שלא חווה זאת, לא יבין את המורכבות של ניהול חברה בתנאי אי ודאות כאלה. לנוכח המציאות הזו, הביצועים של אפריקה מגורים רק מועצמים".

 

עד כמה הפלונטר הפוליטי פוגע במגזר העסקי?

"המגזר העסקי לא אוהב חוסר־ודאות. עם זאת, אני מאמין שהפגיעה אינה עמוקה. השוק מעריך שעם התרת הסבך הפוליטי והקמת ממשלה יהיו התאמות ותיקונים בתחום הכלכלי, אבל לא צפויה מהפכה".

 

האם השקל החזק הוא בעיה או ברכה, ואיך מתמודדים?

"אנחנו, כחברה שפעילה בעיקר באירופה, נפגעים מהשקל החזק. התוצאות שלנו, כשהן מוצגות בשקלים, מוטות כלפי מטה. עם זאת, אנחנו איננו סוחרי מט"ח. אנחנו מתמקדים בשיפור הפעילות שלנו במדינות עצמן, ופחות במדידתן במונחי השקל".

 

מקום 34/33

רועי גדיש, אדגר

נדל"ן מניב: משרדים

ציון סופי 8.13

 

מה היו ההצלחה והפספוס הגדולים שלכם ב־2019?

"בצד ההצלחה, אדגר הציגה רווח כולל טוב, למרות היחלשות האירו והדולר הקנדי, בזכות הביצועים הטובים של החברה ומדיניות הגנה מוצלחת מפני חשיפת מט"ח. הפספוס הוא העיכוב באכלוס של אדגר C360, שיועד לקיץ האחרון ונדחה לסוף השנה".

 

מה הסוגיה הבוערת ביותר על שולחנה של הממשלה הבאה?

"שילוב הערבים והחרדים בחברה הישראלית, ומציאת מכנה משותף לאזרחים במדינה שלנו".

 

מי לדעתך היה המנהל המצטיין של 2019?

"ערן וולף, מנכ"ל מימון ישיר".

 

רועי גדיש רועי גדיש צילום: עמית שעל

 

 

מקום 37/36/35

איציק אברכהן, שופרסל

רשתות שיווק

ציון סופי 8.11

 

מה היו ההצלחה והפספוס הגדולים שלכם ב־2019?

"ההצלחה היא ששימרנו את המובילות בשוק, שיפרנו פרמטרים תפעוליים וחיזקנו מנועי צמיחה חדשים. הפספוס הוא שביצענו הערכת חסר למוכנות שלנו באמריקן אאוטלט (אתר המכירות המקוונות בשילוח מארצות הברית): זיהינו שם חוסר־מוכנות תשתיתית, ביצענו הדממה, ואנחנו בוחנים את המשך הפעילות".

 

איזו עצה תיתן לניהול נכון ב־2020?

"אנחנו נמצאים בצומת, ועוברים מקמעונאות של העולם הישן לחדש: מניהול חברה תפעולית של חנויות פיזיות, לחנויות פיזיות עם אונליין, שהופך משמעותי וצומח בעולם ובארץ. העצה הטובה ביותר שיש לי — לעצמי ולאחרים — היא להיות ערני ומפוקס, לחבר בין הפיזי לדיגיטל ולזהות תהליכי שינוי".

 

איציק אברכהן איציק אברכהן

 

מי המנהל המצטיין שלך ב־2019?

"לילך אשר־טופילסקי, המנכ"לית היוצאת של בנק דיסקונט. לא הכרתי אותה לעומק, אבל בשנים האחרונות יצא לנו לצמוח זה לצד זו וגם שיתפנו פעולה. המצוינות שלה באה לידי ביטוי הן בפן המקצועי והן בפן של מערכות יחסים עם העובדים".

 

איך משפרים את שביעות הרצון של העובדים?

"אחת החוזקות שלנו היא שלמרות שמדובר בגוף גדול, אנחנו רואים את העובדים במרכז, יחד עם הלקוחות. בניגוד לרוב הרשתות האחרות, אנחנו מקפידים על מתן תנאים סוציאליים מלאים. יותר מזה: אצלנו העובדים שותפים לחלוקת הרווחים בחברה, בהיקף של אלפי שקלים לעובד. אנחנו גם משקיעים בקורסים ובהשתלמויות לעובדים, ומנהלי הסניפים יוצאים ללימודים אקדמיים לתארים".

 

עד כמה הפלונטר הפוליטי פוגע במגזר העסקי?

"בעולם הצריכה הפרטית ההשפעה לא דרמטית — אבל יש גופים שקשורים בייצוא והייטק, ויש להם קשיים לא מבוטלים לאור הסיטואציה הפוליטית־כלכלית שנקלענו אליה".

 

התחזקות השקל היא ברכה או קללה מבחינתך?

"שקל חזק מצוין לנו בכל הנוגע לקניות מאירופה, ארצות הברית ואסיה, ומאפשר לנו להיות הוגנים יותר עם המחירים לצרכן. ליצואנים זה סיפור כואב".

 

 

מקום 37/36/35 

אבי לוי, מנכ"ל מליסרון היוצא

נדל"ן מניב: קניונים

ציון סופי 8.11

 

"לעבודה עם משפחת עופר הגעתי ב־1980, כשהייתי בן 25, והוצע לי לשמש מנהל הכספים והנהלת החשבונות לצד יולי עופר ז"ל ואודי אנג'ל יבדל"א, ששימש לי מדריך, וממנו למדתי דרכי ניהול מהן. אני חייב לומר, שבמקומם היה לי הרבה יותר קשה להטיל על בחור צעיר שכזה מטלה שכזו. אני שמח שלא אכזבתי.

 

"בעיניי, האירועים המשמעותיים היו המשימות וההתמודדויות בתקופות של משבר. הפרויקט הכי גדול שלי כמנהל הכספים בקבוצה היה ב־1999, בבניית מימון רכישת החברה לישראל. המימון התנהל כקונסורציום של בנק הפועלים, דיסקונט והבינלאומי, והוכיח את עצמו בעת המשבר של 2002.

 

אבי לוי אבי לוי צילום: אביב אברמוב

 

"באותה שנה מוניתי למנהל עופר השקעות, אז חברת נדל"ן מנומנמת שנקלעה לקשיים כספיים. הימים ימי משבר והסיטואציה וניהול החברה היו מאוד מאתגרים. החברה־הבת של עופר השקעות היתה מליסרון, ואחד המהלכים המשמעותיים בחברה היה רכישת קניון רמת אביב במרץ 2009. רוב השחקנים בשוק בחנו את העסקה הזו, אבל נמנעו מלהיכנס אליה. היא בוצעה כשהשווקים בארץ ובעולם היו בשפל בעקבות המשבר הפיננסי שהתרחש בשלהי 2008. זה לא היה פשוט לשכנע את הדירקטוריון, לא מעט דירקטורים התנגדו לעסקה, אבל היא אושרה בזכות נחישותם של ליאורה ואייל עופר. שווי הקניון אז היה כ־1.5 מיליארד שקל, היום הוא מוערך ב־2.5 מיליארד שקל. העסקה הזו נתנה למליסרון חוסן ואפשרה לה להתרחב, כשבשיא ההתרחבות רכשנו את חברת בריטיש ישראל, וכך מליסרון הפכה להיות חברת הקניונים הגדולה בישראל.

 

"השנה, בתום 40 שנים שבהן כיהנתי בתפקידים שונים בקבוצת עופר, החלטתי לצאת לדרך חדשה ומאתגרת".

 

 

מקום 37/36/35

אילן ישראלי, דנאל

סיעוד, משאבי אנוש, רפואה פרטית, חינוך ותעסוקה לאנשים עם מוגבלות

ציון סופי 8.11

 

מה יהיה האתגר המרכזי שלכם ב־2020?

"כחלק מההתפתחות האסטרטגית שלנו, הקבוצה נכנסה ב־2019 לתחום הרפואה הפרטית באמצעות רכישת קבוצת עיניים. ב־2020 נתמקד בהתפתחות בתחום הרפואה, במאמץ להיות שחקן מוביל גם בתחום הרפואה הפרטית".

 

מהי הסוגיה הדחופה ביותר על שולחנה של הממשלה הבאה?

"הגיל השלישי. מדינת ישראל היא מהמתקדמות בעולם המערבי בהשקעה בקשיש ובתוחלת החיים הממוצעת. צריך להתמקד באיכות החיים ולא רק בתוחלת החיים עצמה, וזה אומר שיפור משמעותי בשירותי רפואה גריאטרית, איחוד של שירותים לקשיש שכיום מבוזרים אצל נותני שירות רבים, והתייחסות לנושא הבדידות של הקשישים".

 

אילן ישראלי אילן ישראלי צילום: Momentהפקות צילום

 

 

מקום 38 

בצלאל מכליס, אלביט מערכות

תעשייה ביטחונית

ציון סופי 8.09

 

כשבצלאל (בוצי) מכליס נשאל אם תחום הביטחון אינו סובל מההאטה הגלובלית, הוא עונה בסיפוק: "להפך. יש צמיחה גדולה". ואכן ב־2019, שנתו השישית כמנכ"ל התעשייה הביטחונית הגדולה בארץ, מכליס השלים את רכישת והטמעת תעש מערכות מהמדינה ב־1.8 מיליארד שקל, את חטיבת מערכות ראיית הלילה של האריס האמריקאית ב־350 מיליון דולר, ויצרנית מערכות האוויוניקה האזרחיות האמריקאית יוניברסל ב־120 מיליון דולר. השוק העריך את המהלכים האלה, ושווייה של אלביט טיפס השנה ב־40% ל־7.3 מיליארד דולר.

 

מה האתגר המרכזי שלך ב־2020?

"לנצל את ההזדמנויות שיוצרת הגדלת תקציבי הביטחון בארצות הברית ובאירופה ולהשתלב בפוזיציות אסטרטגיות שייתנו לנו צמיחה לשנים רבות, כמו פרויקט הקסדות לטייסי האף־35 בארצות הברית, הרדיו הטקטי לצבא שוויץ, או אספקת מערכת DIRCM (מערכת להגנה מטילי כתף) למטוסי התובלה של חיל האוויר הגרמני. במקביל, נמשיך באינטגרציה של החברות שרכשנו".

בצלאל מכליס בצלאל מכליס אסף שילה, ישראל סאן

 

מה היו ההישגים של אלביט ב־2019?

"הבחירה של צה"ל ומשרד הביטחון במערכת 'חץ דורבן' להגנת נגמ"שי איתן החדשים וצוותיהם, והחלטת מערכת הביטחון שאלביט תפתח ותייצר את התותח החדש. גם הזכייה בפרויקט אספקת מערכות תא הטייסים למטוסי האימון החדשים של חיל האוויר האמריקאי תביא לנו עסקים לעשרות שנים קדימה".

 

אילו טיפים יש לך לממשלה הבאה?

"להשקיע יותר בחינוך הטכנולוגי. יש מחסור במהנדסים וטכנאים וצריך למלא את הצרכים האלה. ביחס השקל־דולר הנוכחי המדינה צריכה לעזור יותר לייצוא — או על ידי שינוי השער, או באמצעות הטבות אחרות ליצואנים. ובטווח הארוך, צריך לסייע שיהיו כאן יותר תעשיות גדולות שעוסקות בייצור, בפיתוח, בהנדסה ובשיווק; זה מה שמייצר תעסוקה".

 

איזה רגע דרמטי תזכור מהשנה האחרונה?

"דווקא לא רגע עסקי: לראות בטלוויזיה את אוהד בן־ישי, שנפצע קשה מאוד ב'צוק איתן', חוזר לרוכב על אופניים בזכות מערכת שפיתחו עבורו מהנדסים בחברה. זה רגע מאוד ישראלי ומאוד אלביט'אי של התנדבות לטובת נושא אנושי וערכי. יש לנו עובדים נהדרים, ואני שמח שהשנה יכולנו להטיס במבצע לוגיסטי מורכב 22 אלף עובדים ובני משפחותיהם לנופש של ארבעה ימים ולהודות להם על המאמץ".

 

מקום 39

רביב צולר, כיל

דשנים וכימיה

ציון סופי 8.08

 

מה היו ההצלחה והפספוס הגדולים שלכם ב־2019?

"ההצלחה היתה יצירת רווחיות גבוהה יותר מהמתחרים ובהשוואה ל־2018, למרות תנאי השוק — ירידת מחירים משמעותית בשוקי הפוספט והאשלג. הפספוס היה שבוררות התמלוגים מול הממשלה לא הושלמה קודם לכן, ב־2018".

 

איך צריך לטפל בבעיית הגירעון?

"צריך לייעל משמעותית את השירות הציבורי ולנצל את חוזקו של המגזר העסקי לקליטת עובדים שישתחררו ממנו, תוך השקעה בהסבה והכשרה. זה ידרוש אמנה חברתית והגדלה של הגירעון בטווח הקצר, אבל בטווח הארוך ההשקעה תשתלם מאוד".

 

התחזקות השקל היא ברכה או קללה, לדעתך?

"שקל חזק זו בעיה שלא תיעלם, תוצאה של כלכלה חזקה המובלת על ידי הייטק. אפשר לעקר את השפעת תקבולי הגז וזרימות חד־פעמיות של מט"ח אבל ההתמודדות עדיין תדרוש המשך התייעלות וחדשנות של המגזר העסקי".

 רביב צולר רביב צולר צילום: עמית שעל

 

 

מקום 40

אלדד בן־משה, מנכ"ל אינרום היוצא (ומנכ"ל נשר העתידי)

בנייה ותשתיות

ציון סופי 8.07

 

מה היו ההצלחה והפספוס הבולטים שלך בשנה היוצאת?

"ההצלחה הגדולה שלי ב־2019 היתה הידיעה שאני משאיר את אינרום עם צוות מנהלים ועובדים נהדר, שימשיך להוביל את הקבוצה להישגים משמעותיים. הפספוס הוא הפרידה מעובדי המפעלים: היא היתה רשמית באופייה, לא הספקתי להיפרד מהם באופן אישי".

אלדד בן משה אלדד בן משה צילום: יח"צ

 

 

מקום 43/42/41 

אודי וינטראוב ואילן טוקר מלם תים

הייטק: שירותי מחשוב

ציון סופי 8.06

 

אודי וינטראוב: מיהו המנהל המצטיין שלך ל־2019?

"ד"ר אמנון אלדר, מנכ"ל רשת החינוך אמית, שחותרת למצוינות ופונה לקהלים מגוונים, וניצבת כבר כמה שנים בצמרת דירוג משרד החינוך. חינוך הוא הבסיס להמשך הצמיחה של ישראל ומיצובה כאומת הסטארט־אפ".

 

אילן טוקר: האם שקל חזק הוא בעיה או ברכה?

"לכאורה שקל חזק הוא ביטוי לכלכלה צומחת וחזקה, אבל לדעתי השקל חזק מדי, פוגע ביצואנים ולכן רע למשק".

 

מימין אילן טוקר ואודי וינטראוב מימין אילן טוקר ואודי וינטראוב צילום: אוראל כהן

 

מקום 43/42/41

דודו זבידה, מבני תעשיה

נדל"ן מניב

ציון סופי 8.06

 

מיהו לדעתך המנהל המצטיין של 2019?

"איתי בן־זאב, מנכ"ל הבורסה. בניגוד לרבים שלא האמינו, ועל אף התנגדות העובדים, הוא פעל בנחישות ויצירתיות להנפקת הבורסה. לראשונה הוא ביצע הנפקה משולבת, מקומית וגלובלית, בהובלת גוף בינלאומי. המודל היצירתי וההתעקשות על שיתוף הציבור ראויים להערכה, ומציבים מודל להרבה חברות במשק".

 

מהי הסוגיה הבוערת ביותר על שולחנה של הממשלה הבאה?

"טיפול בצמצום הפערים באוכלוסייה — לא באמצעות חקיקה, אלא בחלוקת תקציב נכון. לכך נדרשים שדרוג של מערך החינוך, שלא התקדם שנים רבות, וטיפול מהיר בבעיית התחבורה הציבורית, שמקשה על הפריפריה לפרוח".

 

איך צריך לטפל בבעיית הגירעון?

"סוגיה חשובה שאינה מטופלת מספיק היא ההון השחור. טיפול בנושא יוביל להפחתת מיסים, הגדלת ההשקעה בתשתיות וחיזוק הפריון. לצערי, בישראל נוטים לפעול באמצעים נקודתיים ומהירים כדי לזכות בתהילה רגעית, אך ללא חשיבה מעמיקה".

 

דודו זבידה דודו זבידה צילום: דור מנואל

 

מקום 43/42/41

גיל גירון, אשטרום

נדל"ן: מגורים ומניב

ציון סופי 8.06

 

גיל גירון, מנכ"ל אשטרום גיל גירון, מנכ"ל אשטרום צילום: ישראל הדרי

 

מקום 44

גדי קוניא, נייר חדרה

תעשייה

ציון סופי 8.05

 

אף ש־2019 לא היתה שנה מוצלחת לנייר חדרה, ומנייתה איבדה כ־40% בשנה האחרונה, החליטו המוסדיים להמשיך להביע אמון במנכ"ל גדי קוניא ולשבצו בדירוג 50 המנהלים הטובים של "כלכליסט". "זה מחמיא, ולא משהו שאני יכול להקל בו ראש", אומר קוניא, "בטח בשנה מאתגרת שבה השתנה הכיוון אחרי ארבע שנים מוצלחות".

 

גדי קוניא גדי קוניא צילום: אלעד גרשגורן

 

מה היו ההצלחה והפספוס הגדולים ביותר שלכם השנה?

"הצלחנו להתנתק מהשפעות המקרו ומהתהליכים היומיומיים, ולהשלים מהלכי השקעה ארוכי טווח כמו הרחבת פסי ייצור והתייעלות, שהתאפשרו בזכות הגב שקיבלנו מבעלי המניות. הפספוס היה שאיחרנו להבין את השפעת מלחמת הסחר על תעשיית הנייר והאריזה, ועלינו. אם היינו מבינים בתחילת השנה שזה יותר מעוד סייקל שלילי, אולי היינו משיגים תוצאות קצת יותר טובות".

 

השקל החזק הוא ברכה או קללה מבחינתכם?

"הוא בעיה גדולה מאוד. אנחנו פועלים בתעשייה שמייצרת מוצר שהוא תחליף יבוא, ושקל חזק מעדיף יבוא. אני לא חושב שסובסידיה היא משהו שמחזיק לאורך זמן ובונה משק בריא או חברה בריאה. נייר חדרה צריכה מדיניות ברורה לתחרות בריאה, שקיפות, נגישות לרגולטור, ולהבין מה המדיניות ארוכת הטווח".

 

מהי הסוגיה הבוערת ביותר שעומדת לפתחה של הממשלה הבאה?

"חשוב להחזיר את המשק לצמיחה. הרבה דברים קפואים ותקועים, אין ולא רואים מדיניות ארוכת טווח בהיבטי חינוך לתעשייה, כלים, רגולציה, איזון וממשקים בין ממשלה, שלטון מקומי ותעשייה. הפלונטר הפוליטי רק מעמיק את הפגיעה".

 

 

מקום 45

יצחק וייץ, קרסו

רכב

ציון סופי 8.01 

 

 

איך אתה מסכם את השנה היוצאת?

"ההצלחה המרכזית שלנו ב־2019 היתה שמירת המובילות של המותג גם בשוק תחרותי. הפספוס היה מחסור במכוניות היברידיות, כתוצאה מחוסר היצע של היצרנים. בשנה הבאה, היעד המרכזי שלנו יהיה להאיץ את שילוב הרכבים החשמליים בשוק הרכב הישראלי".

 

מיהו לדעתך המנהל המצטיין של 2019?

"איתי בן־זאב, שהוביל את הנפקת הבורסה נגד כל הסיכויים".

 

איציק וייץ איציק וייץ צילום: עמית שעל

 

 

מקום 46

עדי אייל, וואן

הייטק: שירותי מחשוב

ציון: 7.99

 

עדי אייל עדי אייל צילום: עמית שעל

 

מקום 47

רוני על־דור, סאפיינס

הייטק: תוכנה

ציון סופי 7.96

 

רוני על-דור רוני על-דור צילום: יוסי אלוני

 

השקל החזק הוא ברכה או קללה?

"החוזקה שלו מעידה על כלכלה טובה, אבל הוא חזק מדי ומסב נזקים ליצואנים רבים, וסאפיינס היא רק טיפה בים הזה. אם ישראל הקטנה רוצה למכור מוצרים, וטכנולוגיה בפרט, לשווקים הענקיים באמריקה, באירופה ובאסיה, עליה למצוא איזון ראוי יותר בין השקל לבין מטבעות הייצוא".

 

 

מקום 48

אילן רביב, מיטב דש

בית השקעות

ציון סופי 7.93

 

מה היו ההצלחה והפספוס הגדולים שלך ב־2019?

"ההצלחה הגדולה היא מימוש הזכייה כקרן פנסיה ברירת מחדל. מיטב דש, הקרן הנבחרת הגדולה, ויתר הקרנות הנבחרות, מצליחות לעשות מהפכה אמיתית, ובעוד כמה שנים נסתכל על 2019 כנקודת מפנה בשוק הפנסיה בישראל ושבירת הריכוזיות של חברות הביטוח בתחום.

 

אילן רביב אילן רביב צילום: עמית שעל

 

"הפספוס הוא במימוש החלקי של ההזדמנות להיות פלטפורמה למסחר בניירות ערך. ועדת שטרום יצרה הזדמנות ופתחה את התחרות בתחום, והיום כל לקוח יכול לסחור דרכנו בעמלות נמוכות משמעותית מאלה של המערכת הבנקאית. הייתי מצפה שהציבור יצביע יותר ברגליים, אבל הפוטנציאל טרם מומש".

 

מי היה המנהל המצטיין של 2019, לדעתך?

"דודו זבידה ממבני תעשייה. ב־2015 מבני תעשייה וכלכלית ירושלים היו על סף הסדר חוב, עם אג"ח בתשואות דו־ספרתיות ובמינוף מאוד גבוה. מאז הקבוצה עברה תהליך של רה־ארגון תוך הזרמת הון לחברה. לאחרונה אוחדה החברה משלוש חברות לאחת, וכיום היא מחברות הנדל''ן הגדולות בישראל".

 

איך צריך לטפל בבעיית הגירעון?

"צריך לקצץ בהוצאות שמשרתות אינטרסים מגזריים צרים, ולבטל פטורים לא מוצדקים ממיסוי — מע"מ על פירות וירקות, פטור באילת, ביטול פטור על הכנסות מהשכרת דירות למגורים וכדומה".

 

מה דעתך על התחזקות השקל?

"גם צרות טובות צריך לנהל נכון. השנה התחזקות השקל היתה חריגה במיוחד. הבעיה נראית מבנית באופייה, ויהיה קשה להילחם בה בכלים המוגבלים שעומדים לרשות בנק ישראל. צריך להמשיך לרכוש מט"ח כדי למתן את תיסוף השקל".

 

 

מקום 50/49

איתמר דויטשר, אלקטרה

תעשייה ונדל"ן

ציון סופי 7.92

 

מה האתגר המרכזי של אלקטרה ל־2020?

"לאמץ מתווה פעילות של חברה גלובלית, עם רגל אחת חזקה בישראל, ורגל שנייה שנבנית במקביל מחוץ לישראל, לשנים קדימה".

 

מה הטיפ שלך לניהול נכון ב־2020?

"אף פעם אל תהיה הכי חכם בחדר. גייס את האנשים הטובים ביותר ותן להם אפשרות לעשות ולתרום מעל ומעבר".

 

איתמר דויטשר איתמר דויטשר

 

מקום 50/49

יגאל לנדאו, רציו

אנרגיה

ציון סופי 7.92

 

 יגאל לנדאו יגאל לנדאו צילום: אוראל כהן

 

x