$
משבר האקלים
גג עמוד משבר האקלים

משבר האקלים עצר כמעט לחלוטין את זרימת המים במפלי ויקטוריה

זרימה חלשה בעונת היובש אינה יוצאת דופן, אך לדברי גורמים רשמיים השנה נרשם שיא שלילי בכמות המים שזורמת במפלים. לפי הערכות, ל-45 מיליון אנשים באזור אין כיום גישה סדירה למים

עומר כביר 12:0508.12.19

מהמפלים המפורסמים באפריקה נותר רק זרזוף: בצורת קשה במיוחד עצרה כמעט לחלוטין את זרימת המים המפורסמת במפלי ויקטוריה, וכל מה שנותר מהם בשיא עונת היובש הוא טפטוף עדין שהיה מבייש אפילו את הבניאס.

 

מפלי ויקטוריה, בגבול שבין זמביה לזימבבואה, נחשבים לאחד מאתרי התיירות הפופולריים בעולם. מדי שנה מגיעים למקום מיליוני מבקרים, שמבקשים להתרשם מזרימת המים האדירה, שהצמידה למפלים את הכינוי המקומי "העשן הרועם". ואולם עתה, בשיא עונת היובש ובעקבות הבצורת החמורה ביותר מזה כעשור, זרימת המים הפכה לחלשה במיוחד: חלקים נרחבים מהמפלים, שרוחבם 1.7 קילומטר, יבשים לחלוטין, וגם במקומות שבהם יש מים הזרימה נמוכה במיוחד. מקומיים כבר חוששים שמשבר האקלים יהרוג את המפלים לחלוטין.

 

מפלי ויקטוריה מתייבשים מפלי ויקטוריה מתייבשים צילום: רויטרס

 

זרימה חלשה יותר בעונת היובש אמנם אינה יוצאת דופן, אך לדברי גורמים רשמיים השנה נרשם שיא שלילי בכמות המים שזורמת במפלים. "בשנים קודמות, גם כשהיה יבש זה, המצב לא היה כזה קיצוני", אמר לרויטרס דומיניק נאיימבה מזמביה, שמוכרת מזכרות לתיירים. "זו הפעם הראשונה שאנחנו רואים את המפלים במצב כזה. זה משפיע עלינו כי הלקוחות רואים באינטרנט את המצב, ולא מגיעים כל כך הרבה תיירים".

 

מדינות בדרום היבשת הן בין הנפגעות הגדולות ביותר של משבר האקלים. לפי הערכות, ל-45 מיליון אנשים באזור אין כיום גישה סדירה למים. זימבבואה וזמביה, שמפיקות חלק ניכר מהחשמל שלהם מאנרגיית מים סובלות מבעיות באספקת החשמל כתוצאה מהבצורת הקיצונית שפוגעת משמעותית בזרימת המים בנהרות.

 

מפלי ויקטוריה . מימין המצב כיום לעומת המצב בעבר מפלי ויקטוריה . מימין המצב כיום לעומת המצב בעבר צילום: רויטרס

 

 

לדברי הרשויות בזמביה הזרימה בנהר זמבזי, שמוביל למפלים, היא הנמוכה ביותר מ-1995 ונמצאת הרחק מהממוצע ארוך הטווח. "זה תזכורת כואבת למה שינוי האקלים עושה לסביבה שלנו", אמר נשיא זמביה, אדגר לונגו, לפי דיווח ברויטרס.

 

מדענים, עם זאת, לא ממהרים להאשים את משבר האקלים במצב המפלים בצורה גורפת. "מדע אקלים עוסק בעשורים, לא בשנים פרטניות", אמר לרויטרס ההידרולוג הארלד קלינג. "לפעמים קשה להגיד שזה בגלל שינוי אקלים, כי בצורות תמיד התרחשו. אם הן מתרחשות בתכיפות גדולה יותר, אז אפשר להתחיל להגיד, אוקיי, אולי זה בגלל שינוי אקלים". הבצורת הנוכחית מגיעה שלוש שנים בלבד אחרי הבצורת הקודמת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x