$
13.07.19
מוסף כלכליסט
הדמיות של הבניין השיתופי שמקימה סטארסיטי בסן חוזה , צילום: באדיבות starcity
2,000 דולר בחודש לדירה עם 800 שותפים
מחירי הדיור בעמק הסיליקון הרקיעו לגבהים כל כך שערורייתיים, שאפילו עובדי הייטק במשרה מלאה לא יכולים להרשות לעצמם דירה בקירבת מקום העבודה. הפתרון: מעונות ענק שבהם מצטופפים 800 איש שחולקים מקלחות ומטבח, הרבה אחרי הגיל שבו זה לגיטימי. ברוכים הבאים לעתיד של תל אביב
1
בשנים האחרונות יותר ויותר ערים באזור הסיליקון ואלי אוסרות על אנשים ללון במכוניותיהם. לא מדובר במקבצי נדבות או מחוסרי עבודה, שהמכונית היא החפץ האחרון שנותר ברשותם, אלא באנשים שעובדים במשרה מלאה (לפחות) בסיליקון ואלי — כטבחים בבתי מלון, קופאים, אנשי אבטחה, מרצים באוניברסיטאות ומורים — שלא מרוויחים מספיק בשביל לשכור דירה באזור שבו הם עובדים. אז הם עוברים לקרוואן קטן או למכונית, ומחנים אותם ברחובות הסמוכים לעבודה. במרחק קילומטר וחצי ממטה גוגל במאונטיין ויו נספרו יותר מ־12 אזורים שבהם מרוכזים אנשים שמתגוררים במכונית מול דירות שדמי השכירות שלהן גבוהים משכרם החודשי.

 

להאזנה לכתבה, הוקלט על ידי הספריה המרכזית לעיוורים ולבעלי לקויות קריאה

 

 

 

2. נותני השירותים שגרים במכונית אינם היחידים שלא מצליחים לעמוד במחירי הדיור בעמק הסיליקון. כשדמי השכירות של דירת שני חדרים רעועה הם כ־3,000 דולר לחודש, ובית ממוצע עולה 1.3 מיליון דולר, גם עובדי הייטק רבים לא יכולים להרשות לעצמם לגור שם. ובמין מעגל מרושע, האזור ממשיך לייצר סטארטאפיסטים שמתעשרים בוקר אחד בעקבות הנפקה או אקזיט מוצלח, ויוצאים לשופינג נדל"ני שדוחף את המחירים מעלה ומרחיק את שאר האנשים מדירה קטנה במחיר סביר.

 

קחו למשל את סן חוזה, העיר השלישית בגודלה בקליפורניה: שכר דירה חציוני בעיר עומד על 3,500 דולר לחודש, ולפי מחקר של אתר GoBankinRate, בשקלול שאר העלויות, צריך להשתכר בשנה לפחות 87 אלף דולר כדי לחיות בעיר. אלא שהשכר החציוני של שוכרים בעיר עומד על 89 אלף דולר בלבד, מה שאומר שלצעירים שרק מתחילים לעבוד בה קשה מאוד לשרוד.

 

3. "אלוהים לא מייצר יותר אדמה, אז כולם צריכים להושיט יד ולהתגייס לעניין הזה", אמר לאחרונה ראש עיריית סן חוזה, סם ליקארדו. "אם יזם מצא דרך לבנות דירות, זה מספיק כדי שנסיר כל מכשול מדרכו". וכך נהפכה סן חוזה לצלחת הפטרי של פתרונות מגורים ניסיוניים, כשהגרנדיוזי מכולם הוכרז ממש לאחרונה — פרויקט המגורים השיתופיים (Coliving) הגדול בעולם שמקימה Starcity, עם 803 יחידות דיור בבניין של 18 קומות.

 

הדמיה של הבניין השיתופי שמקימה סטארסיטי בסן חוזה הדמיה של הבניין השיתופי שמקימה סטארסיטי בסן חוזה צילום: באדיבות starcity

 

בשורה התחתונה מדובר במעונות למבוגרים ב־2,000 דולר לחודש, כולל חשבונות ו־WiFi. כאלה שאולי יצטלמו היטב לאינסטגרם, אבל ילבו שנאת אדם. אין דרך אחרת לדמיין את החיים במקום הזה למי שכבר עבר את גיל 30 והשיג משרה מכובדת, אבל עדיין נאלץ לחלוק מקלחת המונית ומטבח ענק עם עוד 800 אנשים. גם אחרי שתסגרו אחריכם את דלת חדר השינה ותייחלו לפרטיות, עדיין יהיה מישהו שיצרח במסדרונות או ישמע מוזיקה בפול ווליום בקיר הצמוד. הגיהינום, כזכור, הוא הזולת.

 

4. כדי שסיוט כזה יוכל להתממש הוא נעטף בהרבה מאוד קלישאות כמו "קהילה". יש כאלה שמגזימים וקוראים לזה אפילו "קהילות רצוניות", כאילו הדיירים עשו טבלת בעד ונגד, שקלו את כל אופציות המגורים והחליטו שלגור עם עוד 802 אנשים בבניין אחד עם שירותים משותפים הולם את האידיאלים שלהם. במקום "בניין רכבת" אמרו "שכונה ורטיקלית": גרמי מדרגות שיתפרסו על פני שתי קומות ויחברו בין מרפסות וחללים משותפים בשתיהן כדי ליצור הזדמנות לקשרים חברתיים. אה: והבניינים ירוקים וידידותיים לסביבה. אפשר לסמן וי על עוד טרנד.

 

5. התיאורים והתמונות של הפרויקט מהממים כמובן. עדיין לא פורסם גודל החדרים הפרטיים בבניין, שהקמתו תסתיים רק בסוף 2021, אבל בשמונת הפרויקטים

האחרים שלה הקימה סטארסיטי יחידות בגודל 12–18 מ"ר, מרוהטות ומעוצבות עד הפרט האחרון כמו בקטלוג איקאה. החברה מבטיחה "יחס נדיב בין שירותים וחדרי אמבטיה לחדרי שינה", מטבחי שף קומתיים, חדרי אוכל אינטימיים ולקבוצות גדולות, חדרי מדיה וספרייה. שירותים נוספים שמיועדים לכל דיירי הבניין הם חללי עבודה משותפים, מחסני אופניים ושירות השכרת אופניים, חדר כושר ששטחו 460 מ"ר, ואירועים חברתיים, למשל ערבי ציור. ועדיין, איך שלא תייפו את זה, מדובר במעונות למבוגרים.

 

6. סטארסיטי מצהירה שהיא מגדירה מחדש את המושג "בית". היא צודקת, אבל באופן אפל מזה שכיוונה אליו. הבניין בסן חוזה הוא סימפטום לעתיד המגורים הקטסטרופלי שמצפה לנו. זה קורה באמריקה, ומתחיל לקרות גם בישראל: המרכזים העסקיים הגדולים פועמים במרכזי ערים, שם לנצח הביקוש גבוה מההיצע, מה שדוחף את המחירים מעלה ודוחק מחוץ לגבולותיהן את האנשים שצריכים להפעיל את המכונה הקפיטליסטית. כך נולדות דירות שמחולקות לקופסאות גפרורים זעירות בשכר דירה מופרך, וכך נולדים פתרונות שדוחסים מאות אנשים לחיים משותפים בבניין אחד, כמו זה של סטארסיטי.

 

 

הכתבות והמדורים של מוסף כלכליסט
 
להאזנה לפודקאסט לחצו כאן >>

 

 

7. "בית הוא קבוצה של אנשים מכבדים, חמים ואמפתיים", כותבת החברה באתר האינטרנט שלה. "בית הוא מקום מכיל, מרומם. ברוכים הבאים לסטארסיטי". ברוכים הבאים לעתיד של כולנו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x