$
Duns משפט
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

הסכמי ממון חובקי עולם - ראו הוזהרתם!

גם אם חתמתם על הסכם ממון טרום נישואין או על הסכם לחיים משותפים (ידועים בציבור) כאן בישראל, לא בטוח שאתם מוגנים! אתם עלולים למצוא עצמכם חשופים לתביעות רכושית ביחס לרכוש ולכספים שחשבתם שהם מוגנים

דפנה זיס 14:1929.04.19

מוגש מטעם DUN'S 100

 

תלמדו מהמקרה של של אמנון, (שם בדוי), לקוח שהגיע אליי כשהוא אחוז בפאניקה, ובצדק.

 

אמנון הינו איש עסקים ישראלי בעל ממון רב, שנכסיו, אחזקותיו ורכושו פזורים במספר מדינות בעולם. בשנות הארבעים לחייו הכיר אמנון את אלינקה, אשה צעירה ילידת אחת ממדינות אירופה. האהבה פרחה ואמנון שהקדיש את כל מרצו ל"עסקיו" נשבה בקסמיה ובפשטות הליכותיה עד שגמלה בליבו ההחלטה להינשא לה. אמנון הקשיב, ובצדק רב, לעצת מכריו ועורך דינו המסחרי אשר ייעצו לו להחתים את אהובתו על הסכם ממון טרום נישואין חרף אי הנעימות הכרוכה בכך. "אתה יושב על מליונים, הכל ניראה כרגע וורוד, אלינקה מקסימה, מאחל לשניכם רק טוב, אבל אתה לא רוצה להסתכן באיבוד חצי מהונך בשנים הקרובות. נכון?" הדגיש בפניו עורך דינו המסחרי והפנה את אמנון לידידו בעל משרד רב מוניטין לענייני משפחה לצורך הכנת הסכם הממון.

 

לאחר החתימה על הסכם הממון נישאו השנים בנישואים אזרחיים במדינת הולדתה של אלינקה באירופה, התגוררו מספר שנים בישראל, נולדו להם שני ילדים ולימים העתיקו את מגורי הקבע שלהם לאחת ממדינות אירופה, בין היתר לאור "תכנון מס" עליו המליץ עורך דינו המסחרי של אמנון. זמן לא רב לאחר מכן התחולל הסיוט שאמנון לא ציפה לו ולא נערך לקראתו, כלל וכלל.

 

יחסיהם עלו על שרטון ואלינקה הגישה כנגדו תביעת גירושין במדינה האירופאית בה התגוררו. בין לילה נשמטה הקרקע תחת רגליו של אמנון. לא רק בגלל שאלינקה הגישה את תביעת הגירושין אלא בגלל שאז הסתבר לאמנון בפעם הראשונה ולתדהמתו, שמערכת המשפט באותה מדינה אירופאית לא מכירה בתוקפו של הסכם הממון עליו חתמו השניים בישראל טרם נישואיהם. כל הונו של אמנון, בכל העולם, הפך בין לילה חשוף לתביעה לחלוקת הרכוש שהגישה אלינקה, בעוד שהסכם הממון הפך בין לילה לנייר חסר ערך שלא נותן לו שום הגנה.

 

אמנון עלה על המטוס הראשון לישראל, נפגש עם עורך דינו המסחרי, עם עורך הדין שערך עבורו את הסכם הממון ושלושתם התייצבו במשרדי חיוורים כביום היוולדם. אמנון הביט בי בעיניים מתחננות ואמר: "תגידי לי שעוד אפשר להציל משהו".

 

אז תודה לאל הצלחנו באמצעות הגשת סדרת תביעות להציל חלק ניכר ומשמעותי מרכושו, נכסיו ואחזקותיו של אמנון במספר רב של מדינות וכמובן את הרכוש שהיה מצוי בישראל. אבל את נכסיו באותה מדינה ספציפית שבה הוגשה התביעה ובה נמצא חלק בלתי מבוטל מהונו לא ניתן היה להציל.

 

כל מה שאמנון היה צריך לעשות כדי למנוע את ה"סיוט" שעבר, את ההתדיינויות המשפטיות המתישות במספר מדינות במקביל ולמנוע את אובדן חלק משמעותי מהונו הוא לערוך את הסכם הממון באמצעות עורך דין הבקיא בדיני המשפחה הבינלאומיים ובדיני המשפחה הפנימיים של המדינות הרלוונטיות בהן מצוי היה הונו. כך למשל ניתן היה להבטיח מראש את תוקפו ומעמדו של הסכם הממון הישראלי גם באותה מדינה אירופאית שאיננה מכירה בהסכמי ממון באמצעות הליך פשוט יחסית שצריך היה לבצע באותה המדינה במקביל לחתימה על הסכם הממון בישראל.

  

עו"ד דפנה זיס עו"ד דפנה זיס קרדיט: יח"צ

 

מנסיוני, כאשר המדובר בעריכת הסכמים מסחריים בינלאומיים, ללקוחות ברור שעליהם להיוועץ בעורך דין מסחרי הבקיא בדין המסחרי הבינלאומי ובמידת הצורך אף בדינים המסחריים הפנימיים של המדינה בה הם עושים עסקים. לעומת זאת, כאשר המדובר בעריכת הסכם ממון, רוב הלקוחות, (ואף חלק ניכר מעורכי הדין העוסקים בתחום), אינם ערים להשלכות מרחיקות הלכת שיכולות להיות להתעלמות מדיני המשפחה הבינלאומיים ומדיני המשפחה הפנימיים של המדינות הרלוונטיות. הגלובליזציה הרי מתרחבת בכל התחומים: המסחריים, האקדמים, העיסקיים אבל גם בתחומים הבין אישים. אנשים כיום מעתיקים את מגוריהם ממדינה למדינה, עושים רילוקיישן, (זמני או קבוע), משקיעים השקעות במדינות שונות, עושים עסקים במדינות אחרות ורוכשים מניות הנסחרות בבורסות שונות בעולם אך משום מה, הם לא תמיד ערים לכך שלגלובליזציה הזו יש גם השפעה מרחיקת לכת על זכויותיהם וחובותיהם על פי דיני המשפחה הבינלאומיים ודיני המשפחה המקומיים השונים.

 

קיימת חשיבות ממדרגה עליונה היות מודעים למורכבות הזו. כל מי שעושה הסכם ממון ויש לו, או שהוא צופה שיהיו לו/לה בעתיד נכסים, זכויות או רכוש במדינה זרה, חייב להיות ער להשלכות ולוודא שהמדובר בהסכם ממון שיהיה בעל תוקף מחייב גם מחוץ למדינת ישראל ובמיוחד במדינות הרלונטיות שאינן מכירות בכלל בהסכמי ממון טרום נישואין, (ויש לא מעט כאלו). אחד הפתרונות שהרבה עורכי דין משתמשים בו הוא הכנת הסכם ממון הכולל תניית שיפוט לפיה סמכות השיפוט ביחס לעניינים הכלולים בהסכם הממון תהיה אך ורק לבתי המשפט המוסמכים בישראל ו/או סעיף הקובע שהדין שיחול על העניינים המוסדרים בהסכם הממון יהיה הדין הישראלי. אבל המדובר בסעיפים המהווים "כוסות רוח למת". כשהמדובר במדינה שכלל איננה מכירה בהסכם הממון אזיי לסעיפים אלו כמו להסכם הממון כולו ממילא לא ינתן שום תוקף באותה מדינה.

 

מורכבות נוספת שיש להיות ערים לגביה קשורה דוקא במעמדם של ה"ידועים בציבור". הסטטוס של ידועים בציבור הוא סטטוס מוכר בארץ אבל לא כולם מודעים לכך שיש מספר רב של מדינות, (כמו למשל רוב מדינות ארצות-הברית), שאינן מכירות בסטטוס הזה. בני זוג ישראלים המגדירים עצמם על פי כל קנה מידה כ"ידועים בציבור", העוברים להתגורר בחו"ל, עלולים למצוא עצמם במצב בו המדינה לא מכירה בזכויותיהם ובחובותיהם כבני זוג "ידועים בציבור" והסבר יכל בהחלט ל"שחק" לטובתו של אחד הצדדים ולרעתו של הצד השני.

 

לסיכום, בעידן הגלובלי שלנו בו פיתחנו מודעות רחבה ביחס להתנהלות העיסקית הבינלאומית עלינו לפתח מודעות רחבה גם ביחס לדיני המשפחה והמעמד האישי הבינלאומיים והמקומיים במדינות הרלוונטיות לנו.

 

עו"ד דפנה זיס, אחת מעורכות הדין הבודדות בארץ המתמחה בדיני משפחה בינלאומיים. עו"ד זיס בעלת ותק של קרוב ל–30 שנים בתחום עריכת הדין הן בישראל והן במדינת ניו-יורק. משרדה נותן מענה כולל בטיפול בתיקי גירושין ובסכסוכי ירושה המתנהלים בכמה מדינות, חלוקת רכוש, משמורת ילדים, מזונות בן/בת זוג ומזונות ילדים, תביעות שבין ידועים בציבור ובעריכת הסכמי ממון וצוואות חובקי עולם. היא בקיאה ברזי המשפט הבינלאומי ובטיפול בעניינים המצריכים ידע, הבנה ויכולת ליטיגציה בדיני המשפחה והירושה בישראל, בארה"ב ובמדינות אירופה.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות