$
Duns פיננסים
האדר מובייל דן אנד ברדסטריט duns100

פורום שוק ההון DUN'S 100: "אנו צופים הורדת ריבית בארה"ב עד 2020"

מנכ"ל פסגות ברק סורני חוזה האטה בשוק האמריקאי וביחד עם טל קדם, מנכ"ל הראל פיננסים, מזהיר מטרנד הקנאביס. קדם: "אנחנו לא חושבים שקנאביס זה רע, אבל טרנדים צריכים להיות אחוז אחד מתיק ההשקעות"

נעמי צורף 19:1612.02.19

"אנו בתקופה של מצב כלכלי מיוחד. עקום התשואות של שוק האג"ח האמריקאי שטוח כמעט לחלוטין. מחקרים רבים מראים כי כאשר עקום הריבית האמריקאי שטוח, המשק האמריקאי לפני האטה שאחריה יגיעו ירידות בשווקים. בהתאם לכך, אנו מעריכים שגם ארה"ב תיכנס להאטה ברבעון הרביעי של השנה. רוב כלכלות העולם נמצאות בהאטה, כולל אירופה ואפילו סין הגדולה, ואנו אף צופים ירידת ריבית בארה"ב ב־2020", אמר ברק סורני, מנכ"ל בית ההשקעות פסגות. דבריו נאמרו במסגרת פורום שוק ההון של דן אנד ברדסטריט, בראשות המנכ"ל והיו"ר דורון כהן ובהשתתפות בכירי הענף. את הפורום, שהתקיים בבורסה לניירות ערך בתל אביב, הנחה סגן עורכת שוק ההון ב”כלכליסט” עמיר קורץ.

 

סורני המשיך והתייחס למצב שוק ההון ואמר כי "בדצמבר 2018 היו חששות לגבי הכלכלה והיסטריה רגעית שנראה שלא היתה מוצדקת ברובה. אפשר לומר היום כי מי שהוציא כספים מהשווקים בדצמבר ‑ הפסיד. השווקים אינם יקרים ואין בועה, בתקופה זו צריך להוריד סיכון ולפעול בחוכמה. אחת הדרכים היא באמצעות השקעות לא סחירות".

 

  

 

"כשענן הקנאביס ישקע המודלים הרגילים יחזרו"

נושא נוסף שנידון היה צמיחתו המהירה של שוק הקנאביס בישראל. "לאגד את כלל חברות הקנאביס תחת הגדרה אחת זו טעות", אמר רו"ח מיקי בלומנטל, שותף מנהל במשרד רואי החשבון פהאן קנה ושות'. "שוק הקנאביס מורכב מהרבה סוגי חברות, יש מי שמייצרות, יש מי שעוסקות במחקר ופיתוח ואחרות. היום המילה קנאביס נותנת הרבה ערך, אבל אחרי שההתלהבות תשקע, החברות יתפצלו. כמו שכיום אנחנו לא מתייחסים לחברות דלק כאל מקשה אחת, אלא יש כאלו שעוסקות במוצרי גלם, יש כאלו שעוסקת במוצרים וכיוצא בזה. כשהענן ישקע, שווי החברות יהפוך לשווי ריאלי לפי המודלים הרגילים שאנחנו מכירים".

 
עו"ד איתן שמואלי ממשרד ליפא מאיר ושות' השווה את שוק הקנאביס לגוגל, אמזון ופייסבוק ואמר: "כפי שהן היו שוות רק מיליוני דולרים לפני 20 שנה, והיום אנחנו מדברים על חברות ששוות עשרות ומאות מיליארדים של דולרים ‑ כך יקרה לתחום הקנאביס. דוגמה למה שעשוי להיות כאן אצלנו, ניתן לראות בבורסה של קנדה שם ניתנים שוויים גבוהים לחברות קנאביס".  
פורום שוק ההון של דנס 100 פורום שוק ההון של דנס 100 צילום: דן אנד ברדסטריט

 

טל קדם, מנכ"ל הראל פיננסים, ביקש לצנן את ההתלהבות סביב שוק הקנאביס ואמר: "לפני שנה נשאלתי לגבי השקעה בשוק המטבעות הדיגיטליים והשבתי שאנחנו מחפשים להשקיע בחברות טובות ואמינות, גם היום לגבי הקנאביס זו תשובתי. אנחנו מעדיפים להסתכל בחברות צומחות ומרוויחות, ההיסטוריה והסטטיסטיקה מראות שחברות מפסידות עושות פחות מאחרות. אנחנו לא חושבים שקנאביס זה דבר רע, אבל טרנדים מבחינתנו זה משהו שצריך להוות אחוז אחד מתיק ההשקעות וגם לדבר עליו רק באחוז אחד מהזמן".

 

ברק סורני, מנכ"ל פסגות, הצטרף לדבריו של קדם ואמר: "אנחנו, נכון לרגע זה, לא משקיעים שקל בחברות קנאביס. אנחנו לא נשקיע במה שאנחנו לא יודעים לנתח ושאנחנו לא מבינים את התזרים העתידי שלו או מסוגלים לקבוע לו שווי. בקליפורניה קמו מאות ואלפי חברות ואז הן נמחקו. חשוב לזכור שהרגולציה היא שחקן מפתח משמעותי. הרגולציה המקומית נותנת דחיפה במקומות מסוימים ובאחרים לוקחת אחורה, לכן אנחנו כגוף מוסדי לא משקיעים בחברות מסוג כזה".

 

עו"ד ארנון מיינפלד ממשרד ש. פרידמן חלק על דבריו של סורני ואמר: "לדעתי, השימוש במונחים כמו בועה או טרנד חוטא למציאות. מדובר במגמה עולמית שישראל נמצאת בחוד החנית שלה וחבל שנפספס את ההזדמנות. אין שאלה שהקנאביס יכול לתת מענה לתרופות אנטי־דלקתיות ופסיכוטיות, מה שיכניס בקרוב חברות פארמה בינלאומיות לשוק. בנוסף, אנחנו רואים יותר ויותר מקומות בעולם שבהם הקנאביס הופך להיות חלק משמעותי מתרבות הפנאי".

 

"חשוב שהמדינה תפעל להגברת החינוך הפיננסי"

 

סוגיה נוספת שעלתה בדיון נוגעת לחינוך הפיננסי במדינת ישראל. עו"ד נמרוד ספיר, מנכ"ל איגוד בתי השקעות, אמר: "חשוב שהמדינה תפעל להגברת החינוך הפיננסי של הציבור. המדינה אמנם נהגה נכון ברפורמת הקרנות הנבחרות בפנסיה וכבר רואים ירידה בדמי הניהול, אבל היא צריכה להנגיש את הרפורמה הזו יותר לציבור. פנסיה היא המוצר המורכב ביותר לצרכן, וחשוב שהמדינה תפעל להגברת האוריינות הפיננסית ולהנגשת המוצר החשוב הזה". לדבריו, גם לשוק יש פה תפקיד: "גם השוק יכול לסייע בהגברת החינוך הפיננסי. כך לדוגמה אתרי האינטרנט של בתי ההשקעות מכילים מידע ברור ונגיש ומצמצמים את פערי המידע בכל הקשור לפנסיה ולמוצרים הפיננסיים".

 

אבישי קרואני, מנכ"ל פעילים ניהול תיקי השקעות, התייחס גם הוא לנושא החינוך הפיננסי ואמר: "אנחנו שומרים על קשר הדוק עם הלקוחות ומזהים תהליך של הבנה יותר טובה בקרבם. עם זאת, בהשוואה למוצרים אחרים, אפשר לראות שהלקוחות נוטים לפעול מתוך אמוציות ולמכור בדיוק בזמן שצריך לקנות. זה הוביל אותנו למסקנה שצריך לפעול כבר היום בבתי הספר היסודיים ולחנך את הילדים והנכדים איך להתנהל בתחום הפיננסי. זה מה שיכשיר את הדור הבא להיות בקיא יותר ולהתנהל נכון יותר בשוק ההון".

 

צח ברקי, סמנכ"ל בכיר ומנהל אגף כלכלה ומחקר דן אנד ברדסטריט, התייחס לחוק מאגר נתוני אשראי ואמר כי "בעוד חודשיים ייכנס לתוקפו חוק מאגר נתוני האשראי שינוהל ויפוקח על ידי בנק ישראל. דן אנד ברדסטריט תיקח בו חלק כאחת מלשכות האשראי. התכלית הראשונה היא לפזר את האשראי על פני המלווים במשק ולהנגיש את המידע לגבי הלווים. מהלך כזה יאפשר לעוד שחקנים לתת אשראי על בסיס רמת הסיכון שבאמת הלווה נמצא בה, ואם הלווה אינו ראוי לקבל את ההלוואה, הוא לא יקבל אותה. רוב האשראי נמצא כיום בעשירונים התחתונים ואין להם יכולת החזר. אנחנו נראה התייעלות של 'החובות הרעים' ולא נאפשר אשראי למי שלא יוכל להחזיר".

 

"המגמה של פלטפורמות השקעה לציבור מתרחבת"

 

עו"ד אילנית לנדסמן, שותפה ומנהלת תחום שוק ההון במשרד עורכי הדין הרצוג פוקס נאמן, אמרה בדיון כי "בתחום ההשקעות האלטרנטיביות, רשות ניירות ערך פתחה לראשונה לציבור את האפשרות להשקיע בקרנות השקעה. מוצר שהיה נגיש עד היום רק למוסדיים ולבעלי ממון. השקעות משותפות בקרנות המשקיעות בנדל"ן, בארץ או בחו"ל, p2p, נדל"ן, מתן אשראי, מתן הלוואות - תחומים שהיו סגורים בפני הקהל הרחב. לפני כמה חודשים נפתחה האפשרות במסגרת הצורך למצוא השקעות אלטרנטיביות שאינן החברות הנסחרות בבורסה. יחד עם הרשות, יצרנו פלטפורמה שמאפשרת הצעה לציבור באמצעות תשקיף של קרנות השקעה". לנדסמן ציינה כי "בינתיים, הוצעו ארבע כאלו לציבור, ויש כמה שנמצאים כעת בהליכים. המגמה של פלטפורמות השקעה לציבור מתרחבת". 

 

ד"ר גל אביב, מנכ"ל בלנדר הלוואות בין אנשים התייחס לסוגיית האשראי הצרכני ואמר: "באנגליה בתחום החסכון בטווח בינוני, מאפשרים לאזרחים האנגלים להשקיע סכום מסוים ללא מס באפיקי השקעה נוספים. התחום הכי מתפתח שם הוא השקעה באשראי צרכני דרך חברות P2P, זה כל כך הצליח שהם הפכו את זה לאפיק השקעה פנסיוני יש שם הבנה שלא כולם רוצים להיות מקובעים לשוק ההון או לחיסכון בבנקים אלא שאנשים רוצים לראות תשואה של ממש ולשפר את המצב התזרימי באמצעות אפיקים בטוחים. כולי תקווה שגם המחוקקים כאן בישראל יובילו מהלך דומה. היום האפיקים האלו הרבה יותר בטוחים ולראייה אנחנו בבלנדר הוצאנו לאחרונה ביטוח אשראי ובכך הצלחנו לייצר ללקוחותינו רמת ביטחון גבוהה בתחום האשראי הצרכני וההשקעות, אנחנו מהווים היום את אחד המקומות הבטוחים לחסכונות בטווח בינוני".

בטל שלח
    לכל התגובות