$
פצצת הבריאות
גג עמוד פצצת הבריאות

פצצת הבריאות

"משרד הבריאות גרם לאובדן של 800 מיטות סיעודיות"

מנכ"ל משרד הבריאות התחייב לפני שבוע להוסיף מיטות לטיפול המשכי בבתי החולים, כדי לפנות מקום במחלקות הפנימיות. באיגוד בתי האבות מאשימים: תעריף האשפוז שמשלם המשרד נמוך מדי, ומביא לסגירת מוסדות שיכלו לקלוט את המטופלים

שחר אילן 06:4603.02.19

איגוד בתי האבות מאשים את מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב כי הוא פועל בניגוד למדיניותו המוצהרת, וגורם לצמצום מספר המיטות הסיעודיות. במכתב ששלח יו"ר איגוד בתי האבות והדיור המוגן רוני עוזרי לסגן שר הבריאות יעקב

ליצמן, תולה עוזרי את המחסור במיטות לטיפול המשכי בתעריפים הנמוכים שמשלם המשרד למוסדות האשפוז. לדבריו, תעריפים אלה גרמו לסגירת יותר מעשרה מוסדות בשנתיים האחרונות, ולאובדן של קרוב ל־800 מיטות ‑ 4% ממקומות האשפוז הסיעודי.

 

 

 

עוזרי הגיב לדברים שאמר בר סימן טוב בשבוע שעבר בכנס לחיזוק הרפואה הפנימית. בר סימן טוב הבטיח להוסיף לבתי החולים מיטות לטיפול המשכי כדי לפנות מיטות במחלקות הפנימיות. לדבריו, "בכל מחלקה פנימית שוכבים 20%‑30% חולים שצריכים לעבור למוסדות גריאטריה ולשיקום. אנחנו עובדים קשה על פתיחת 600 מיטות באשפוז המשכי, ומשקיעים השנה 200 מיליון שקל באשפוז ביתי. ב־2020 נעלה את הסכום ל־300 מיליון שקל".

 

 

 

באותו כנס לקח ליצמן אחריות אישית למשבר המחלקות הפנימיות והודה שיש משבר גדול בכל המערכת. הוא סיפר כי "בהסכם עם האוצר קיבלנו אלף מיטות על פני חמש שנים. עכשיו תגידו לי למי לתת. אם אבחר שוב לסגן שר הבריאות אחרי הבחירות אני מתכוון להוסיף להסכם הקואליציונני נושאים מתחום הבריאות. יש בעיה. אני אשם בזה. אשתדל לתקן".

אלא שלדברי עוזרי, המצוקה נבעה מלכתחילה מכך שאנשי משרד הבריאות התעלמו מהאזהרות של מוסדות האשפוז הסיעודי, שקראו להם לעדכן את מחירי האשפוז שמציע המשרד למוסדות עבור אשפוז הקשישים שמופנים אליהם. עוזרי גורס שהתמחור בחסר הכניס את מוסדות האשפוז לבעיות כלכליות שבגללן נגרעו מאות מיטות.

 

משרד הבריאות אחראי לתשלום עבור 70% מהקשישים המאושפזים במוסדות סיעודיים. חלק מהתשלום נגבה ממשפחות המאושפזים. לדברי עוזרי, מחיר האשפוז הריאלי שהמוסדות יכולים לעמוד בו הוא 17 אלף שקל לאדם בחודש, אולם התעריף שמשלם משרד הבריאות עומד על 14 אלף שקל בלבד. התוצאה היא שחיקה בתשתיות מוסדות הסיעוד. יתר על כן, מאז 2013 פשטו רגל 13 מוסדות חלשים, דבר שגרם לאובדנן של 800 מיטות.

 

"לקבוע תעריף ריאלי"

 

עוזרי דורש להקים ועדת מומחים שתבחן שוב את התעריף. לטענתו, קביעת מחיר ריאלי תביא לפתיחת מחלקות סיעודיות נוספות שאליהן יהיה אפשר להעביר חולים מבתי החולים.

 

מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב מנכ"ל משרד הבריאות משה בר סימן טוב צילום: יאיר שגיא

 

 

ממשרד הבריאות נמסר כי מנכ"ל משרד הבריאות כלל לא דיבר על מיטות סיעודיות, אלא על הוספת 600 מיטות גריאטריה פעילה (סיעוד מורכב, שיקום והנשמה ממושכת). "מבחן תמיכה לעידוד פעילות זו צפוי להתפרסם להערות בתקופה הקרובה". בנוסף, המשרד ישקיע בחיזוק הטיפול הסיעודי בבתי הקשישים.

 

"כיום אין מחסור"

 

את סגירת המוסדות הסיעודיים מסבירים במשרד הבריאות בכך שלא עמדו בדרישות הבינוי של המשרד. הם מציינים כי "במקביל נפתחו מאות מיטות נוספות וכיום אין מחסור במיטות אלה".

 

במשרד הוסיפו כי הם מקדמים זה שנתיים מכרז חדש לאשפוז סיעודי עם "תעריף גבוה יותר, סל שירותים רחב יותר ואיכות אשפוז משופרת לאוכלוסייה". לטענתם, התעריף נבחן בעבר מבחינה משפטית "ואושר בשתי ערכאות, ובהן בג"ץ".

 

אין פתרונות למשבר תשתיות הבריאות

 

כשראש הממשלה ושר הבריאות הבאים יחפשו רעיונות לפתרון משבר הבריאות הקשה הם לא ימצאו אותם בספר התשתיות הממשלתי (ראו תיבה משמאל). די ברור מהספר, שעד הרגע בו השתלבו החורף הקשה, גל הביקורת הציבורי ומערכת הבחירות, לממשלה ולמשרד הבריאות לא היו פרויקטים משמעותיים להתמודדות עם מצוקת האשפוז הקשה, משבר המחלקות הפנימיות והתורים הארוכים.

 

משני בתי החולים הנוספים שמתכננת הממשלה, אחד בקריות ואחד בבאר שבע, מופיע בספר התשתיות רק הדרומי וגם הוא לא הגיע אפילו לשלב של תכנון מפורט, או קביעת מועד למכרז. בית החולים בקריות כלל לא מופיע.

 

 

הפעילה החברתית אורנה פרץ הפעילה החברתית אורנה פרץ צילום: אפי שריר

 

 

למעשה הנושא היחיד שזוכה לטיפול משמעותי בתוכניות האסטרטגיות של משרד הבריאות הוא משבר הפסיכיאטריה.

 

העתקת המרכזים לבריאות הנפש באר יעקב ונס ציונה לאסף הרופא נמצאת בשלב התכנון המפורט והמכרז צפוי לצאת ב־2020. משך ההקמה המשוער הוא ארבע שנים, כך שזה בוודאי יקרה אי שם בחצי השני של העשור הבא. גם התוכנית העשר שנתית לחיזוק הפסיכיאטריה תתחיל רק ב־2020.

 

למרכז השיקומי הכה נחוץ בבית חולים פוריה בטבריה כבר יש לוח זמנים. אם יעמדו בו, הבנייה תחל ב־2019 והפער הגדול במיטות שיקום בין הצפון לשאר הארץ ייסגר או יצומצם ב־2022.

 

קריית שמונה לא מוזכרת בתוכנית, אבל זכור המקרה שבו תקף ראש הממשלה בנימין נתניהו את הפעילה החברתית אורנה פרץ באירוע בקריית שמונה באוקטובר אשתקד ("את משעממת"), כשהיא מחתה על סגירת חדר המיון הקדמי פעל בעיר.

 

על יחסה של ממשלת נתניהו לחינוך והשכלה אפשר ללמוד מכך שלא נמצא שום פרויקט תשתית בודד שעלותו מעל 100 מיליון שקל. כדי להסתיר את גודל הפדיחה, הכניסו לספר בעצם את תקציב הפיתוח של משרד החינוך שכולל בעיקר 2.55 מיליארד שקל לשנה לבניית כיתות. זה היה הרבה יותר משכנע לולא קיצץ האוצר בשבוע שעבר בצעד חד צדדי 350 מיליון מאותו תקציב בדיוק, בטענה שמפעל הפיס לא העביר את הכסף.

 

אגב לתקציב חיזוק המבנים של המשרד מיועדים 80 מיליון שקל בשנה בלבד. נותר רק להתפלל שרעידת האדמה לא תגיע בשעות הבוקר.

 

גם בתחום העבודה והרווחה לא מתוכנן שום פרויקט תשתית גדול. במקום זה מופיעים שם 350 מיליון שקל בשנה שהשר חיים כץ השיג להקמת מעונות יום. זה מספיק ל־175 מעונות בערך, וזה מעט, אבל זה ודאי עדיף על המצב ששרר פה לפני כן, כשנבנו 24 מעונות בשלוש שנים.

 

שחר אילן

בטל שלח
    לכל התגובות
    x