$
100 המשפיעים

מקום 9

נשיאת העליון אסתר חיות: החזיקה מעמד מול איילת שקד, לפחות בסיבוב הזה

קודמתה של חיות, מרים נאור, הודתה לאחר פרישתה שההישג הגדול ביותר של כהונתה הוא בהחזרת הפיקדון שקיבלה, מעמדו של בית המשפט העליון, בלי שספג נזק רציני. חיות מייחלת לפחות להישג דומה, אלא שכוחה מוגבל אל מול האנטגוניזם שנושב מהכנסת והממשלה

משה גורלי 00:4505.09.18

אסתר חיות עוד לא השלימה שנת כהונה כנשיאת בית המשפט העליון, אבל בשונה מיעקב אבינו, שעבד עבור רחל שבע שנים "ויהיו בעיניו כימים אחדים", הרי שהימים האחדים שעבדה חיות הם בעיניה כשבע שנים. ככה זה כשהמכבש השלטוני והחקיקתי פועל כאחוז אובססיה לשינוי צביונה של המדינה — ליותר יהודית ופחות דמוקרטית, ליותר שמרנית ופחות ליברלית, ליותר לאומית ופחות סובלנית למיעוטים.

 

העליון, שניצב מאוים בחזיתות אלה, סומן כאחד מיעדי התקיפה המרכזיים של שרת המשפטים איילת שקד.

 

קודמתה של חיות, הנשיאה מרים נאור, הודתה לאחר פרישתה שההישג הגדול ביותר של כהונתה הוא בהחזרת הפיקדון שקיבלה, מעמדו של בית המשפט העליון, בלי שספג נזק רציני. חיות מייחלת לפחות להישג דומה, אלא שכוחה מוגבל אל מול האנטגוניזם שנושב מהכנסת והממשלה.

 

פסקת ההתגברות היא המבחן הגדול לשבירת הסטטוס קוו מול בית המשפט העליון. בסיבוב האחרון צלחה חיות את המבחן הזה: הנשיא אהרון ברק הסכים בזמנו לכך ש־70 חברי כנסת יוכלו לבטל פסק דין, בתנאים מסוימים. הסכמה זו אמורה לסנדל את חיות, אלא שהיא הבהירה שהיא מתנגדת לעיקרון בכללותו ושאין בכוונתה לשאת ולתת על המספר. פסקת ההתגברות עלולה עוד לחזור — תלוי בתוצאות הבחירות. חיות אותתה, בכל מקרה, שאם נגזר עליה ליפול בעניין זה - היא תעשה זאת זקופה, על חרבה ועקרונותיה.

 
לדירוג המלא של 100 המשפיעים לשנת 2018 לחצו כאן
 
אסתר חיות, נשיאת בית המשפט העליון
אסתר חיות, נשיאת בית המשפט העליון צילום: אוהד צויגנברג

 

 

מבחן אחר שצלחה חיות היה בסבב המינויים האחרון לעליון. לאחר ששקד הפקיעה כיסא אחד עבור מועמדה פרופ' אלכס שטיין, ביקש כחלון את השני עבור השופט שאול שוחט. חיות התעקשה על השופט עופר גרוסקופף וניצחה, אפילו במחיר עימות עם “מגן המערכת” כחלון, שנוטה להתרגז כשדברים לא נעשים כרצונו. אלא שחיות לא יכולה להרשות לעצמה שוב את הביזיון של סבב המינויים הקודם בתקופת נאור, כשאף אחד מארבעת השופטים שנבחרו לא היה מועמד מובהק של העליון ולא תאם את הדנ"א הליברלי המסורתי שלו.

 

אולם, אלה הצלחות נקודתיות בלבד, שרחוקות מלהכריע את גורל התמונה המלאה. חיות אמורה לכהן עד 2023, ועד אז יימשך הקרב הגדול. חיות והעליון, לצד התקשורת החופשית, הם המאחזים המרכזיים בקרב על הדמוקרטיה הליברלית. שש שנות נשיאותה הן קריטיות בעיצוב דמותה, צביונה ועתידה של מדינת ישראל. והקרב הזה מתגלם בשתי הנשים שמובילות היום את המשפט הישראלי — שרת המשפטים ונשיאת בית המשפט העליון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x