$
מיסוי

האוניברסיטאות יאתגרו את ביטול שנת ההשלמה לרו"חים

ביטול שנת ההשלמה תסייע לסטודנטים שישלמו פחות ויצאו מוקדם יותר לשוק העבודה, אך האוניברסיטאות יפסידו 20‑25 אלף שקל פר תלמיד

עמרי מילמן 07:5708.08.18

אתמול הודיעה מועצת רואי החשבון כי הגיעה לסיכום יחד עם המל"ג על גיבוש תוכנית לביטול שנת ההשלמה לסטודנטים לחשבונאות. למרות שהדבר יסייע ללא ספק לסטודנטים שישלמו פחות ויצאו מוקדם יותר לשוק העבודה, עולה כבר החשש כי יהיה מי שינסה לטרפד את התוכנית החדשה. האוניברסיטאות והמכללות המתוקצבות צפויות להפסיד כ־20‑25 אלף שקל מכל מתלמיד ‑ עלות שכר הלימוד של אותה שנת השלמה.

 

למרות ששנת ההשלמה (השנה הרביעית בתואר) אינה שנת חובה, בפועל כמעט כל הסטודנטים (95% לפי נתוני מועצת רואי החשבון) עושים אותה, שכן היא מעניקה להם פטור מ־3 בחינות מסכמות. ומאחר שהיא אינה מוגדרת כאקדמית, היא עולה יותר מפי 2 משנת לימוד רגילה (בין 20.5 אלף שקל באוני' חיפה ועד ל־25.8 אלף שקל במכללה למנהל).

 

אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים ויו"ר מועצת רואי החשבון "לוודא שמדיניות הפטור לא יוצרת עיוות שמטיל על הסטודנטים נטל כלכלי לא מוצדק" אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים ויו"ר מועצת רואי החשבון "לוודא שמדיניות הפטור לא יוצרת עיוות שמטיל על הסטודנטים נטל כלכלי לא מוצדק" צילום: אוראל כהן

 

 

כרגע קיימות שתי אלטרנטיבות, הראשונה, שתביא את האוניברסיטאות להפסדים, היא כי שנת ההשלמה תבוטל לחלוטין, ולאחר עדכון החומר הנלמד במהלך התואר, החומר הנלמד בה יוטמע במהלך שלוש שנות התואר. המכללות הפרטיות דווקא ירוויחו, שכן לאור התמחור של שנת ההשלמה הן מרוויחות פחות מכל תלמיד באותה שנה, בהשוואה לשכר הלימוד שעומד על כ־30 אלף שקל בשנה.

 

האלטרנטיבה השנייה היא להאריך את התואר בסמסטר נוסף שיכלול את החומר הלימודי שנמצא כיום בשנת ההשלמה. אז אמנם ישלמו הסטודנטים שכר לימוד אוניברסיטאי של 10.6 אלף שקל, אולם האוניברסיטאות יקבלו עוד כ־20 אלף שקל באופן יחסי לסמסטר אחד מהוות"ת, בהנחה שיסכים לכך והאוצר ייתן תקצוב בהתאם, שכן מדובר על מעל 800 נבחנים בשנה, כך שהמימון של חלקם (אלו שלומדים במוסדות המתוקצבים) יגיע למיליוני שקלים.

 

מי שתפסיד בכל מקרה מהמהלך היא תעשיית המזומנים שהוקמה סביב אותה שנת השלמה, שכן מאחר שלא מדובר בשנה אקדמית, המרצים אינם כפופים למגבלות השכר וכך גם מרכזי שנת ההשלמה שצפויים להתנגד נחרצות למהלך.

נשיא לשכת רואי החשבון יזהר קנה נשיא לשכת רואי החשבון יזהר קנה צילום: טוני רשף
נשיא לשכת רואי החשבון יזהר קנה
נשיא לשכת רואי החשבון יזהר קנה צילום: טוני רשף

 

בפגישה שהתקיימה בשבוע שעבר בין מנכ"לית משרד המשפטים עו"ד אמי פלמור למנכ"ל המועצה להשכלה גבוהה מתניהו אנגלמן סוכם כי הצדדים יבחנו יחד שינויים אפשריים בתוכנית הלימודים לתואר ראשון בחשבונאות, כאשר על בסיס המסקנות שיתגבשו צפויה מועצת רו"ח לאמץ מדיניות פטורים חדשה.

באופן רשמי, למרות שמי שאחראי על תוכנית הלימודים הוא המל"ג והמוסדות האקדמיים, הכח נמצא דווקא בידי מועצת רואי החשבון, שכן היא זו שקובעת מה מעניק פטור ממבחן.

 

מנכ"לית משרד המשפטים ויו"ר מועצת רו"ח אמי פלמור מסרה כי "למועצה יש אחריות לוודא שמדיניות הפטור שלה לא יוצרת עיוות שמטיל על הסטודנטים נטל כלכלי לא מוצדק. שיח משותף עם המוסדות האקדמיים שיתקיים בליווי המל"ג הוא הדרך הנכונה להגיע לפתרון".

 

נשיא לשכת רואי החשבון יזהר קנה אמר כי "כמרצה לביקורת בלימודי שנת ההשלמה מעל ל־30 שנה אני מברך על מהלך הבדיקה המשותפת עם המל"ג".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x