$
מעסיקים

באיזה גיל הכי כדאי להקים חברה? לא מה שחשבתם

ביל גייטס ייסד את מיקרוסופט בגיל 20 וסטיב ג'ובס היה בן 21 כשייסד את אפל. בהתאם, קרנות הון סיכון מעדיפות לממן את המייסדים הצעירים - אולם חוקרים מצאו כי הם טועים

שירות כלכליסט 08:0419.04.18

מייסדי חברות יכולים להיות צעירים בגיל העשרה או מבוגרים בשנות ה-80 לחייהם. אך מסתבר שישנו גיל אידיאלי להקמת החברה והוא מבוגר מהצפוי.

 

זוהי תוצאתו המפתיעה של סקר חדש שנערך בידי הלשכה הארצית למחקר כלכלי (NBER). במקום שהסקר יתבסס על מדגם מייצג של יזמים או על חוות דעת של מומחים כנהוג, החליט צוות המחקר להשתמש בנתונים של לשכת מפקד האוכלוסין האמריקאי ובחן מאות אלפי חברות סטארט-אפ מצליחות, ובעיקר כאלו בעלות צמיחה מהירה.

 

מה שמצאו היה מפתיע. ביל גייטס ייסד את מיקרוסופט בגיל 20. סטיב ג'ובס היה בן 21 כשהוא וסטיב ווזניאק הקימות את אפל קומפיוטר, כך שההיגיון מחייב שרב חברות הסטארט-אפ בעלות צמיחה מהירה נוסדים דווקא בידי אנשים צעירים שלא נשמעים לתכתיבי המוסכמות ולחוקים הבלתי כתובים והמסוגלים לקחת על עצמם סיכונים ולערער את הסדר הישן.

 

סטיב ג'ובס וביל גייטס ב-1991 סטיב ג'ובס וביל גייטס ב-1991 צילום: גטי אימג'ס

 

אולם מסתבר שזהו רעיון מוטעה. החוקרים מצעו כי הגיל הממוצע של מייסדי סטארט-אפים הוא 42. בסטארט-אפים סופר-מצליחים, בעלי צמיחה מהירה, הגיל הממוצע עוד יותר מבוגר. גילם הממוצע של מייסדי 5% מהחברות המובילות ביותר שהן בצמיחה מהירה הוא 42.1. באחוזון העליון של חברות אלו הגיל הממוצע הוא 43.7 ואילו בעשירית האחוז המוביל של חברות אלו, הגיל הוא 45. החוקרים הסיקו שבניגוד לדעה הרווחת, גיל צעיר הוא בפועל חיסרון בכל הנוגע להקמת סטארט-אפ מהיר-צמיחה.

 

מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג בצעירותו. ייסד את פייסבוק בגיל 19 מנכ"ל פייסבוק מארק צוקרברג בצעירותו. ייסד את פייסבוק בגיל 19 צילום: בלומברג

 

אולם, יש בכל זאת מקום אחד בעולם הסטארט-אפים שבו גיל צעיר הוא יתרון – בעת הצגת החברה בפני קרנות הון סיכון. המייסדים המצליחים הצעירים יותר היו אלו המצליחים לזכות במימון מקרנות הון הסיכון בניו יורק, למרות שגילם הממוצע היה 38.7 – גיל מבוגר מספיק כדי להיות אבא של מארק צוקרברג כשייסד את פייסבוק בחדרו במעונות בגיל 19.

 

נתון זה מפתיע משום שקרנות הון סיכון אמורות לרצות לממן דווקא את החברות בעלות הצמיחה הגבוהה ביותר. כמעט ודאי שהן יפסידו כסף על רוב הסטארט-אפים שבהן הן משקיעות, כך שעל פניו נראה שהן זקוקות לסטארט-אפים המצליחים ומהירי-הצמיחה כדי להצדיק את קיומן. מדוע, אם כך, הן בוחרות לממן דווקא את הסטארט-אפים בעלי מייסדים שצעירים מכדי להשביע את התיאבון הגדול שלהן לצמיחה מהירה?

 

זאת משום שקרנות אלו לא נוהגות להסתמך על הנתונים הקרים שבידיהן בעת קבלת החלטות המימון, כפי ש-TechCrunch טוען. במקום זאת, הן הולכות על מראה עיניים ותחושת בטן, והמראה שהן מעדיפות מגולם במארק צוקרברג: צעיר, לבן, זכר, בן טובים ומאוניברסיטת עילית. קרנות הון הסיכון מודות באופן משתמע כי הם מתעלמות מהנתונים כשהן חוזרות על המנטרה שהן מהמרות על המייסד ולא על העסק. משום כך, נשים מייסדות מקבלות רק 2% מסך המימון המוענק לסטארט-אפים. זאת חרף הנתונים שלסטארט-אפים שנוסדו בידי נשים יש סיכויי הצלחה גבוהים יותר.

 

הרתיעה של קרנות הון הסיכון משימוש בנתונים אירונית ,בהתחשב בכך שהסטארט-אפים המצליחים ביותר בכל הזמנים – כמו גוגל, פייסבוק ובמיוחד אמזון, חייבות את צמיחתן הפנומנאלית לאיסוף נתונים זהיר וקפדני ולקבלת החלטות המבוססת באופן מחמיר על נתונים אלו. ייתכן שיום אחד גם קרנות הון הסיכון יתחילו לעשות כך גם כן. בינתיים נחמד לדעת שאפשר לייסד חברה מצליחה גם בשנות ה-40, חרף הקשיים בקבלת מימון מקרנות הון הסיכון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x