$
מוסף 03.08.2017
האדר מוסף שבועי 3.8.17

חקר ביצועים

משחת שיניים עלולה להרוג, לא תשלמו עוד 10 שקלים כדי לשרוד?

וגם: לקריית גת נמאס להיות שפן הנסיונות של משבר הנדל"ן, אפל נפרדה מהאייפוד וממשל טראמפ הציג רגע אחד של שפיות

כתבי כלכליסט 09:2203.08.17

משרד הבריאות נגד תחרות

משחות השיניים: פִתחו את השוק

משחות שיניים עלולות לגרום למוות - זה אחד הנימוקים העיקריים להתנגדותו של משרד הבריאות לפתיחת שוק משחות השיניים לתחרות. נשמע מפחיד: מי לא יהיה מוכן לשלם עוד 10 שקלים תמורת שפופרת משחה, העיקר להישאר בחיים. אבל כדי למות ממשחת שיניים היא צריכה להיות מזויפת ולהכיל חומר רעיל ומסוכן לבליעה. לפי הדיווח של המשרד, בעשר השנים האחרונות זוהו בארץ רק שני מקרים של ניסיונות, שנכשלו, להבריח משחות שיניים מזויפות. אין כל סיבה שהשוק הזה - שלצד משחות שיניים כולל גם מוצרי הגנה מפני השמש ועוד שלל מוצרים, למשל לנשים הרות, מיניקות, ילדים ותינוקות - לא ייפתח ליבוא מקביל. פשוט צריך שמשרד הבריאות ימנע כניסה של משחות רעילות. כלומר, ימלא את תפקידו.

גלית חמי

 

שר הבריאות, יעקב ליצמן שר הבריאות, יעקב ליצמן צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

מה מאחורי ההנפקות?

הבורסה: מי משתמש במי

מתחילת השנה לא פחות מ־12 חברות השלימו הנפקה ראשונה בבורסה המקומית, מספר שלא נראה כאן קרוב לעשור. על פניו, סיבה לחגיגה בלשכת מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב. אבל רגע לפני ששולפים שמפניות, כדאי להתעכב על מספרים שנחשפו השבוע בבדיקת "כלכליסט". יותר ממחצית מהכסף שגויס בהנפקות האלה לא הלך לקופת החברות החדשות אלא זרם לכיסי הבעלים. למעשה, מלכתחילה חלק גדול מההנפקות לא נועדו למטרה המקורית של הבורסה, להפגיש את החברות עם הכסף הציבורי כדי לגייס הון לצמיחה שלהן, אלא להנזיל את אחזקות הבעלים. זה כמובן לגיטימי, אבל אי שם מנקרת לה מחשבה שהיה כאן מפגש אינטרסים בין קברניטי הבורסה לשורה של אנשי עסקים שהרגישו "תקועים" עם הסחורה שלהם. מי ששילם על הסחורה הזאת, ולא במחירי סוף עונה, הוא הציבור והפנסיות שלו. לפחות היו מזמינים אותנו לכוס שמפניה.

סופי שולמן

 

 

איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה איתי בן זאב, מנכ"ל הבורסה צילום: בלומברג, אוראל כהן

 

 

עוד ניסיון לקנות את כלל ביטוח

הקונים הסינים שוב לא יאושרו

 

הסינים שוב מנסים לקנות את כלל ביטוח: שתי חברות שרשומות בהונג קונג מציעות לרכוש את החברה יחד (כל אחת 50%) תמורת 4.71 מיליארד שקל. אחת היא צ'יינה טאיפינג, ענקית ביטוח ותיקה, אבל מי שמובילה את העסקה היא הואבנג פייננשל, חברה קטנה יחסית - היא שווה 817 מיליון שקל - בבעלות ג'ורג' לו. עיון באתר החברה ובדו"חות שונים מגלה כי לו עשה את הונו עם חברת גולדנמרס, שפועלת בתחום כרטיסי הזיכרון וה־USB, שבה הוא מחזיק באמצעות שרשור ארוך של חברות כגון פוראבר סטאר וגרייט סקסס, הרשומות באיי הבתולה. רק בשנה שעברה לו השתלט על הואבנג, שבאתר שלה אין כל עדות לכך שהיא עוסקת בניהול חיסכון. וכאמור, שווי השוק שלה הוא כשליש משווי הנתח שהיא מבקשת לרכוש בכלל, המנהלת 148 מיליארד שקל של חסכונות ישראליים. קשה להאמין שאחרי שלא אפשרה לחברות סיניות אחרות להיכנס לפנסיות שלנו, הממונה על שוק ההון דורית סלינגר תאשר לכלל דווקא את הקונה הזה.

אורי פסובסקי

 

 

המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר המפקחת על הביטוח, דורית סלינגר צילום: אלעד גרשגורן

 

 

קריית גת מאיימת

הסכמי הגג: זמן לעשות סדר

 

לקריית גת נמאס להיות שפן הניסיונות הלאומי, והיא מתכוונת לעתור לבג"ץ בטענה שהמדינה לא עומדת בהסכם הגג שחתמה עם העיר כבר ב־2013. זו לא הבעיה היחידה של העיר עם ההסכם הזה: הוא היה הראשון, ובהסכמי הגג הבאים ערים אחרות כבר קיבלו הרבה יותר, בדמות הבטחה להשקעה בשיקום היישוב הוותיק ולא רק בשכונות החדשות. זה רעיון טוב להביא את ההסכמים לבג"ץ: מישהו צריך לעשות סדר במנגנון שמחלק לערים מיליארדי שקלים לפיתוח מחוץ לתקציב המדינה, בלי קריטריונים ברורים ונראה שגם בלי פיקוח מספיק. אולי בשל כך משרד האוצר יעדיף לפתור בהקדם את המחלוקת עם קריית גת, לפני שתגיש את העתירה. אם זה יקרה, העיר תרוויח, כולנו נפסיד.

אורי תובל

 

 

הדמיית כרמי גת הדמיית כרמי גת

 

 

הערעור נדחה

משפט אזריה: עוד חזית באותה מתקפה

אלאור אזריה הצטרף לשורה ארוכה של לוחמים שהרגו ערבים בנסיבות שאינן מוצדקות, מוסריות או חוקיות, בירי שמצוי איפשהו על הרצף שבין חריגה מהוראות פתיחה באש לרצח. ההיסטוריה של המקרים האלה בבתי המשפט, מהדגל השחור בכפר קאסם, דרך משפטי האינתיפאדה ועד היום, עקבית למדי: קו משפטי בלתי מתפשר בהטלת האחריות ובצדו פשרה על עונש קל, המתקה או חנינה. כי בכל זאת מדובר באנשים צעירים, לרוב נורמטיבים, במצבי מתח מבצעי. המסר חשוב, העונש פחות. אבל מקרה אזריה עדיין שונה, כי הפעם, בראשונה, פוליטיקאים בכירים מערערים על הקול הערכי שהשמיעו השופטים וגם המפקד של אזריה, הרמטכ"ל גדי אייזנקוט. וזה בדיוק אותו ערעור, ואותם המערערים, שמנסים להחליש את המערכת המשפטית, זו שהשבוע הוכיחה שוב עד כמה היא חיונית.

משה גורלי

 

 

אלאור אזריה בבית המשפט השבוע אלאור אזריה בבית המשפט השבוע צילום: אבשלום ששוני

 

 

הסיגריות לא יהיו ממכרות

ממשל טראמפ: רגע של שפיות

 

כשענני הסערה שפקדה את הבית הלבן השבוע התחשרו להם, ממשל טראמפ נקט את הצעד הראשון שלו שאינו תגובת נגד למדיניות ממשל אובמה. יו"ר מינהל המזון והתרופות האמריקאי (ה־FDA) סקוט גוטליב הודיע על הגבלה של שיעור הניקוטין המותר בסיגריות, כך שהוא יהיה נמוך מהרמות הממכרות. המקל לווה בגזר בדמות דחיית המועד שבו יצטרכו חברות הטבק להכניס לפיקוח את המכשירים לאידוי טבק, שאותם הם מנסים לקדם כתחליף לסיגריות. בממשל שמיום ליום מתנהל יותר באימפולסיביות, היה מרענן לראות מהלך מנומק ופרגמטי.

רן אברמסון

 

 

נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ צילום: איי פי

 

 

גיוס על רקע הטרדה

לייק: כי היא אשה?

לא רבים מכירים את סטיץ' פיקס, סטארט־אפ קטן שהגיש השבוע תשקיף לקראת הנפקה. אבל רבים כבר שמעו על המייסדת והמנכ"לית שלו קתרין לייק. היא אחת המנהלות היחידות שמובילות הנפקה בעמק הסיליקון בשנים האחרונות, אבל לפרסום הרחב יותר זכתה כשחשפה את ההטרדה המינית שעברה בתחום. בסיבוב גיוס קודם, היא סיפרה, המשקיע הבכיר והמוכר ג'סטין קלדבק הטריד אותה, ולאחר מכן היא נדרשה לחתום על הסכם סודיות כדי שהחברה שלה תקבל את ההשקעה המדוברת; לפני כחודש וחצי קלדבק פרסם הודעת התנצלות ארוכה ובה התוודה על ההטרדה שלה ושל נשים נוספות בתחום. עם סמיכות הזמנים בין החשיפה להנפקה, לייק עלולה למצוא את עצמה שוב נאלצת להילחם על הלגיטימציה של אשה לגייס הון בעולם של גברים, במעגל הארור שמלווה תמיד את המאבקים לשוויון.

ויקי אוסלנדר

 

 

החברה נפרדת מלהיט העבר

האייפוד מת: ואיתו הלקוח המזדמן

 

אפל הכריזה בשבוע שעבר על חיסול האייפוד, 16 שנה לאחר שהנגן הייעודי הפך אותה שוב למגניבה והיה להיט מכירות הרבה לפני האייפון. בכך החברה שמכתיבה טרנדים סימנה את מותו של עידן הגאדג'טים הייעודיים. הרעיון שמישהו יקנה היום מוצר טכנולוגי שמסוגל למלא פונקציה אחת בלבד נראה מיושן. לא משום שהצרכנים השתנו - חלק מהם עדיין עושים שימוש בנגן מוזיקה, מסיבות שונות - אלא משום שהחברות לא רוצות למכור לנו מוצרים כאלה. מבחינת אפל, למשל, אנחנו לא "צרכנים" מזדמנים אלא "משתמשים", שצריכים להתחבר באופן קבוע לשירותים השונים שלה, אפל מיוזיק, אפסטור, אפל TV. וכדי להפוך אותנו למשתמשים היא צריכה להוביל אותנו בשערי הכניסה הרחבים, למשל אייפון, לא בפשפשים הצרים כמו האייפוד. ככה זה, החברות הן אלה שמחליטות להגדיר בעצמן מה הביקוש, ושהשוק יתיישר בהתאם.

הגר רבט

 

 

 

 

"אני עצובה יותר מאז מותו של בן זוגי. לא ידעתי שאפשר לבכות כל כך הרבה. שאלתי את אחותי הרופאה, והיא אמרה שרוב הגוף שלנו הוא מים"

שריל סנדברג, סמנכ"לית פייסבוק ואחת הנשים החזקות בעולם החדש, חווה את האמיתות הנצחיות של בני האדם

בטל שלח
    לכל התגובות
    x