$
מט"ח וסחורות

"הביטקוין הוא חדשנות ופריצת דרך שאנחנו עדיין לא מבינים"

פיטר ת'יל, ממייסדי פייפאל והמשקיע הראשון בפייסבוק, טען בהרצאה בתל אביב כי טכנולוגיות ביג דאטה, ענן ובינה מלאכותית מוערכות יתר על המידה, מפני שהחברות הגדולות באמת לא שייכות לשום קטגוריה. הוא סירב לדבר על תמיכתו בטראמפ

הגר רבט 21:5913.06.17

"כל רגע בעולם הטכנולוגי קורה פעם אחת. אי אפשר להעתיק מצוקרברג, ברין ואחרים. כל ספר מלמד איך להתחרות. הספר שאני כתבתי מנסה לשנות את התפיסה הזו - אל תתחרה, תיצור מונופול משלך. אתה רוצה עסק ייחודי ללא מתחרים", כך אמר היום היזם וממייסדי פייפאל פיטר ת'יל, בהרצאה שנשא במרכז פרס לשלום ולחדשנות. בהרצאה נכחו עשרות בכירים מתעשיית הטכנולוגיה וההון סיכן בישראל, ובהם מודי רוזן מקרן מגמה ונצ'רס, אייל ניב מקרן פיטנגו, משה פרידמן מהמאיץ החרדי

קאמטק ואחרים.

 

פיטר ת'יל. האיש של טראמפ בעמק הסיליקון פיטר ת'יל. האיש של טראמפ בעמק הסיליקון צילום: בלומברג

 

"יש בתחום טכנולוגיה המון מתחרים. אם תגיד מונופול תבוא הממשלה. אתה רוצה את השוק הכי גדול אבל באופן פרדוקסלי עדיף לתפוס נתח שוק קטן. ככה התחלנו בפייפאל. ככה פייסבוק התחילה בהארווארד. הרבה חברות טוענות שהן פונות לשווקים ענקיים, אבל אין להן יכולת לנצח שם. התחרות הופכות אותנו לטובים יותר, אבל ככה אנחנו מפסידים את התמונה הרחבה", הוסיף.

 

"אחת השאלות ששואלים אותי הכי הרבה היא מה הטרנד הבא. אני לא אוהב את השאלה הזו. ביג דאטה, ענן, AI - כולן טכנולוגיות מוערכות יתר על המידה. החברות הגדולות לא שייכות לשום קטגוריה. אנשים לא רוצים להתחבר ליישויות וירטואליות. פייסבוק היתה להצלחה בעיקר בזכות הזהות האמיתית, ולא הוירטואלית", טען.

 

ת'יל התייחס גם לביטקוין ואמר כי "היו בעבר הרבה מטבעות וירטואלים שלא עבדו. בעולם הצרכני יש הרבה חדשנות קטנה. טסלה ואייפון הם שילוב של הרבה חדשנות ביחד. ביטקוין הוא חדשנות ופריצת דרך שאנחנו לא מבינים אותה עדיין".

 

בנוגע לתעשיית ההייטק המוקמית אמר ת'יל כי "בישראל כולם רוצים להקים חברה, זה מאוד קשה - תהליך מנטלי שקשה לעבור. אם רוצים חברה מוצלחת צריך גם גלובליזציה שתעבוד וטכנולוגיה שתעבוד. שאלה חשובה היא מדוע האדם ה־20 יצטרף אליה".

 

ת'יל לא התחיל את דרכו כיזם טכנולוגי, אלא כבוגר פקולטה למשפטים בעל חשיבה יוצאת דופן שהביאה אותו להקים ב־1998 את ענקית התשלומים פייפאל ביחד עם שורה של צעירים רעבים לחדשנות הכוללים בין היתר את איילון מאסק, שעומד כיום מאחורי ספייס אקס וטסלה; ריד הופמן, ממייסדי לינקדין; סטיב צ'ן, צ'אד הרלי וג'וואד קרים, ממייסדי יוטיוב ואחרים.

 

ארבע שנים לאחר מכן, מכרו המייסדים את החברה ל־eBay תמורת כ־1.5 מיליארד דולר. ת'יל קיבל על חלקו בחברה - 3.7% - כ־55 מיליון דולר, ומאז השפעתו והשפעת יתר המייסדים של פייפאל על עמק הסיליקון ניכרת. בעקבות מכירת פייפאל ת'יל הפך ליזם ומשקיע עם מגע של ידי זהב. ב־2002 היה הראשון להשקיע בפייסבוק - השקעה שעדיין נחשבת להשקעה הכי מוצלחת בחברה. ת'יל שילם חצי מיליון דולר תמורת 10% ממניות החברה, אותם מכר לאחר מכן לפי הערכות תמורת מיליארד דולר - ככל הנראה אחד מהאקזטים הטובים ביותר אי־פעם.

 

ההשקעות שלו לאורך השנים הוכיחו שההצלחה בפייפאל לא היתה מקרית אלא התבססה על חוש ייחודי לאיתור מיזמים מצליחים. ת'יל עומד גם כיזם ומשקיע מאחורי חברת פלנטיר שמפתחת טכנולוגיות המיועדות לכוחות הביטחון ומצליחה לשמור על סודיות רבה. שווי החברה מוערך כיום במיליארדי דולרים והחברה אף הקימה מרכז פיתוח סודי בישראל.

 

החשיבה יוצאת הדופן של ת'יל באה לידי ביטוי גם מחוץ לעולם הטכנולוגי. הוא אחד מהבכירים היחידים בעמק הסיליקון שבחר לתמוך במועמדות של דונאלד טראמפ לנשיאות ארה"ב. התמיכה הגורפת של עמק הסיליקון במועמדת הדמוקרטית הילארי קלינטון הביאה אף לקריאות להחרים את ת'יל, אבל מייסד פייסבוק מארק צוקרברג נחלץ בקולו למענו.

 

ת'יל נחשב לדמות לא שיגרתית בעמק הסיליקון - הוא נוצרי אדוק, ליברטיני בהשקפתו, כלומר מאמין במינימום התערבות ממשלתית בחיי האזרח.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x