$
דני רובינשטיין

הפלסטינים מנסים להיחלץ מהתלות בישראל

שתי השקעות חדשות בפרויקטים של תשתיות בגדה עתידות לחזק את הכלכלה הפלסטינית

דני רובינשטיין 08:5007.12.16
הכלכלה הפלסטינית תלויה רובה ככולה בישראל. כ־70%–80% מהסחר שלה, היבוא והיצוא, הם לישראל או דרכה. מרצועת עזה כמעט ואין יצוא, והיבוא לעזה מגיע כולו דרך ישראל. בנוסף, כ־150 אלף פלסטינים עובדים בישראל או בהתנחלויות ובאזורי התעשייה הישראליים בגדה. עוד כ־100 אלף לפחות עובדים כקבלני משנה בענפי תעשייה המשווקים לישראל, כמו תעשיית האבן, וכן בתעשיות המסורתיות, כמו טקסטיל והנעלה.

 

על רקע זה נעשו בימים האחרונים שתי השקעות ענק בפרויקטים של תשתיות בגדה. המימון יגיע רובו ככולו מכסף ממשלתי פלסטיני, וההיקף הוא של קרוב למיליארד דולר.

 

אי־השקעות בגדה בשל חוסר ביציבות ביטחונית

 

הנתונים העגומים האלו הפכו לקבועים זה שנים מפני שאין כמעט השקעות בגדה (מלבד מפעלים ישראליים), בוודאי שלא בעזה. הסיבה העיקרית, ואולי היחידה, היא חוסר היציבות הפוליטית והביטחונית. כלכלה פירושה חוזים, התחייבויות, מעבר חופשי של סחורות ושירותים. אף אחד לא יבנה מפעל בגדה, ובוודאי לא בעזה, כאשר אין שום ביטחון שהפועלים וחומרי הגלם יגיעו אליו בזמן, והשיווק יתנהל כשורה.

 

 

קידוח במאגר לווייתן. הגז מהמאגר יפעיל את תחנת הגז סמוך לג'נין קידוח במאגר לווייתן. הגז מהמאגר יפעיל את תחנת הגז סמוך לג'נין

 

כל זאת ידוע לקברניטי הכלכלה הפלסטינית ששוברים את הראש כיצד להיחלץ ממצב קבוע של כלכלה קפואה ומקרטעת. לכן, הידיעות על ההשקעות החדשות בתשתיות בגדה אמורות לבשר טובות לכלכלה הפלסטינית, כל עוד ישראל תומכת בהן.

 

ישראל מתנגדת להשקעה במפעל לייצור מלט

 

ההשקעה הראשונה היא בתחנת כוח סמוך לג'נין שראש הממשלה הפלסטינית ד"ר ראמי חמדאללה הניח לה את אבן הפינה לפני זמן מה. ההשקעה עומדת על יותר מ־600 מיליון דולר, והיא אמורה לספק כ־40% מצריכת החשמל הפלסטינית. היא תתחיל לפעול ב־2022, ובהמשך אמורה להיבנות עוד תחנת כוח דומה בדרום הגדה. השקעה זו מתואמת עם ישראל, כשאחד הסעיפים החשובים בה הוא הפעלתה בגז שיגיע ממאגר לווייתן. התחנה תספק כ־1,000 מקומות עבודה.

 

הפרויקט השני הוא הקמת מפעל לייצור מלט על שטח של 3,300 דונם, מדברי ברובו, מדרום־מזרח לבית לחם, בהיקף של כ־310 מיליון דולר. ישראל מתנגדת להקמתו וכנראה שתפעל למניעתו, משום שהפלסטינים מייבאים כמעט את כל המלט שהם צורכים מישראל.

 

בהודעה הפלסטינית על הקמת המפעל נאמר כי הוא חיוני מפני שאספקת המלט מישראל סובלת מאי־יציבות. דוגמה לכך ניתן לראות מ־2013, אז היה מחסור במלט בארץ והופסקה המכירה לפלסטינים. המפעל אמור לספק לפחות ממחצית המלט שצורכים הפלסטינים, ויעבדו בו כ־1,500 פועלים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x