$
מחפשי עבודה

לשים את הרגל בדלת: איך להיכנס לתחום עבודה מבוקש בלי ניסיון

סטודנטים רבים מסיימים בימים אלה את חובותיהם האקדמיות ומתפנים לחפש עבודה, אך נתקלים במלכוד: הם לא מתקבלים בשל חוסר הניסיון ועוברים תהליך מפרך בדרך למשרה המיוחלת

סטודנטים רבים מסיימים בימים אלה את הסמינרים, מועדי ב' וחובותיהם האקדמאיות ומתפנים לחפש עבודה. אלא שלמרות ההתלהבות הגדולה מסיום הלימודים והרצון לצאת לשוק העבודה ולהרוויח משכורת ראויה כמה שיותר מהר, לרבים מחכה הפתעה לא נעימה: מעסיקים אינם ממהרים להעסיק אנשים ללא ניסיון קודם בתחום המשרה.

 

הדס בן משה, בת 26, סיימה הנדסת תוכנה באורט בראודה וקורס פיתוח אפליקציות בג'ון ברייס לפני שנה ומחפשת עבודה מאז. "בכל המשרות שמוצגות דורשים ניסיון של לפחות שנה. זה הקושי הכי גדול".

 

בוגרי המרכז הבינתחומי (ארכיון). כמה מהם מצאו עבודה?
בוגרי המרכז הבינתחומי (ארכיון). כמה מהם מצאו עבודה? צילום: יותם פרום

 

"חסרי ניסיון נאלצים לעבוד בתנאים משפילים"

 

"אנשים חסרי ניסיון מתקשים לקבל הזדמנות לעבוד בתחום שבו למדו, ולכן נתקעים בלופ שקשה לצאת ממנו שבו אם אין ניסיון - אין עבודה ואם אין עבודה - אין ניסיון. עד שיסכימו לעבוד בתנאים משפילים או שיחפשו הרבה מאד זמן, תוך כדי משברים אישיים" אומר יואב מלמד, בן 33, מקים קבוצת הפייסבוק "משרות הייטק ושיווק ללא ניסיון", המונה מעל 100 אלף חברים, וסמנכ"ל שיווק בחברת ההשמה להייטק "see.v".

 

הוא מספר כי החליט לפתוח את הקבוצה לפני קרוב לארבע שנים, בעקבות אשתו, שסיימה תואר ראשון במדעי המחשב בבינתחומי. "היה ברור לנו שהיא מוכשרת, שלמדה במוסד ברמה נחשבת ושייקח שבוע עד חודש עד שתמצא עבודה רצינית. עברו חודש, שלושה חודשים ולא הגיעה אפילו למצב שמציעים לה משרה ראויה, אלא אך ורק משרות פיתוח בפחות מחצי מהשכר המקובל בשוק לאותם תפקידים, בגלל מעסיקים מקובעים ונצלנים". לדבריו, כיום אלפי חברים בקבוצה כבר מצאו דרכה עבודה ראשונה ורלוונטית בתחום שלהם.

 

יואב מלמד. מציעים שכר נמוך ממקום של ניצול יואב מלמד. מציעים שכר נמוך ממקום של ניצול צילום: אורן פודור

מלמד אומר כי המצב היום טוב יותר מאשר בתקופה שהקים את הקבוצה ואף יש היום לדבריו "מגוון גדול של תפקידים שבהם מוכנים לקלוט חסרי ניסיון עם תואר כלשהו בציון סביר ולהכשיר אותם מהבסיס". בדיקות תוכנה או ניהול קמפיינים פרסומיים למשל הם תחומים כאלה.

 

עם זאת, בתחומים שבהם ישנו היצע גדול של בוגרים, כמו עריכת הדין, המצב קשה הרבה יותר. א',בן 30, למד משפטים בבינתחומי וחיפש עבודה אחרי סיום ההתמחות במשך חמישה חודשים, תקופה שנחשבת סבירה לעומת חבריו. "גם כשהתלהבו ממני בראיון, אמרו שזו בעיה שאין לי ניסיון. כשכבר התחלתי, הייתי סוג של מתמחה, גם אחרי ההתמחות. לוקח עוד חצי שנה – שנה עד שמתייחסים אליך יותר טוב". חברים שלו התייאשו ועזבו את התחום אחרי חודשים ארוכים של חיפושי עבודה.

 

לדבריו, בניגוד למשרות בתחומים כמו שיווק, בהן ניתן להכווין למשרה יותר פשוטה לחסרי ניסיון, בעריכת דין קשה יותר להתאים את המשרה בצורה כזו.

 

"לחסרי ניסיון מוטיבציה גבוהה ורצון ללמוד"

 

למרות השיפור, לדברי מלמד "עדיין אנחנו במצב שבו מעסיקים לא מבינים את היתרונות של חסרי ניסיון, שהם השכר הנמוך, המוטיבציה הגבוהה שלהם, שמתבטאת בלעבוד יותר שעות ולהיות זמינים גם אחרי שעות העבודה. כמו כן, אותם מועמדים מגיעים עם הידע התיאורטי הכי טרי שיש, בלי השחיקה של אנשים שנמצאים עשרות שנים בתחום".

 

אורן קוסטו, ראש צוות בסטראט-אפ "פנדה או.אס", מצא את עבודתו דרך הקבוצה, התקדם בחברה וחזר אליה כדי לגייס עובדים לצוות שלו. לדבריו, היתרון הכי גדול בעובד ללא ניסיון הוא שהוא כמו דף חלק, "הבן אדם בא ללמוד, אין לו הרגלים מחברה אחרת שהוא עבד בה פעם ויודע רק שיטות עבודה כאלה ואחרות. הבן אדם בא ללמוד ואתה יכול לעצב אותו איך שאתה רוצה".

 

אורן קוסטו. עובדים ללא ניסיון הם כמו דף חלק אורן קוסטו. עובדים ללא ניסיון הם כמו דף חלק צילום: אלה קוסטו

 

מלמד מתייחס לנטייה היום דווקא להאדיר את הצעירים על חשבון המבוגרים, המתקשים למצוא עבודה מעל גיל 45: "מבחינתי יש דמיון בין שני הקהלים. אנשים שהם "אנדר" ואנשים שהם "אובר" – הם באותו מצב. הם לא נופלים בטווח הצר מדי של בני 30 עד 40 שאותם רוב החברות מחפשות - כאלה שיש להם ניסיון, אבל לא יותר מדי, ומשיקולים של נוחיות הכי טוב להעסיק אותם. חברה שמתנהלת נכון חייבת שיהיה לה את המינון הנכון בין כל האוכלוסיות. המדינה צריכה לעודד ארגונים להעסיק את שני סוגי האוכלוסייה באמצעות תמריצים".

 

מעבר לרתיעה של המעסיקים לקבל חסרי ניסיון, משיחות עם בוגרים טריים המחפשים עבודה עולה כי הם מגיעים לחיפוש הרבה פעמים ללא כלים של איך לנסח קורות חיים ואיך להתנהל בראיון. אורן מלינוביץ', בן 28 מירושלים, מצא עבודה לפני שלושה חודשים כבודק תוכנה בחברת מובילאיי. הוא מספר כי "בהתחלה לא ידעתי איך לגשת לדברים, לקח לי זמן לשפר את קורות החיים, גם בראיונות לא ידעתי מה צריך להגיד, אילו מושגים צריכים לדעת. אנשים שבאים מהתחום ועסקו בדברים דומים יודעים למה לצפות".

 

עוד עלתה התהייה מדוע אין הכנה כזו במהלך הלימודים, הנהוגה במקומות מסוימים בארה"ב למשל. "לא מכינים אותנו לזה. אפשר לעשות קורס הכנה לראיונות עבודה בסוף הלימודים, או לכתיבת קורות חיים", מציעה בן משה, "התהליך הזה חשוב יותר מכל הלימודים".

 

אורן מלינוביץ'. "לא ידעתי מה להגיד בראיונות" אורן מלינוביץ'. "לא ידעתי מה להגיד בראיונות" צילום: מור גולדברג

 

כך תשיגו עבודה ללא ניסיון

 

יש מספר דרכים שיכולות לעזור לכם לצאת מהמלכוד ולמצוא עבודה כשאין ניסיון.

 

1. אל תסגירו את חוסר הביטחון שלכם

 

עינב בוימפלד. תכבשו את המעסיק עינב בוימפלד. תכבשו את המעסיק צילום: שמרית אסף

עינב בוימפלד, מנהלת תוכן ומחקר באולג'ובס, מציעה לבוגרים הטריים "ללמוד איך לשווק את עצמם כמו שצריך. הרבה ממחפשי העבודה ללא ניסיון משדרים את חוסר הביטחון בראיונות. זו טעות: אם המעסיק כבר זימן אתכם לראיון עבודה, סביר להניח שהוא יודע שחסר לכם ניסיון רלוונטי, ובכל זאת הוא בחר לזמן אתכם. הסתכלו על הריאיון כהזדמנות: זה הזמן שלכם 'לכבוש' את מי שיושב מולכם ולשכנע אותו שאתם בדיוק האדם שהוא מחפש לתפקיד. הראו שאתם מוכנים ורוצים ללמוד ולהשקיע. אין דבר שמעסיקים מחפשים יותר מאשר עובד עם מוטיבציה".

 

2. למדו להתפשר על השכר והתנאים

 

"משרות התחלתיות לא מתוגמלות כמו משרות עם ניסיון", אומרת בוימפלד, "למרות זאת - צריך להתייחס לעבודה ראשונה כהשקעה שתשתלם בעתיד וכקרש קפיצה להמשך. גם אם התנאים אינם מפתים במיוחד, זה המקום ללמוד את רזי המקצוע לצבור ניסיון יקר ערך".

 

3. מצאו עבודה רלוונטית כבר בזמן הלימודים

 

לדברי מלמד, חשוב למצוא עבודה חלקית בתחום הלימודים כבר כסטודנט בשנים המתקדמות של התואר. "מעסיקים פתוחים היום להעסקת סטודנטים הרבה יותר מהעסקת בוגרים, כי הם נותנים להם תנאים סוציאלים הרבה פחות טובים, היקף המשרה הוא קטן 40-50%. מתוקף הדברים, השילוב שלהם בחברה הוא הרבה יותר זהיר ונוח. הוא מסייג כי אין טעם לעשות זאת אם זה אומר שתיכשלו בתואר, אולם עדיף לסיים תואר בציון 75 עם ניסיון בעבודה חלקית מאשר לסיים תואר בממוצע 90 בלי ניסיון, לדבריו.

 

4. להפוך את הסדר

בוימפלד מציעה להתחיל לעבוד קצת במקצוע, עוד לפני הלימודים, אפילו ברמה פשוטה של עיסוק ורק לאחר מכן להתקדם ללימודים מעמיקים יותר, כשכבר בטוחים בנוגע לבחירה המקצועית. לדבריה, כדאי תמיד גם לעבוד בתחום שאותו לומדים ולא להתפתות לעבודות סטודנטיאליות כמו מלצרות או מוקדים, שאמנם נוחות, אך לא נותנות שום יתרון בסיום.

 

5. להכין תיק עבודות

המונח שהומצא על ידי מעצבים, נכון היום כמעט לגבי כל מקצוע. לכן חשוב לשמור עבודות מהלימודים או אף לפתח פרויקט משלכם תוך כדי חיפוש העבודה, שתוכלו להציג. "אפילו מישהו שרוצה להיות מנהל מדיה חברתית יכול לפתוח קבוצה או להקים עצומה", אומר מלמד.

 

6. להתייחס לחיפוש עבודה כמו אל עבודה בפני עצמה

"לא להיות מפונקים ולצפות שהעבודה תנחת עלינו מהשמיים כי אנחנו מוכשרים וחרוצים", מזהיר מלמד, "יש להשקיע בזה לפחות שלוש שעות ביום. צריך לעבור על כל אתרי הדרושים, לפנות עם קורות חיים לחברות ההשמה, להצטרף לקבוצות הרלוונטיות בפייסבוק ובלינקדאין ולפנות לחברים שכבר עובדים שיעבירו את קורות החיים שלכם". בנוסף, כדאי באופן פעיל להיכנס לאתרים של חברות שמעניינות אתכם ולחפש בהן משרות. גם אם אין באותו רגע משרה המעניינת אתכם, מומלץ לשלוח מייל לכוח האדם של החברה שתשמחו לשמוע כשתיפתח אצלם המשרה הרלוונטית.

 

7. להמשיך ללמוד

"כדאי ללמוד משהו שרלוונטי אלי ושהשוק צריך", מייעץ מלמד. למשל, מהנדס תוכנה יכול ללמוד שפת תוכנה שלא מספיק מוכרת שפתאום יש לה ביקוש. לא להסתפק בג'אווה וסי שארפ. לפתוח את הראש ולחשוב איפה השוק יהיה עוד שנה ולא איפה היה לפני שנה.

 

8. תקופת ניסיון

למעסיקים שחוששים להעסיק אתכם בשכר שאתם רוצים בשל חוסר הניסיון, קוסטו אומר כי ניתן להציע להתחיל בשכר נמוך יותר, שיעלה תוך כמה חודשים במידה שיהיו מרוצים. הוא מספר כי הוא מכיר מקרים שבהם המעסיק התלהב מהרעיון וקיבל את המועמד לעבודה בעקבות זאת.

 

"חשוב לא להתייאש, אומר מלינוביץ', "למרות שזה נורא קל להגיע למקום הזה. גם אני הייתי בתנודות של בין תקווה לייאוש. ברגעים הקשים ניסיתי להסתכל על התמונה הכללית ובסוף מצאתי עבודה. זה היה תהליך מאד מתיש, אבל זה חלק מהחיים, וכשרוצים לעשות את זה על הצד הטוב ביותר, צריך להשקיע".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x