$
חקר ביצועים

חקר ביצועים: השבוע של נתניהו, שפירא ולבייב

וגם: קופת הגמל החדשה אושרה, המלחמה המתוקה מתרחבת, מערכת ההפעלה משתדרגת, בחירות לנשיאות אוסטריה ובאר שבע אלופה

כתבי כלכליסט 08:0526.05.16

שפירא בלי שיניים

יהודה וינשטיין, מי שהיה היועץ המשפטי לממשלה ומקורב לבנימין נתניהו, החליט לסגור את תיק ביביטורס. מבקר המדינה יוסף שפירא, עוד מינוי של נתניהו, דווקא פרסם השבוע דו"ח חריף בנושא ודחק ביועץ החדש אביחי מנדלבליט לחדש את החקירה. על פניו, גיבור היום. אבל כשמקלפים את הארומה הלוחמנית (שמשרד המבקר טרח לפמפם היטב) ומסתכלים על הטיוטה, מגלים דו"ח נרפה למדי. שפירא הוא עדיין חלק מהמכונה המשומנת שמדביקה את ראש הממשלה לכיסאו ומאפשרת לו לחמוק מאחריות לכשליו, והדו"ח שלו מגיע מאוחר מדי, מה שמקל במיוחד את ההתחמקות הפעם. גם אם לפרקים הוא מנסה לעשות קצת שרירים, בסופו של דבר, הוא לא שונה מיתר שומרי הסף של ביבי. בטח לא גיבור.

נעמה סיקולר

 

יוסף שפירא יוסף שפירא צילום: עמית שאבי

 

לבייב האחרון לזהות

לב לבייב הוא מומחה לרוסיה; ההיכרות רבת השנים שלו עם המדינה והכלכלה וקשריו הענפים מצדיקים את השארתו כבעל הבית באפריקה ישראל. הטיעון הזה היה אחד המרכזיים של מנהלי אפריקה ישראל בהסדר החוב הראשון של החברה, ב־2009. שבע שנים חלפו מאז, וכעת מתברר שהן היו טובות רק לכאורה, כי הנה מגיע עוד הסדר. אז נכון שהיה קשה לחזות את קריסת מחירי הנפט שהחלה בסוף 2014, אבל את הסנקציות שהטיל המערב על רוסיה לאחר מלחמתה באוקראינה היה קשה לפספס —

ולבייב בכל זאת פספס. מנהלי החברה מכים כעת על חטא היוהרה שמנע מהם לממש נכסים ברוסיה כשעוד היה אפשר לקבל עליהם מחירים סבירים. ואיפה לבייב? ברוסיה. שוק ההון הישראלי כנראה קטן עליו, בעיקר כשצריך להתחיל לשלם.

סופי שולמן

 

ביינארט והאוזר רק נובחים

ועדת הכספים של הכנסת אישרה השבוע את קופת הגמל המוזלת, אפיק חיסכון אטרקטיבי שמציע דמי ניהול מופחתים ופטור ממס במקרה של חיסכון עד הפנסיה. רגע לפני האישור הזדעקו עוד כמה אינטרסנטים בניסיון לסכל את הקמת הקופה, ומנכ"ל הבורסה יוסי ביינארט ויו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר פיזרו שלל הפחדות שלפיהן האפיק החדש ייבש את הבורסה. לצערם של החוסכים, הלחץ הוביל בסופו של דבר להגבלת תקרת ההפקדות ל־70 אלף שקל בשנה. סגן שר האוצר איציק כהן כבר עקץ את ראשי הבורסה ואמר שאזהרות כאלה לא נשמעו מצדם כשהכניסו קרנות זרות לשוק המקומי. אפשר להוסיף לכך גם את התהיות איך השפיעה הבאת חברות זרות כושלות על הבורסה, ומה הבריח ממנה עסקים ותיקים כמו אסם ואיתוראן. ראשי הבורסה לעולם אינם לוקחים אחריות לכישלון ניהולי, כהתחלה של תהליך הבראה. זה הרי קשה. לפזר איומים כדי לטרפד מוצר חדש שמיטיב עם החוסכים זה הכי קל.

גולן פרידנפלד

 

 

יוסי ביינארט יוסי ביינארט

 

ההשקעה בגט טקסי גרינווש של פולקסווגן

ענקית הרכב הגרמנית השקיעה השבוע 300 מיליון דולר באפליקציית ההסעות Gett, הידועה יותר בשמה הישן גט טקסי. סכום העתק הזה יאפשר לחברה הישראלית לקרוא תיגר על אובר וליפט הבינלאומיות, שגייסו כבר מיליארדי דולרים (ליפט נתמכת גם בידי ענקית הרכב האמריקאית GM). אבל האם פולקסווגן משקיעה רק כדי להיכנס לתחום חדש, או שזהו חלק מהאסטרטגיה החדשה של החברה לנקות את עצמה אחרי פרשת הדיזלגייט והנזק האדיר שנגרם לה, כספית ובעיקר תדמיתית? בשביל לנקות את הכתם הזה 300 מיליון דולר הם כנראה כסף קטן.

מאיר אורבך

 

סוכר יצא בחוץ, נשאר בתפריט

יוניליוור כינסה השבוע מסיבת עיתונאים כדי להודיע שתפחית את כמויות הסוכר בדגני הבוקר של תלמה. אין לי מילה רעה אחת להגיד על המהלך הזה, להפך. ובכל זאת מילה אחת צריך להגיד על מסיבת העיתונאים, שהתחילה בארוחת בוקר עתירת מזון — ועתירת סוכר. היו שם מאפים מתוקים ועוגות, קינוחים אישיים משוכללים וגרנולה עם דבש ומיץ אבטיח גדוש סוכר. יומיים אחר כך זה קרה גם בכנס בינלאומי על מדיניות בריאות שאירחה המדינה בירושלים, ושהמשתתפים בו פונקו בשלל שייקים עתירי סוכר. התפריטים בשני האירועים האלה מוכיחים שגם מי שמבינים שצריך לצרוך פחות סוכר מתקשים מאוד להיגמל מההרגל המתוק, הכל כך אנושי, הזה. לצד המאמצים של הרשויות והחברות הפרטיות בתחום, כולם צריכים לזכור שלא מספיק להטיף, כדאי גם לתת דוגמה אישית.

שאול אמסטרדמסקי

 

 

 צצילום: אלעד גרשגורן

 

מחשבי גוגל כל השפע על שולחנך

במשך שנים מערכת ההפעלה ווינדוס התחרתה בעיקר מול עצמה, ומיקרוסופט היתה צריכה רק ללחוץ על המשתמשים לשדרג גרסאות. לינוקס שימשה בעיקר גיקים, ואפל, במחשבים כמו בסמארטפונים, הסתפקה בהפעלת המערכת שלה רק במכשירים שהיא מייצרת, אגב אדישות יחסית לגודל נתח השוק; רווחים היו לה מספיק מהמכשירים עצמם. אבל לאחרונה גוגל נכנסת באופן משמעותי יותר לעולם מערכות ההפעלה למחשבים, שבו היא מקדמת את כרום OS. בסוף השבוע שעבר הכריזה החברה על שדרוג למחשבים המבוססים על המערכת, כך שיציעו גישה לחנות היישומים הענקית גוגל פליי ויריצו אפליקציות המיועדות לאנדרואיד. קשה לראות את ההגמוניה של ווינדוס נשברת בקרוב, וספק אם גוגל מעוניינת להשקיע משאבים רבים כדי לעשות זאת. אבל הבאת השפע האדיר של גוגל פליי למחשבים היא שינוי כיוון, שיכול להאט את גסיסת המחשבים הביתיים ולאפשר להם להתחבר לדהירה קדימה של עולם האפליקציות. ועם השינוי הזה כדאי למיקרוסופט להתחיל להתמודד כבר עכשיו.

דור צח

 

הופר אירופה שוברת ימינה

נורברט הופר, מנהיג מפלגת החירות האוסטרית שהוקמה בשנות החמישים בידי נאצים לשעבר, כמעט ניצח השבוע בבחירות לנשיאות — אלכסנדר ואן דר בלן, פרופסור לכלכלה ואיש מפלגת הירוקים, גבר עליו רק ב־0.6% מהקולות. היתרון הקל הושג בזכות הצבעות העירונים, הנשים והמשכילים, שמנעו את עלייתו לשלטון של מנהיג ימני־קיצוני ראשון באיחוד האירופי. הופר הסתובב במשך הקמפיין חמוש באקדח, קרא לסיפוח מחודש של דרום טירול, אבל התאפיין גם בטון דיבור רך. אחרי אנחת הרווחה ציינו פרשנים כי מחצית מהאוסטרים סטו בחדות ימינה בגלל משבר הפליטים, טלטלת היורו וחוסר שביעות רצונם מהאיחוד. אלה לא בעיות שמאפיינות רק את אוסטריה, כמובן, ובבחירות הבאות ביבשת, התוצאה כבר עלולה להיות אחרת.

תמר טוניק

 

ברקת חייבת לעבוד מיד

כשרן בן שמעון אימן את קריית שמונה והוביל אותה לאליפות הראשונה שלה, לפני ארבע שנים, הוא השכיל להבין משהו חשוב: "הצלחה תמיד מייצרת סדקים בקבוצה. בכלל, בכל ארגון מצליח נוצרים סדקים. ולכן צריך להתעסק כל יום בתיקון הסדקים, כדי לשחזר את ההצלחה". בן שמעון לא נשאר לעוד עונה, מפאת הסדק בינו לבין בעלי הקבוצה, שלא הצליחה לשחזר את ההצלחה. כי אכן יש סדקים, שפוגעים בגיבוש ובמוטיבציה. הנפח של האגו גדל ומשנה את חדר ההלבשה. הלחץ מהתקשורת משתנה ומשבש את הכימיה. הרבה דברים קורים לקבוצה אחרי אליפות. הבעלים של באר שבע אלונה ברקת צריכה לעסוק בזה כל הזמן, וכבר מעכשיו. למצוא את הסדקים ולתקן אותם לפני שהם נהפכים לקרעים.

אוריאל דסקל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x