$
מחפשי עבודה

משוטרי התנועה של הרחפנים ועד לברוקרים של זמן - הכירו את מקצועות העתיד

תוך עשור או שניים, המשרות של 2 מיליארד איש, בהם רואי חשבון, סוכני נסיעות ומנקים ייכחדו ובמקומם יצמחו 162 מקצועות חדשים. כך לדברי יורם יעקבי, מנכ"ל מרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל. איך ניתן להיערך ("לשלוח את הילדים ללמוד אבטחת סייבר") ואיך העולם ייראה ב-2030 ("נבלה הרבה יותר זמן במרחב הווירטואלי")

כרמית עירון פלר 08:0421.05.16
האם תוך כעשור מקצועות ותיקים כמו ראיית חשבון ותיווך דירות יפנו את דרכם למקצועות כמו מנהלי יחסים עם אוואטרים ומעצבי מרחב וירטואלי? לדברי יורם יעקבי, מנכ"ל מרכז הפיתוח של מיקרוסופט בישראל ואחראי על מוצרי הסייבר סקיוריטי במרכז, התיאור הזה אינו בדיוני כלל. לדבריו, שני מיליארדים של משרות ייעלמו עד 2030 ולעומתן 162 מקצועות חדשים יתפתחו.

 

"לא הכול הולך להיעלם", יעקבי מסייג, "אבל יש הרבה מקצועות שייעלמו. אני לא חושב שלמישהו יש ספק שבעתיד לא יהיו נהגים. אנחנו היום יודעים, יש מחקרים מבוססים שברגע שרוב כלי הרכב בארה"ב יונהגו על ידי מכוניות אוטונומיות, תאונות הדרכים ירדו ב-90%. אין ספק שזה יקרה. זה לא בבת אחת, זה יתחיל במקומות מסוימים ויתפשט".

מקצועות נוספים שייעלמו לפי יעקבי הם עובדי ניקיון, מוקדני שירות לקוחות, טלמרקטינג, פועלי בניין וכן סוכני נסיעות: "כבר היום רוב האנשים עושים את ההזמנות שלהם באינטרנט. רוב העולם וגם מיקרוסופט מדברים על עולם של בוטים. היה עולם שבו כולנו עשינו דברים דרך האינטרנט, יותר מאוחר עברנו לעשות דברים דרך אפליקציות, שהורדנו לטלפון שלנו, ואנחנו עוברים לעולם של בוטים, שזה סוכן שמדבר איתך, שהוא לא בן אדם אלא רובוט".

 

"כך בעצם לא תצטרכו להתקין עשרות אפליקציות על הטלפון שלכם. בוט זו שיחה, בעצם במקום לדבר עם סוכן נסיעות, תדבר עם מישהו או תכתוב, כמו בסקייפ, "אני צריך לנסוע מחר לניו יורק לשבוע", הוא יענה "יש טיסות כאלה וכאלה", אתה אומר "תבדוק לי את הטיסה הזאת. עושים את זה כבר היום".

 

5 מקצועות שיצמחו בעתיד הקרוב

 

1. שוטר תנועה של רחפנים ו"רכבות מעופפות" - רכבות המציעות מימד חדש בתחבורה, ופועלות מעל התחבורה הישנה. מישהו יצטרך לתכנן את כלי התחבורה כך שישתלבו בצורה נאותה.

רחפנים רחפנים

 

2. מתכנני חלקי גוף - body part and limb makers – אנשים שיתכננו וייצרו חלקים חלופיים לגוף שלנו.

 

3. אדריכלים של המרחב הוירטואלי – אנחנו צפויים לבלות יותר ויותר זמן במרחב הווירטואלי, ונצטרך אדריכלים שיעצבו אותו, בדיוק כפי שאנחנו נזקקים להם במציאות כיום.

 

4. מומחים לאופטימיזציה של תנועת מזל"טים ורחפנים - המומחים הללו ישכללו את היכולות שלהם ויפחיתו את הרעש שלהם.

 

5. מהנדסי גנים – אנשים שיהנדסו בני אדם כך שיהיו להם גנים אופטימליים, לספורט מסוים למשל.

 

5 מקצועות שיצמחו בעתיד הרחוק יותר

 

1. ברוקרים של זמן – סוחרים בזמן. יהיה בנק זמן שממנו ניתן יהיה לקחת הלוואה כשנגמר לכם הזמן.

 

2. מתכנני אוואטרים – הדור הבא של האוואטרים יהפכו לבלתי ניתנים לאבחנה מבני אדם רגילים. הם יחיו במחשב רק לתקופה מוגבלת, עד שיצאו ממנו ויסתובבו סביבנו. ברגע שהם יעשו את המהפך הזה, נזדקק למתכננים שיפתחו אוואטרים שגם ניתן לגעת בהם.

 

3. מוחקי זיכרון – רופאים שתפקידם יהיה להסיר זכרונות רעים או התנהגות הרסנית.

 

4. מומחים בשליטה על מזג האוויר – נעבור את עידן חיזוי מזג האוויר ושינויי האקלים אל עידן בו יהיו מסוגלים לשלוט בכוחות הטבע.

 

שולטי מזג האוויר. נעבור את עידן המטאורולוגיה שולטי מזג האוויר. נעבור את עידן המטאורולוגיה

 

5. מחנכי צמחים – צמח אינטליגנטי יהיה מסוגל להנדס את עצמו מחדש כדי לעמוד בדרישות המחר של השוק.

 

אילו מקצועות חדשים יהיו?

"מקצוע עתידי שיהיה למשל הוא מתכנני חלקי גוף - body and limb makers. כולנו נחליף חלקי גוף, ונצטרך אנשים שיתכננו וייצרו אותם. היום זה מקצוע שקיים במידה קטנה. דוגמא נוספת: אם אנחנו אומרים שהמכונית נוסעת לבד, ואת יושבת בה בבוקר, עדיין יהיו פקקים. יש לך שלושת רבעי שעה לעשות מה שבא לך. אולי את מתכננת פגישת וידאו, אולי את מתכננת לעבוד על מסמך כל הדרך. מישהו צריך לעשות את כל התכנון של מה אתה עושה ומה המערכות שסביבך צריכות לעשות. למשל, אני אצטרך מסך גדול ברכב. היום אין צורך במסך כזה".

 

מקצוע נוסף שיעקבי מזכיר הוא אדריכלים ומעצבים של המרחב הווירטואלי - virtual space designers or architects. היום כולנו מבינים מה זה אדריכל במובן הפיזי, יש מקצוע כזה, לומדים את זה באוניברסיטה. אבל אנחנו יותר ויותר מבלים זמן בעולם הווירטואלי – וצריך לתכנן איך הוא ייראה".

 

יורם יעקבי במשרדי מיקרוסופט בהרצליה. "חצי מהמשרות החדשות אני כלל לא מבין" יורם יעקבי במשרדי מיקרוסופט בהרצליה. "חצי מהמשרות החדשות אני כלל לא מבין" צילום: אוראל כהן

 

זה יהיה ממש מקצוע, ישלמו למישהו בשביל לתכנן את המרחב?

"זה נשמע מוזר, אבל אני מניח שלפני הרבה שנים היה נשמע למישהו מוזר שישלמו לאדם כדי שיתכנן בית. לקחו כמה לבנים, בנו והיה בית. אז כן, ישלמו".

 

אדריכל מרחב וירטואלי. "לפני הרבה שנים היה נשמע למישהו מוזר שישלמו לאדם כדי שיתכנן בית" אדריכל מרחב וירטואלי. "לפני הרבה שנים היה נשמע למישהו מוזר שישלמו לאדם כדי שיתכנן בית"

 

יעקבי מזכיר בלוג של העתידן תומס פריי ובו מוזכרים הרבה מקצועות חדשים שיצמחו, בהם אנשים שישלטו במזג האוויר במקום רק לחזות אותו, מומחים לאופטימיזציה של תנועת מזל"טים ורחפנים, מנהלי יחסים עם אוואטרים, מומחים לכלי נשק זעירים (Nano-Weapons) ועוד.

 

"הדבר הראשון שתופס אותי, זה שחצי מהמשרות אני לא מבין בכלל. למשל, כתוב מקצוע, כמו ברוקרים של זמן, שילוו זמן לאנשים. מי יודע מה זה אומר? זה כמו שאם היינו רואים מישהו לפני 40 שנה מתכנת, לא היה לנו מושג מה זה המקצוע הזה בכלל".

 

צריך להתמקצע בעבודות החדשות.

"נכון, אבל יש זמן לעשות את זה. בגלל זה אנחנו מדברים על זה עכשיו. אחד הדברים המשותפים בכל המקצועות הוא שהם דורשים ידע טכנולוגי. אני מדבר פעם בחודש-חודשיים עם תלמידי תיכון ואומר להם 'זה העתיד שלכם. אתם היום בני 15, עוד 20 שנה תהיו בני 35, כדי שתוכלו לבחור את אחד ממקצועות העתיד, אתם צריכים בסיס טכנולוגי'".

 

עד כמה מערכת החינוך שלנו ערוכה לזה?

"למזלנו שר החינוך נפתלי בנט מאד פתוח לטכנולוגיה, הוא בא מהעולם הזה. בעזרתו הכנסנו תוכנית שמעודדת תלמידים ללמוד 5 יחידות מתמטיקה. התוכנית מצליחה מאד, המון תלמידים הולכים ללמוד 5 יחידות, כך שכבר אין מספיק מורים מתאימים. הכנסנו כתיבת תוכנה, קידוד, לכיתה ג'. אנשים במרכז פה וגם מחברות אחרות מלמדים בבתי ספר מתמטיקה. ההייטק נרתם בשביל לעזור".

 

אילו השלכות אתה צופה שיהיו להתפתחויות האלה?

"אנשים יבלו הרבה יותר זמן במרחב הווירטואלי. אני מקווה שזה לא יהיה בקצה השני – שיבלו רק במרחב הווירטואלי, זה מדכא קצת. למרות שאולי לאנשים בעוד 50 שנה זה ייראה כיף ונהדר, אנחנו לא יודעים. העתיד יהיה הרבה יותר טכנולוגי ויהיה קשה לשרוד בעולם בלי שיש לך ידע טכנולוגי. כשאני למדתי מדעי מחשב לפני 30 שנה, חוץ ממני ומכמה חברים בפקולטה, אף אחד לא ידע מה זה מחשב. היום כל ילד שנולד יהיה בקיא טכנולוגי ברמה מסוימת לפחות".

 

מכונית ללא נהג. מישהו יצטרך לתכנן מה תוכלו לעשות בנסיעה ואילו אמצעים יהיו לרשותכם מכונית ללא נהג. מישהו יצטרך לתכנן מה תוכלו לעשות בנסיעה ואילו אמצעים יהיו לרשותכם

 

כללי הגיוס השתנו: בוגר מצטיין בחוג לפסיכולוגיה יכול לעקוף בוגר טוב במדעי המחשב

 

איך אתם במיקרוסופט נערכים לשינוי במקצועות?

"בשתי צורות - צורה אחת היא מבחינת העובדים שאנחנו מחפשים וצורה שנייה בטכנולוגיה שאנחנו מפתחים, בונים לעתיד. מבחינת ההסתכלות שלנו, כל נושא הגיוס השתנה. אנחנו מחפשים יותר ויותר עובדים שמסוגלים להתפתח לדור הזה של העתיד. בעבר גייסנו רק מתכנתים. היום אנחנו מגייסים מדען מידע, data scientist , שהוא לא בהכרח מתכנת. זה מישהו שמסוגל להסתכל על מידע ולהוציא מהמידע הזה תובנות. הוא יצטרך להשתמש בכלים טכנולוגיים, אך לא תכנותיים.

 

"אנחנו מגייסים היום הרבה יותר אנשים מעולם של בצלאל (האקדמיה לאמנות ועיצוב, כע"פ), פעם לא היה דבר כזה. אבל אם העתיד הולך להיות טכנולוגי, אז שייראה כמו שצריך. אנשים רוצים ממשק שהוא הרבה יותר ידידותי וקל לשימוש. אני מחפש מישהו לתפקיד של איש תוכנה ונגיד שאני צריך לבחור בין בוגר טוב, לא מצוין, של מדעי המחשב בטכניון בפקולטה למחשבים, שהיא אחלה פקולטה, לבין הבוגר המצטיין של החוג לפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב. לפני 15 שנה התשובה הייתה חד משמעית – אני בוחר בבוגר מדעי המחשב. עכשיו התשובה היא לא חד משמעית. היום גם בוגר פסיכולוגיה מבין במחשבים, והוא או היא כנראה תותחי על".

 

מומחה לכלי נשק מזעריים מומחה לכלי נשק מזעריים

 

תואר במדעי המחשב עדיין רלוונטי כיום ובעתיד?

"אני חושב שכן. מדעי המחשב זה מאד כללי, יהיו התמחויות ספציפיות בתוך מדעי המחשב. כמו שפעם היה רק רופא כללי והיום יש רופא עור, רופא ילדים וכדומה – אז תהיה התמחות של 'מדעי המחשב סייבר' ו'מדעי המחשב – מדעני מידע'".

 

עם זאת, יעקבי אומר כי "בשנה הראשונה לתואר לומדים מתמטיקה ופיזיקה ברמה מאד גבוהה. אני מודיע לך שבקריירה שלי במחשבים, במיקרוסופט, לא נגעתי במתמטיקה ופיזיקה. מתמטיקה זה תחום מאד רחב. יש סעיף אחד שנקרא לוגיקה שהוא מאד רלוונטי למחשבים, אבל כל השאר לא רלוונטי. אני בוועדה המייעצת של הפקולטה באוניברסיטה העברית וגם בטכניון. אנחנו מדברים על זה, אבל זה עולם שזז נורא לאט".

 

אולי בכלל תכנות זה גם מקצוע שהולך להיכחד?

אני לא חושב, להפך. אבל אני בהחלט רואה מקום בעתיד בו כל אחד יוכל לתכנת בצורה מסוימת על ידי כלים מאד גרפיים. הכלים ייעשו יותר פשוטים.

 

למה שבעצם לא יהיו רובוטים שיתכנתו ויישארו רק מתכנתים בודדים או אלגוריתמאים?

"יכול להיות. זה נראה לי יותר רחוק. לכתוב תוכנה זה מקצוע מורכב יותר מלהיות עובד ניקיון. זה מקצוע של הרבה יותר חשיבה ותכנון, אבל כן, אני חושב שיותר ויותר דברים שמתכנתים עושים היום, אפשר יהיה להחליף אותם בעתיד ברובוטים".

 

"הלכתי על מאדים – זו חוויה מסחררת"

 

החלק השני בהיערכות של מיקרוסופט ושל חברות אחרות לעתיד הוא פיתוח מוצרים מתאימים, לפי יעקבי. "מיקרוסופט עושה המון בתחום הזה של ההבנה שהעולם הולך להשתנות. אחד הדברים, מוצר שעדיין לא הוצאנו אותו, אבל מדברים עליו כבר הרבה, הוא משקפי מציאות רבודה - HoloLens. אחד הדברים שאני עשיתי איתם זה ללכת על המאדים. אתה שם את המשקפיים, בחצי דקה הראשונה אתה מרגיש שאתה בחדר, אבל התחושה הזו נעלמת ואתה באמת מרגיש שאתה הולך על מאדים. זו חוויה מסחררת, אין לי מילים לתאר. יש עשרות חוויות שאתה יכול לעשות עם הדבר הזה. אתה יכול ללכת לשיעור, לראות סרט".

 

הדגמה של משקפי מציאות מדומה של מיקרוסופט. "התחושה שאתה בחדר נעלמת" הדגמה של משקפי מציאות מדומה של מיקרוסופט. "התחושה שאתה בחדר נעלמת"

 

"מוצר נוסף שאנחנו מפתחים הוא לבנות בוטים שישרתו אותך. למיקרוסופט יש עוזרת אישית שיושבת על המחשב שנקראת קורטנה (בדומה לסירי של אפל, כע"פ), שאני יכול לשאול אותה שאלות פשוטות, אבל בונים כבר שאלות יותר מורכבות כבר. דמייני לעצמך שכל עסק שאת מכירה בונה לעצמו בוט כזה ומחבר אותו לעוזרת הזאת. בואי נגיד שאת חנות פיצה, את בונה בוט כזה בקלות. כשאני אומר לקורטנה "אני רוצה פיצה X", הבוט של הפיצה מתחבר ושואל איזה גודל ולאן לשלוח".

 

מיקרוסופט הפיצה מספר בוטים לאחרונה, וזהו תחום חם בעמק הסיליקון כיום. יחד עם זאת, החברה נאלצה לנתק בחודש מרץ את רובוטית השיחה טאי (Tay) מהאינטרנט, 16 שעות בלבד אחרי שהגיחה לעולם. היא נוצרה כדי לנהל שיחה קלילה עם צעירים אמריקאים, אולם במהרה הפכה למטרה של טרולים — הכינוי המקובל לגולשים שמבקשים לזרוע מעט הרס ברשת. אלה פנו לטאי בשאלות כמו "האם השואה באמת התרחשה?" או "האם את תומכת ברצח עם?". היא ענתה ברצף של אמירות שנעו מהכחשת השואה, דרך גזענות גלויה עד לשנאת נשים בוטה. לכן יש חשיבות כה גדולה לאבטחת סייבר (cyber security). זהו התחום שיכול לעצור את ההתפתחויות הללו.

 

בוט. "במקום אפילקציות, אנשים ידברו עם סוכן שהוא לא בן אדם אלא רובוט" בוט. "במקום אפילקציות, אנשים ידברו עם סוכן שהוא לא בן אדם אלא רובוט"

 

"אם את חיה במרחב וירטואלי והאקר חודר פנימה ומשנה את הדמות שלך, או שאת מדברת עם בוט ומזמינה טיסה לאנשהו ומישהו נכנס וגונב את כרטיס האשראי באמצע, אז דברים לא יקרו. יש צפי למחסור של בערך שני מיליון אנשי מקצוע בתחום אבטחת הסייבר כבר ב-2019, עוד שלוש שנים. אם את אמא יהודיה, תגידי לילדים שילכו ללמוד אבטחת סייבר. זה הדבר שהכי מטריד את קציני הטכנולוגיה בכל ארגון".

 

"מאד חשוב למדינה שיהיו יותר ויותר אנשים שילמדו את המקצועות שנצטרך אותם בעתיד", יעקבי מדגיש, "גם במישור התחרותי. כמות כוח האדם בטכנולוגיה בישראל קטנה במקום לגדול. צריך להפוך את המגמה הזאת. המקום הכי נכון להשקיע אותו היא בחינוך להייטק. לא צריך לתת לי כסף כדי שאני אבנה פה משהו, אלא צריך להשקיע במערכת החינוך".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x