$
קיימות בעולם

קפיטליזם 3.0

הבטן הרכה של סין

כמו באמריקה: יותר ויותר צעירים סינים סובלים מהשמנת יתר

גיל קליאן 08:2904.05.16

אחת מתופעות המערביזציה של סין היא זינוק בהיקף הייצור והצריכה במדינה. עם החשיפה לתרבות המערב החלו סינים רבים לצרוך (כמו עמיתיהם במערב) בקצב גבוה יותר מההכנסות שלהם.

 

את המעגל הזה הם מימנו, בדומה לאמריקאים, באמצעות אשראי, וכיום יש כלכלנים כמו ג'ורג' סורוס שרואים דמיון בין צמיחת האשראי הסיני לבין צמיחת היקף החוב האמריקאי לפני משבר 2008.

אלא שהדמיון בין הסינים לאמריקאים לא נעצר בצריכה ובהעמקת החובות, אלא גם מגיע למשקל הגוף. מחקר רפואי חדש שפורסם החודש מגלה כי בדומה לאמריקאים, גם הסינים סובלים היום מתופעה של השמנת יתר מסוכנת (Obesity). השמנה מסוג זה, שכמעט לא היתה קיימת במדינה בשנות התשעים, הפכה בשנים האחרונות לתופעה בעלת ממדים מפלצתיים בקרב נערים ונערות סינים.

 

ילדים סינים. השמנה מופרזת ילדים סינים. השמנה מופרזת צילום: youtube

 

1. בנים משמינים יותר

שיעור ההשמנה המסוכנת עלה ל־17%

 

המחקר הרפואי, שהתפרסם בכתב העת "European Journal of Preventive Cardiology", התבסס על נתונים שהגיעו משישה סקרים ממשלתיים שנערכו בקרב 28 אלף תלמידי בית ספר סיניים בפרובינציית שנדונג בשנים 2014–1985. מדגם זה מייצג את כלל הנוער בסין.

במחקר נמצא כי אם שיעור השמנת היתר המסוכנת בקרב נערים עמד על 0.03% ב־1985, שיעור זה זינק ל־17.2% בשנת 2014. בקרב נערות זינק שיעור השמנת היתר המסוכנת מ־0.12% לשיעור של 9.1% באותה תקופה.

 

2. עלייה גם בהשמנה הרגילה

השמנים "הרגילים" הגיעו ל־16.4%

 

גם בבחינת הנתונים הנוגעים לעודף משקל "רגיל", כלומר כזה שאינו מוגדר כסכנה בריאותית מיידית, מציגה סין צמיחה מרשימה.

ב־1985 עמד שיעור הנערים שסבלו מעודף משקל על 0.74%, ושיעור הנערות שסבלו מעודף משקל עמד על 1.45%. ב־2014 זינקו השיעורים הללו ל־16.4% ול־13.9% בהתאמה.

 

עורכי המחקר ייחסו את הזינוק לאימוץ אורח החיים המערבי, כלומר לאכילה מופרזת של מזון תעשייתי ושל מה שמכונה "ג'אנק פוד".

 

3. השוביניזם משמין

ההורים בסין משקיעים יותר בבנים

 

עורכי המחקר שיערו כי הפער בין שיעור השמנת היתר בקרב בנים לבין זה של הבנות אינו נובע מנטייה של בנות להימנע ממזון משמין או לקיים אורח חיים בריא יותר, אלא מהנטייה של הסינים "להקדיש משאבי משפחה גדולים יותר" לבנים.

 

פרופ' ג'ופ פרק מ־European Society of Cardiology אמר על ממצאי המחקר: "זה ה'פיצוץ' הגרוע ביותר של השמנת ילדים ובני נוער שראיתי מעולם". פרק כינה את הנתונים "מדאיגים מאוד", שכן הם מרמזים על עתיד בריאותי עגום.

 

 

4. המזון המעובד זול יותר

מחיר מזון מעובד בסין ירד ב־20%

 

מחקרים קודמים כבר הכתירו את סין כמדינה השנייה השמנה ביותר בעולם, אחרי נושאת הכתר הבלתי מעורערת — ארצות הברית. ההערכות הן כי נכון ל־2015 חיים בסין 45 מיליון איש הסובלים מהשמנת יתר קיצונית ומסוכנת. 341 מיליון סינים סובלים מהשמנת יתר הנחשבת "רגילה". אחת הסיבות להשמנה המופרזת של אוכלוסיית הילדים והבוגרים בסין היא העלות המאמירה של מזון בריא. ב־20 השנים האחרונות מחיר הירקות הטריים הכפיל את עצמו בסין, ואילו מחיר המזון המעובד ירד ב־20%.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x