$
מגזין השקעות

פקידים, הלאה: מחלקות ה־IT יהיו הגדולות בבנקים

עוד בתוכנית, תחרות על כוח אדם עם סטארט־אפים והשקעות בחברות טכנולוגיה

רן אברמסון 08:1230.03.16
המטה הראשי של בנק ממשלתי הוא לא בדיוק המקום שבו מצפים למצוא חממת סטארט־אפים שמעוצבת לפי כל הקלישאות: חלל ענק ומואר, ריהוט צבעוני, קיר גרפיטי וגם כדורגל שולחן. אבל זה בדיוק מה שמגלים כאשר עולים לקומה החמישית במשרדי המטה של בנק bpifrance בפריז, בנק צעיר, שהוקם ביולי 2013.

 

באחת משתי החטיבות העיקריות שלו, שעוסקת בהשקעות בעסקים קטנים ובינוניים, פועלת גם מחלקת הון־סיכון אשר מפעילה כמה קרנות שמשקיעות בחברות סטארט־אפ בשלבים שונים בחייהן - משלב הסיד, דרך סיוע בהשגת מימון להתרחבות ועד להתקשרויות ושיתופי פעולה עם חברות ותיקות וגדולות יותר.

 

דרך נוספת שבה הבנק מסייע לחברות סטארט־אפ היא מלגות ליזמים; הבנק פועל גם כסוכנות לעידוד חדשנות של ממשלת צרפת, ותקציבה מגיע מהממשלה. כך, 1.1 מיליארד יורו מתוך 8 מיליארד יורו ש־bpifrance יקצה לקידום עסקים קטנים ובינוניים השנה יוקדשו לעידוד יזמות וחדשנות. חלק מהיזמים זוכים להצטרף לחממה, Le Hub שמה, שהקים הבנק במטה הראשי שלו. זהו מודל חדשני שאינו נפוץ עדיין. מלבד bpifrance, גם בנק הפיתוח הקנדי (BDC) מחזיק גם כן חממה במטה הראשי.

מטה בנק bpifrance בפריז, הבנק פועל כמו קרן הון סיכון מטה בנק bpifrance בפריז, הבנק פועל כמו קרן הון סיכון

 

"יש לנו שלוש שאיפות", מספר סמנכ"ל הפיתוח והחדשנות של bpifrance פסקל לגארד בשיחה עם "מגזין כלכליסט". "האחת היא בינאום של עסקים צרפתיים: אנחנו אנחנו מסייעים ליזמים לחשוף את הסטארט־אפ שלהם למשקיעים פוטנציאליים ברחבי העולם באמצעות שיתופי פעולה עם חממות במדינות אחרות. השנייה היא חדשנות וטכנולוגיה. השלישית היא השקעות בחברות שהמערכת הבנקאית לא מחזרת אחריהן".

 

ל־bpifrance מודל ייחודי, אך הוא רק ביטוי למגמה הולכת וגוברת בקרב הבנקים, והיא העניין בחברות הייטק, בעיקר בחברות שמפתחות מוצרים בעולם הפיננסים. בשנים האחרונות בנקים מתחרים בחברות סטארט־אפ שעוסקות בתחומים שהיו מנת חלקו של המגזר הבנקאי באופן מסורתי. חברות להלוואות עמיתים כמו לנדינג קלאב, שהונפקה בשנה שעברה בבורסת ניו יורק, מציעות ללקוחות פרטיים ועסקיים מימון בתנאים תחרותיים מאוד בהשוואה לבנקים הגדולים. לכן הבנקים נאלצים לעמוד בתחרות ולפתח בעצמם זרועות טכנולוגיה שיציעו שירותים מתקדמים. ההערכה בענף הבנקאות כיום היא שבתוך כעשור אנשי ה־IT יהיו החלק הגדול בכוח האדם של הבנקים, ולא הפקידים.

 

אולם, בוגרים מצטיינים של אוניברסיטאות בארה"ב ובנקאים צעירים ומבטיחים מעדיפים לעבוד בחברות סטארט־אפ או בחברות טכנולוגיה ותיקות, וכך נוצרת בין מגזר הבנקאות למגזר הטכנולוגיה תחרות לא רק על הלקוחות, אלא גם על העובדים. כדי להיות אטרקטיביים, למשל, הבנק האמריקאי ג'יי.פי מורגן אנד צ'ייס פתח רק השנה בניו יורק חלל ענק שמעוצב בסגנון המשוחרר שמאפיין חברות טכנולוגיה, שבו פועלת חטיבת פיתוח התוכנה שלו. למרות מתקני הכדורגל השולחני והספות, קוד הלבוש שם עדיין מעונב. בכל זאת מדובר בבנק.

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x