$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

אפשר לנצח את ההטרדה המינית?

פרופסור יקר, אני מחפש פתרון לבעיית ההטרדות המיניות. איך אפשר לגרום לגברים מטרידים לשמור את הידיים והמילים שלהם לעצמם? הרי זו התנהגות לא הגיונית, היא מסוכנת גם לתוקף, והתמורה נמוכה - כמה כבר גדול הסיפוק המיני? אז איך להיאבק בתופעה? יובל מ'

דן אריאלי 07:2303.12.15

יובל היקר,

זו באמת התנהגות מחפירה ומעליבה, ומלבד הפגיעה בקורבן ההטרדה כל מקרה של הטרדה מינית פוגע בחברה בכללותה. הבעיה היא שקשה לייחס למטרידים יותר מדי מחשבה ותכנון, בוודאי לא לטווח הארוך. אלה לא התנהגויות שחושבים עליהן לעומק מראש, ולכן קשה לתקן אותן דרך הדפוסים האלה.

 

יש כלי שצריך להפעיל כאן, והוא די מוכר: הרתעה חברתית. אחת הגישות במדעי החברה גורסת שאנחנו לומדים להתנהג בעולם לא לפי ערכים אוניברסליים ומה שנחשב נכון או לא נכון, אלא לפי מה שאנחנו רואים. אנחנו מתנהגים כמו מי שסביבנו, ואנחנו משנים את ההתנהגות שלנו לפי תגובת הסביבה למעשינו. כלומר בכל פעם שמישהו מתנהג באופן מחפיר והאנשים סביבו, החברה, לא מגיבים בתקיפות, מתקבל הרושם שהמעשה אולי לא כל כך גרוע.

 

אילוסטרציה אילוסטרציה

 

נניח שבעיתונות מתפרסמות ידיעות על התנהגות מינית לא נאותה, למשל בקרב נבחרי ציבור או בכירים במשטרה או בצבא. אם לא נפעל כולנו נגד זה באופן מיידי וקשה, ניצור יחד את ההבנה החברתית שזה בעצם בסדר.

 

אז בתשובה לשאלתך: בשלב הראשון אנחנו צריכים להסתכל על עצמנו כחברה, ולהחליט איך כחברה עלינו להגיב לדברים האלה. אנחנו צריכים להבין שההחלטה אם להגיב ואיך להגיב תשנה את ההגדרות של מה שמקובל ולא מקובל בחברה. וממעקב מתמשך אחרי החדשות עולה שקיימת אצלנו התנהגות לא רצויה, רחבת היקף עד מאוד, שלא זוכה לתגובה תקיפה מספיק. אוזלת היד של כולנו תורמת להתבססות התפיסה שהטרדה מינית היא אולי תופעה נסבלת. השאלה היא איך ממשיכים מפה. איך גורמים לכולנו להבין מה אסור.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x