$
משה גורלי

ועדת סוד מוחלט

בחירת האישיות המשפיעה ביותר על מערכת אכיפת החוק, היועץ המשפטי לממשלה, מתנהלת במחשכים שערורייתיים. המועמד המוביל לתפקיד אביחי מנדלבליט הוא היחידי שהתקבלו התנגדויות למינויו והן יידונו בשבוע הקרוב

משה גורלי 09:1522.11.15

1. מפגשיים חסויים

השקיפות המינימלית וזכות הציבור לדעת הושלכו לפח

 

ועדת האיתור לבחירת היועץ המשפטי לממשלה נפגשה בסוף השבוע עם ראש הממשלה ושרת המשפטים. אפילו עצם קיום המפגשים האלה נשמר בסוד. ראש הוועדה, נשיא בית המשפט העליון בדימוס אשר גרוניס, הפך את הוועדה לחבורת־סוד־מוחלט־בהחלט. בחירת האישיות המשפיעה ביותר על מערכת אכיפת החוק מתנהלת במחשכים שערורייתיים, כאשר ערכים כשקיפות מינימלית וזכות הציבור לדעת מושלכים לפח.

 

לפני שנשתף בכמה פירורים שלוקטו במאמץ רב, נזכיר את חברי הוועדה והמועמדים. החברים, לצד גרוניס, הם נציגת האקדמיה גבריאלה שלו, נציג לשכת עורכי הדין יחיאל כץ, נציג הממשלה, שר המשפטים לשעבר משה נסים, ונציגת הכנסת ח"כ ענת ברקו.

 

והמועמדים הם: מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט, נציבת הביקורת על הפרקליטות הילה גרסטל, היועץ המשפטי של הכנסת אייל ינון, מנכ"ל משרד המשפטים לשעבר גיא רוטקופף, המשנים ליועץ אבי ליכט ורז נזרי, הפרופסורים ישי בר וסוזי נבות והממונה על הגבלים לשעבר יורם טורבוביץ. במהלך דצמבר אמורה הוועדה להציף לבחירת הממשלה שלושה מועמדים — אלה שיזכו לתמיכת ארבעה מחמשת חברי הוועדה.

 

יו"ר ועדת האיתור השופט (בדימוס) אשר גרוניס יו"ר ועדת האיתור השופט (בדימוס) אשר גרוניס צילום: עמית שאבי

 

2. פחות אקטיביזם

למה מצפה הממשלה מהיועץ המשפטי הבא

 

הוועדה התייצבה לשמוע את ציפיות הממשלה שתבחר את היועץ. שמות הם לא שמעו, אבל שקד היתה ממוקדת יותר מנתניהו שאמר שכל המועמדים טובים בעיניו. היא הדגישה את שאיפתה לצמצום האקטיביזם הייעוצי, ואת חזונה לפיצול התפקיד בין תובע כללי ליועץ. נתניהו מתנגד לכך. אחד המועמדים שנשאל לגבי עמדתו (כולם נשאלו) השיב שהפיצול דווקא יחזק את האכיפה הפלילית נגד נבחרי הציבור, מכיוון שהיועץ כיום הוא הגורם המרסן את הפרקליטות. לדוגמה, הזכיר את חקירת השופט העליון יורם דנציגר שהסתיימה במחלוקת בין פרקליט המדינה משה לדור ליועץ וינשטיין. אילו התפקיד היה מפוצל ועמדת לדור היתה מתקבלת — סגירת התיק מחוסר ראיות — דנציגר לא היה שופט היום. מובן שהוויכוח על הפיצול עקרוני ורחב יותר, אבל גם לפן מעשי זה יש משקל.

 

בשבוע הבא תחל הוועדה לדון בהתנגדויות הציבור. היחיד שצבר התנגדויות הוא מנדלבליט. גם מפני שהוא נחשב למועמד המוביל, וגם מפני שהותיר מאחוריו מתנגד נחוש במיוחד, האלוף במיל' יפתח רון־טל, שלא שוכח ולא סולח למנדלבליט שכפצ"ר הטיל דופי ביושרו. ל"נקמתו" של רון־טל, אם תצלח, יתווסף דיבידנד בדמות הסרת מכשול מעל דרכה של ידידתו הקרובה גרסטל. ואם אנו בעניינים אישיים, הרי שגם היועץ הנוכחי יהודה וינשטיין הוא חבר קרוב של שניים אלה, אם כי קרבתו לגרסטל הצטננה מעט לאחרונה בגלל תמיכתה, כנציבת הביקורת על הפרקליטות, ביוזמה להחיל את הביקורת גם על היועץ. זאת לאחר שבמתווה המקורי נותר היועץ מחוץ לטווח ידה של הנציבה.

 

3. חזון המשילות

המועמד שמקובל על ראש הממשלה ושרת המשפטים

 

מנדלבליט הוא המועמד היחיד מבין התשעה שמוסכם גם על נתניהו וגם על שקד. כמזכיר הממשלה הוא מקורב לנתניהו. קירבת יתר שנטען שהיא לבדה עלולה לפסול את המינוי. לשקד הוא קוסם בגלל התנגדותו המשפטית למשנה ליועץ דינה זילבר, שהפכה לשנואת הבית היהודי בגלל מלחמתה בחטיבה להתיישבות יהודית. בעיני שקד, מסמלת זילבר את הפקעת המשילות מידי הממשלה לידי המשפטנים, והחטא הזה מתעצם במיוחד כשמדובר בסירוס הנתיבים הנסתרים למימון ההתנחלויות. בכל מקרה, את חזון השבת המשילות לממשלה, ירשה שקד מהמנטור שלה, שר המשפטים לשעבר דניאל פרידמן, ואותו היא מבקשת להגשים בבחירת היועץ הבא.

 

למנדלבליט מובטחים כבר שלושה קולות בוועדה: נסים וברקו, כנציגי הכנסת והממשלה שקשובים לנתניהו. ויש לו גם את קולו של כץ, נציג לשכת עורכי הדין. אם גם גרוניס יתמוך, בחירתו מובטחת כי קשה להניח שניתן יהיה להפיל מועמד שזכה לתמיכת נשיא בית המשפט העליון.

 

לגרסטל שנתמכת גם היא בידי הלשכה סיכוי טוב להתברג בשלישיית הגמר. גם משום שצריך אישה וגם משום שעניינית ומקצועית היא ראויה. הקרב על המקום השלישי פתוח. לינון שנתמך בידי ראש הממשלה יש סיכוי טוב, ומי שעשוי להפתיע הוא רוטקופף שנתמך בידי שקד, וגם נתניהו לא יתנגד שהרי בעבר הוא הציע לו לכהן כמזכיר ממשלה. אלא שגם אז, כזכור, הועדף מנדלבליט.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x