$
שוק ההון

חמישה סימנים לסוף הבועה בוול סטריט

מדד S&P 500 לא רושם עליות משמעותיות ונפח המסחר נותר מצומצם והשוק השורי תקוע: המשקיעים תוהים לאן השוק יתקדם מפה

שירות כלכליסט 16:55 06.08.15

 

עונת דו"חות נוספת הסתיימה בוול סטריט, אולם בעוד חלק מהמניות התחזקו, האווירה הכללית בשוק ממשיכה להיות פושרת.

 

מדד S&P 500 לא רושם עליות משמעותיות ונפח המסחר נותר מצומצם, כך שהמשקיעים תוהים לאן השוק יתקדם מפה. אף שההערכה הכוללת היא כי ההתאוששות בשוק האמריקאי היא יציבה, והמשקיעים יכולים למצוא הזדמנויות להשקעות מניבות בשוק, יש להודות בכך שהשוק השורי מעט תקוע, ומתגברים הסימנים שנחווה שוק דובי בקרוב.

 

באתר מרקט ווץ' פירט Jeff Reeves חמישה סימנים המצביעים על צרות שיש לשים לב אליהם:

 

1. ירידה באמון: נתוני התעסוקה בארה"ב אמנם ממשיכים להשתפר והשוק נותר יציב, אך שורה של מדדים העוקבים אחר רמות הביטחון משקפים תפיסה מוטרדת בנוגע לכלכלה האמריקאית. לדוגמה, סקר שערכו לאחרונה העיתון "יו.אס.איי טודיי" בשיתוף עם וולס פארגו מצא, כי רק 27% מהאמריקאים חושבים שמצב הכלכלה הוא טוב או טוב מאד, ו-26% בלבד מעריכים כי היא תשתפר בשנה הקרובה. כמו כן, הסקר השבועי שמפרסמת האגודה האמריקאית למשקיעים אינדיבידואלים (American Association of Individual Investors) מצביע על עלייה בתחזיות לשוק דובי. בסקר האחרון, מעל 40% מהסוחרים הציגו דעות דוביות, זאת לעומת הממוצע ארוך הטווח שעומד על 30%.

 

2. הוצאות הון (Capex ) במגמת ירידה: חברות רבות אינן ממהרות להשקיע מחדש את הרווחים. בסוכנות דירוג האשראי S&P אף העריכו לאחרונה כי כלל הוצאות ההון ברחבי העולם יהיו בטריטוריה שלילית השנה לאחר שירדו ב-1%. נתון זה מבוסס על תחזיות ההוצאות על מפעלים וציוד של 2,000 חברות שאינן מתחום הפיננסים. נתון זה מצביע על כך שחברות עושות יותר עם פחות ואינן משקיעות בתכניות צמיחה. אחת הסיבות העיקריות לכך נובעת מהמצב בסקטור האנרגיה, שכולל פיטורים וביטולים של פרויקטים בשל ירידת מחירי הנפט.

 

3. הכנסות ומכירות שליליות: הסיבה לכך שהוצאות ההון הן בטריטוריה שלילית קשורה לעובדה שהצמיחה עצמה שלילית. על פי חברת המחקר FactSet, הרווח המצרפי של 350 מבין 500 החברות שנסחרות במדד S&P 500 ופרסמו כבר את תוצאות הרבעון השני, ירדו ב-1.3%, בעוד שההכנסות נפלו ב-3.3%. יתרה מכך, התחזית היא שהירידה השנתית ברווחים תמשיך גם ברבעון השלישי של השנה, והירידה בהכנסות ברבעון הרביעי.

 

4. הלוואות למימון רכישת מניות (Margin debt): ההלוואות מסוג זה טיפסו לשיא של כל הזמנים בארה"ב, זאת בנוסף לעלייה בסין, שבשל הירידות האחרונות בבורסות במדינה פגעה במשקיעים שלקחו הלוואות מסוג זה. בפיננשל טיימס מדווחים כי הלוואות למימון רכישת מניות עלו בארה"ב ב-11% מאז ינואר, אף שהשוק עצמו לא התחזק במיוחד.

 

5. הדולר החזק מצביע על בעיות: ישנם חסרונות המתלווים לדולר חזק, בעיקר מנקודת המבט של המשקיעים. חברות בינלאומיות הנסחרות בארה"ב הן מעט פחות תחרותיות ושולי הרווח נמוכים יותר בשל שערי החליפין, בעוד שהייצוא האמריקאי נהייה יקר יותר. סיבות אלה אינן מספיקות כדי לעורר פניקה אך המשך התחזקות הדולר תהווה סימן להעדפת נכסים חסרי סיכון על חשבון השווקים המתעוררים, המניות האירופיות וכמעט כל נכסים מסוג אחר. כשהמשקיעים מראים כזו התלהבות כלפי הדולר ואדישות כלפי השקעות אחרות, הדבר אינו משפיע בצורה חיובית על סנטימנט השוק, כך שגובר הסיכוי לתחזית קודרת עבור המחציתה שנייה של 2015. 

x