$
בלדד השוחי

האם אנחנו מרזים תוך כדי שינה?

בלדד היקר, למה אנחנו שוקלים פחות בבוקר? רות

בלדד השוחי 10:0011.06.15

רות היקרה,

כשאנו מתעוררים אנחנו אכן שוקלים פחות מאשר כשהלכנו לישון. לפעמים אלה 100 או 200 גרם, לפעמים גם ק"ג או שניים. לכאורה זה די ברור - בזמן השינה אנחנו לא דוחסים מזון לפה - אבל כדי לאבד משקל חייבים לפלוט משהו החוצה. ורובנו לא נותנים דרור לנקבינו בעת השינה. אז לאן המשקל נעלם?

 

דבר אחד שאת עושה גם מתוך שינה זה לנשום. חילוף החומרים ("מטבוליזם" בלעז), שהופך מזון, מים וחמצן לאנרגיה, פולט את החמצן שאת נושמת בתוספת ריבית: לכל שני אטומי חמצן הוא משדך אטום פחמן שמקורו במזון שאכלת. בנשימה ממוצעת יש כחצי ליטר אוויר, שמתוכו כחמישית היא חמצן, ומתוכה כרבע הופך לדו־תחמוצת הפחמן. זה יותר ממאית גרם פחמן לנשיפה. הכפילי ב־16 נשימות אטיות בדקה ובשמונה שעות בריאות של שינה ותקבלי כמעט 100 גרם ללילה.

וזה לא כל מה שהנשיפה פולטת. הבל הפה מכיל כמות בלתי מבוטלת של אדי מים (כפי שמעידים העננים שמתעבים מול הפרצוף כשקר, והקשר בין המילה "הבל" למילה "מהביל"), וכל נשיפה גוררת איתה כשתי מאיות גרם של מים מהריאות. המכפלה מהפסקה הקודמת תראה שבלילה יבש, שבו אינך שואפת הרבה לחות, את יכולה בשקט לאבד ככה עוד 150 גרם.

 

שינה שינה צילום: shutterstock

 

אבל מלכת הלילה האמיתית היא הזיעה. כשאת מרגישה יבשה לחלוטין, זה רק אומר שקצב ההזעה שלך קטן מהקצב שבו הזיעה מתאדה. בלילה חם ויבש את יכולה לאבד חצי ק"ג זיעה בלי להרטיב את הסדין. והשמים הם הגבול. הגוף האנושי הממוצע מצויד בכמה מיליוני בלוטות זיעה, שמשפריצות יותר מק"ג זיעה בשעה של התעמלות מתונה. ובתנאים קיצוניים הן מסוגלות להכפיל את המספר הזה פי חמישה!

 

זו גם הסיבה לכך שמשקלנו פוחת אחרי פעילות גופנית, ולא, כפי שרבים טועים לחשוב, כי "שרפנו" קלוריות. אמנם המשוואה המפורסמת של איינשטיין, זו שמראה כי אנרגיה ומסה שקולות זו לזו, נכונה בחדר השינה בדיוק כשם שהיא נכונה בפצצה גרעינית, וכשאת פולטת חום המשקל שלך בפירוש פוחת; אך אותה משוואה עצמה גם מראה שאלף קלוריות שוקלות פחות מ־50 ביליוניות הגרם. בקיצור, אם את מאבדת יותר מרבע ק"ג בלי לבקר בשירותים או בטיפול נמרץ, זה כי את מזיעה כמו סוס. זה נכון גם בשעת שינה וגם בשעת כושר.

 

וכדי להשלים את התמונה, בזמן השינה את גם גובהת. המרווחים בין החוליות, שנלחצים ומצטמצמים בשעות שאת מבלה זקופה, חוזרים לגודלם הטבעי ומוסיפים לך סנטימטר או שניים לגובה. אז בכל יום את יוצאת מהמיטה גבוהה ורזה מכפי שנכנסת אליה. הרי לך סיבה לאופטימיות.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x