$
דן אריאלי
צילום: Duke Photography
פרופסור דן אריאלי מוסף ממובילי חקר הכלכלה ההתנהגותית בעולם ומחבר רבי המכר "לא רציונלי ולא במקרה", "לא רציונלי אבל לא נורא" ו"האמת על באמת" לכל הטורים של פרופסור דן אריאלי מוסף

איך כבר שכחנו את נפאל?

פרופסור יקר, בכל פעם שמתרחש אסון טבע כמו רעש אדמה או מגיפה מתעורר דיון על איך ממגרים את הבעיות האלה, ואחרי שבועיים כולם שוכחים. אלה נושאים כבדי משקל, של חיים ומוות, לפעמים של אלפי אנשים. למה הזיכרון שלנו בנושאים האלה הוא לטווח קצר כל כך? איך משאירים אותם במוקד העניינים? א"ק

דן אריאלי 07:2407.05.15

א"ק היקר,

הבעיה פה היא לא של זיכרון אלא של רגשות. בכל פעם שאנחנו צופים בטלוויזיה בתמונות האסון הרגשות שלנו מתעוררים ואנחנו רוצים לפעול. אבל אי אפשר להישאר נסער כל כך הרבה זמן רצוף. לאורך זמן הרגשות נרגעים, כלומר אכפת לנו פחות.

 

בעיית זיכרון היה קל לפתור. יש הרבה דרכים להזכיר לאנשים דברים חשובים. אבל עדיין לא יודעים איך להצית מחדש רגשות ששככו. אז מה אפשר לעשות? אני הייתי מציע להגות מבעוד מועד הצעת חוק לטיפול במקרים כאלה, כזו שתחייב אנשים או מוסדות לבצע פעולות מהותיות - ולשמור אותה במגירה עד המשבר ההומניטרי הבא. כשהוא יפרוץ ועוצמת הרגשות תהיה גבוהה, או אז יהיה הזמן לשלוף את הצעת החוק ולהעביר אותה. כך לא נצטרך לסמוך רק על הרגש והזיכרון.

 

ההריסות אחרי רעש האדמה בנפאל ההריסות אחרי רעש האדמה בנפאל צילום: אימג'בנק, Gettyimages

 

כמה אמריקאים מעלימים מסים?

מהו שיעור האמריקאים שמרמים בתשלום המס? לי

 

אני לא בטוח, אבל הוא כנראה גבוה: מחקר של מכון Pew גילה שרשות המסים האמריקאית הפסידה ב־2010 270 מיליארד דולר בשל "תת־דיווח". וכמו שהסאטיריקן האמריקאי וויל רוג'רס אמר לפני אי אלו עשורים, "מס הכנסה מייצר יותר שקרנים מאשר גולף". אני מסכים איתו.

 

מסים לא רק יוצרים שקרנים, אלא ממש הורגים. בארצות הברית יום הגשת דיווחי המס הוא 15 באפריל, ומחקר רפואי מ־2012 גילה שדווקא מספר התאונות הקטלניות באותו יום גבוה ב־6% לעומת ימים אחרים, כבר 30 שנה. העלייה הזאת לא חלה על אנשים בפנסיה, ומחמירה עם הזמן, במקביל להפיכת מערכת המס האמריקאית למורכבת יותר. אז אני לא יודע כמה מרמים, אבל אני מקווה שהשנה אנשים נזהרו יותר.

 

שאלות לדן אריאלי: askdan@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x