$
מעסיקים

המדינות הנדיבות ביותר להורים טריים

ארה"ב היא המדינה המפותחת היחידה בעולם בה אין כלל חופשת לידה; לעומת זאת, בבריטניה נשים נהנות מחופשת לידה של 40 שבועות; אך מי שעשוי לשנות את הנורמות בשוק העבודה הן דווקא חברות פרטיות גלובליות המנסות למנוע נטישת אמהות צעירות

מעין מנלה 13:0116.03.15
חברת התקשורת וודפון (Vodafone) הצטרפה החודש לחברות גלובליות נוספות המציעות לעובדות חופשת לידה בתשלום גם במדינות אשר לא מחייבות זאת - כמו ארה"ב למשל. משך חופשת הלידה שמעניקה וודפון הוא 16 שבועות ובתשלום מלא - יותר מחופשת הלידה שמקבלות לפי החוק עובדות בישראל. זה לא הכל, בנוסף לחופשה בתשלום וודפון תאפשר לנשים השבות לחברה לאחר חופשת הלידה לעבוד 30 שעות בשבוע ולהמשיך לקבל שכר על משרה מלאה.
וודפון אינה המעסיקה הנדיבה ביותר לנשים. גוגל מציעה לעובדות חופשת לידה של 22 שבועות; פייסבוק 17 שבועות; יאהו 16 שבועות; מיקרוסופט 12 שבועות ו-IBM - שישה שבועות. כמובן שבמדינות בהן החוק קובע חופשת לידה ארוכה יותר הנשים יקבלו את החופשה המגיעה להן לפי החוק. כך, בבריטניה, בה ממוקם בסיס חברת וודפון, חופשת הלידה בתשלום היא 280 ימים – החופשה הארוכה ביותר מכל מדינות העולם המפותח, אך בתשלום של 90% מהשכר למשך שישה שבועות ולאחר מכן מענק שבועי קבוע שאינו תלוי בשכר. את ההשראה להקלה על העובדות בחזרה לעבודה באמצעות הפחתת שעות העבודה שאבה וודפון מאיטליה, שם גם כן עובדות יכולות לקבל שכר מלא על עבודה של 30 שעות בשבוע לאחר החזרה מחופשת הלידה. ארה"ב היא המדינה המפותחת היחידה בעולם בהן אין כלל חובה להעניק חופשת לידה בתשלום או שלא בתשלום לעובדות. נשים היולדות בארה"ב נתונות לחלוטין לחסדי המעסיק. מדינות נוספות כמו אלבניה, בוסניה ומונטנגרו מציעות חופשה בתשלום של בין 50% ל-100% מהשכר למשך 52 שבועות.

 

 

המדיניות החדשה של וודפון נועדה, כך הצהירה החברה, למנוע את עזיבתן של האמהות הטריות. בוודפון מאמינים שעזיבת עובדות לאחר חופשת הלידה פוגעת פגיעה עסקית בחברה שכן היא נאצלת להשקיע בגיוס והכשרת עובדים חדשים במקום אלו שעזבו. כלומר, בשיקול עסקי קר, משתלם לחברה לשלם לעובדות על חופשת לידה ולאחריה שכר מלא על משרה מצומצמת על מנת לשמר אותן. השיקול העסקי הזה עובד פחות טוב בחברות קטנות עם רוב נשי. כמו כן, כשבוחנים את החברות המציעות תנאים טובים לאמהות טריות מגלים שמדובר בעיקר בחברות הייטק גדולות וגלובליות. חברות שמתחרות על 'טאלנטים' בענף בו יש תחרות רבה על עובדים. לכן, לא נראה שמדיניות החברות תשפיע על הסטנדרטים בכל שוק העבודה בהיעדר חקיקה והשתתפות הממשלות. בישראל, חופשת הלידה בתשלום היא למשך 14 שבועות – המינימום המומלץ על ידי ארגון העבודה הבינלאומי.

 

המדינה הנדיבה ביותר לאמהות טריות מבין המדינות המפותחות - בריטניה המדינה הנדיבה ביותר לאמהות טריות מבין המדינות המפותחות - בריטניה צילום: shutterstock

 

לפי הארגון, חופשת לידה בתשלום חיונית לבריאות הגופנית והכלכלית של אמהות ושל תינוקות. עם זאת, למרות שהארגון ממליץ על מינימום של 14 שבועות בתשלום של כ-70% מהשכר, הדעות חלוקות לגבי האורך האופטימאלי של חופשת הלידה. מצד אחד חופשת לידה קצרה מדי עלולה לפגוע באמהות שאינן מרגישות מוכנות מספיק לחזור לעבודה וכתוצאה מכך לנשור ממעגל התעסוקה. כמו כן, דמי לידה נמוכים מדי עלולים לאלץ נשים לחזור לעבודה מוקדם מהמותר בחוק. לעומת זאת, חופשת לידה ארוכה מדי, בעיקר אם מותר לפטר נשים עם חזרתן מחופשת לידה – עלולה לפגוע בקידום נשים ובשכרן.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x