$
שאול אמסטרדמסקי

פרשנות

קק"ל עלולה למצוא את עצמה מולאמת

ההיפרדות מהמדינה תהפוך את הקרן לאוטונומיה חסרת שקיפות. באוצר יכולים לראות בזה הזדמנות

שאול אמסטרדמסקי 07:0227.01.15

סמטוחה. זה פחות או יותר מה שעלול לקרות אם קק"ל אכן תתנתק מרשות מקרקעי ישראל בסוף חודש יולי. סמטוחה כללית. כל המרכיבים שרק אפשר לחשוב שיתרמו לסמטוחה הזאת מופיעים בתמונה. ראשית, שני הגופים נמצאים תחת איזושהי עננה של חשדות. ראש רשות מקרקעי ישראל בנצי ליברמן נחקר במשטרה בחשד לעבירות ניגוד עניינים, וצפוי לפנות את תפקידו אחרי הבחירות (אם לא קודם לכן).

 

במקביל קק"ל מצויה תחת זכוכית מגדלת, הן של המשטרה והן של מבקר המדינה (בנוגע לפעילות של חטיבת המקרקעין), וגם ראש קק"ל כבר נתן עדות במשטרה ולא בטוח שהוא האחרון לעשות זאת מקרב בכירי הארגון. בקיצור, בלגן.

 

אם זה לא מספיק, הוסיפו לזה את העובדה שגם בקק"ל יש בחירות בקרוב, שיושפעו בין היתר מהמפה הפוליטית שתיווצר ביום שאחרי הבחירות לכנסת. ואם מדברים על הבחירות לכנסת, הוסיפו לזה את ההצהרה של יו"ר כולנו משה כחלון כי הוא לא ייכנס לממשלה בלי שיקבל את השליטה ברשות מקרקעי ישראל, כדי שיוכל לפרק אותה לגורמים ולתת לגופים פרטיים לבצע דברים במקומו. והנה מתכון לא רע לכאוס תפקודי.

 

 

יחסים בעייתיים מראש

לכל אחד תמריץ, לכל אחד אינטרס, ולכו תמשכו את כל האינטרסים לאותו כיוון בהרמוניה. וכל זה בשוק הכי תקוע והכי פחות מתפקד שיש, בעניין שמטריד יותר מכל את מעמד הביניים, שכן הדיור הוא ההוצאה החודשית הכי גדולה שלו. כפיים.

 

מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, בנצי ליברמן מנכ"ל רשות מקרקעי ישראל, בנצי ליברמן צילום: טל שחר

 

קק"ל טוענת שהמערך החדש שיקום יתחיל לתפקד בתוך זמן קצר, שהיא תהיה מוכנה להחליף שטחים עם המדינה ולמסור לה קרקעות באזור המרכז בשביל לא לתקוע פרויקטים שכבר נמצאים בצנרת ויושבים גם על קרקע מדינה וגם על קרקע של קק"ל ועוד כל מיני הבטחות.

 

בפועל, הגדרת היחסים בין קק"ל לבין המדינה כבעייתיים תהיה הערכת חסר. לראיה, כל הניסיונות של המדינה בשנה האחרונה להכפיף את קק"ל לביקורת או לשקיפות נתקלו בהתנגדות נחרצת ועיקשת, שרק חודשים ארוכים של לחץ פקידותי וציבורי הצליחו לכופף, וגם זה רק באופן חלקי. מה יקרה כשהמדינה תרצה לקדם פרויקט מסוים שחלק מהקרקעות שלו הן בבעלות קק"ל, אבל לקק"ל זה לא יתאים?

 

בדיוק מה שהאוצר רוצה

כיום לקק"ל אין רוב במועצת מקרקעי ישראל. במצב החדש, אחרי התנתקות שני הגופים, תהיה קק"ל גוף אוטונומי שיחליט מה שבא לו בנוגע לקרקעות שלו, בלי להידרש לשום הסכמה מאף אחד. ומפני שקק"ל היא גוף בלתי שקוף, שפועל ממניעים שאינם שקופים, קיים חשש גדול שהעסק הזה פשוט לא יתפקד.

 

והאמת? ייתכן שזה בדיוק מה שהיו רוצים לראות במשרד האוצר. ייתכן שהם היו רוצים לראות את קק"ל תוקעת את שוק הדיור לכמה חודשים טובים. עם כל חודש שיחלוף, עם כל כותרת נוספת בעיתון, האפשרות של הלאמת קק"ל תעלה שוב ושוב עד שתתיישב במרכז השולחן ותהפוך לאג'נדה של משרד האוצר. זו לא משימה פשוטה, אבל אם קק"ל תהפוך לאויבת הציבור בכל הנוגע למחירי הדיור השמים הם הגבול. בקק"ל יודעים את זה. גם במשרדי המדינה. לכן כל הסיפור הזה הוא בסופו של דבר סיפור של מי ימצמץ ראשון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x