$
מחפשי עבודה

עובדים במשמרות? זה עלול להרוג אתכם

מחקר: לעובדים במשמרות לילה יש 30% יותר סיכון לפציעות או מחלות הקשורות בעבודה לעומת עובדים אחרים. הסיכון הגבוה ביותר - לעובדי משמרות ערב

מעין מנלה 13:2706.01.15

שוטרים, כבאים, רופאים, אחיות, פועלים וגם מלצרים, עובדי המשמרות נהנים מיתרונות של גמישות וגיוון, השבוע עובר מהר יותר וכאשר מדובר במשמרות ערב – אפשר גם ליהנות מקצת שמש במהלך היום. הצד הפחות חיובי של עבודה במשמרות, בעיקר משמרות ערב, הוא שהיא מסוכנת.

למעשה, לעובדים שעובדים במשמרות לילה יש 30% יותר סיכון לפציעות או מחלות הקשורות בעבודה; לעובדים במשמרות ערב סיכון מוגבר של 43% לפציעות ולעובדים במשמרות משתנות (לפעמים בוקר לפעמים ערב או לילה) – 36% יותר סיכון מאשר עובדים שאינם עובדי משמרות, כך לפי מחקר שערך פרופ' אלארד דמבה, ראש המרכז לחקר תוצאות רפואיות, מדיניות והערכה, אוניברסיטת אוהיו.

 

עבודה במשמרות, בשעות לא שגרתיות, או שעות עבודה ארוכות – יותר מ-60 שעות בשבוע, עלולה לגרום לעייפות, לחץ, בעיות שינה, בעיות עיכול וחוסר ריכוז. "אם העובד עובד בעבודה רגישה כמו למשל שוטרים, כבאים, נהגי משאיות או פועלים במפעל כימי – הוא עשוי להיות עייף ותשוש ויכול לפגוע בעצמו או להיות מקור לתאונה שתפגע באחרים", אומר פרופ' דמבה.

 

עובדי משמרות עלולים לסבול מעייפות, לחץ ובעיות שינה עובדי משמרות עלולים לסבול מעייפות, לחץ ובעיות שינה צילום: גיל נחושתן

 

לפי המחקר, עבודה במשמרות ערב מגדילה את הסיכון לפציעה אף יותר מהעבודה במשמרות לילה. "הממצא כי הסיכון של עבודה במשמרות ערב גדול במעט מאשר משמרות לילה ומשמרות משתנות - מפתיע. רוב המחקרים האחרים בנושא מצאו כי משמרות לילה ומשמרות משתנות מסוכנות יותר. מחקר עדכני שלנו בקרב עובדי בתי חולים בארה"ב מצא סיכון גבוה יותר לפציעות בקרב עובדי משמרות ערב. ההסבר לכך הוא ככל הנראה שינויים במטלות ספציפיות של אחיות או מספר העובדים שנמצאים במשמרות הערב", אומר פרופ' דמבה.

 

בנוסף לעבודה במשמרות, גם עבודה בשעות קבועות אך ארוכות במיוחד, כלומר יותר מ-60 שעות בשבוע או יותר מ-12 שעות ביום, מסוכנת לבריאות. לפי מחקר שערך פרופ' דמבה שהתפרש על תקופה של 32 שנה, לעובדים שעבדו בממוצע יותר מ-60 שעות בשבוע יש סיכון מוגבר ללקות במחלות כרוניות. כך, הסיכון של עובדים כאלו ללקות במחלות לב גבוה ב-74% מאלו שעובדים בממוצע 30-40 שעות בשבוע, הסיכון לסרטן גדול ב-183%, לגבי סוכרת הסיכון של אותם עובדים גדול ב-62% ויש להם גם סיכוי גבוה ב-66% לחלות באסתמה.

 

בישראל, אגב, 15% מהעובדים עובדים לפחות 50 שעות בשבוע לעומת שיעור של 10% בארה"ב. "ללא ספק, המחקר שלנו מצא, כי שנים רבות של עבודה במשך שעות רבות מגבירות את הסיכון לחלות במחלות כרוניות", אומר דמבה.

 

המחקר הוצג בכנס בנושא עבודת יתר במכללה האקדמית נתניה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x