$
שאול אמסטרדמסקי

מי שלוחץ מקבל יותר

ההטבות הגדולות מיותרות ואנאכרוניסטיות, אבל קבוצות הלחץ מצליחות להשיג את שלהן

שאול אמסטרדמסקי 08:2201.01.14

הדו"ח השנתי של מינהל הכנסות המדינה שפורסם אתמול - באיחור אלגנטי של כשנה, אחרי שכבר היה מוכן לפרסום ערב הבחירות אבל נגנז כי זה לא התאים לפוליטיקאים - מספר למעשה את כל הסיפור. זהו סיפורם של האנשים העובדים בישראל ומשלמים מסים, סיפורם של האנשים שלא עובדים ולא משלמים מסים, סיפור המסים הגבוהים על הצריכה בישראל ביחס לעולם, וסיפורן של החברות הגדולות במשק והטבות המס שהן מקבלות.

 

מלבד אלה, הדו"ח הזה מספר גם את סיפורם של הלחצים הכלכליים־פוליטיים שפועלים על הממשלה, על כל הממשלות, מצד הגופים החזקים במשק הישראלי. מפת הלחצים הזו באה לידי ביטוי כמעט מושלם בתרשים ד־10 שמופיע כבדרך אגב בדו"ח, בעמוד 61.

 

בנימין נתניהו ויאיר לפיד בנימין נתניהו ויאיר לפיד צילום: אלכס קולומויסקי

 

כבר לא צריך תמריץ לחיסכון לפנסיה

 

46.6 מיליארד שקל תחלק מדינת ישראל בהטבות מס בשנה הבאה. זו לפחות ההערכה של כלכלני מינהל הכנסות המדינה באוצר, שמשרטטים איך מתפלגים המיליארדים האלה, כלומר מהן עשר הטבות המס הגדולות - במיליארדי שקלים - שהמדינה מחלקת, ולמי.

 

ההטבה הגדולה ביותר שהמדינה מעניקה היא לחיסכון לפנסיה. הטבה שנאמדת ביותר מ־13 מיליארד שקל בשנה. באוצר ניסו לצמצם אותה קצת דרך חוק ההסדרים האחרון ולשנות את מהותה, משום ש־90% ממנה מגיעים לעשירון העליון. 90%, לאנשים שמשתכרים כמעט 20 אלף שקל בחודש.

 

מלבד היותה של ההטבה הזו בלתי פרוגרסיבית בעליל - כלומר, ההטבה גדלה ככל שההכנסה גדלה - היא גם אנאכרוניסטית. זאת משום שמאז 2008 המדינה מחייבת את הציבור לחסוך לפנסיה (מלבד את העצמאים, שמשקלם באוכלוסייה קטן), כלומר אין בכלל צורך לחלק הטבות מס, שבעבר נועדו לתמרץ את החיסכון לפנסיה.

 

ואם לא לבטל לחלוטין, אפשר לחלק אחרת. או, כפי שהציע הממונה לשעבר על שוק ההון פרופ' עודד שריג, וכפי שמציע היום מנכ"ל ביטוח לאומי, במקום לתת את הכסף כהטבת מס (שמגדילה קצת את הנטו) אפשר לחלק אותו בתור כסף שמתווסף לחיסכון הפנסיוני של האנשים, ומעלה את רמת החיים שלהם בעתיד.

 

תוסיפו לסכום הזה עוד 4.4 מיליארד שקל שהמדינה מחלקת בהטבות מס לקרנות ההשתלמות, ותבינו מדוע כל העסק הזה לא משתנה. זה לא רק בגלל התנגדויות כאלה ואחרות של אגף התקציבים, אלא גם משום שהכוחות החזקים במשק - הוועדים הגדולים - לא מעוניינים לשנותו.

 

חלק מההטבות כבר עוברות מקצה תיקונים

 

הטבת המס השנייה בגודלה היא זו שניתנת במסגרת החוק לעידוד השקעות הון. החוק אמנם תוקן בשנים האחרונות כך שההטבה תקטן, ובכל זאת, הדו"ח מראה כי עד התיקון מי שבעיקר לוקחות את הטבות המס האדירות האלה - 7.2 מיליארד שקל בשנה הבאה - הן ארבע החברות הגדולות, ובעיקר אחת: טבע. מי יודע, אולי בלי ההטבות האלה, שמגדילות את שורת הרווח באופן די מלאכותי, טבע היתה נערכת טוב יותר לתחרות העולמית הגוברת בשנים האחרונות וצפויה להתעצם בעתיד בשוק שבו היא פועלת.

 

ולבסוף, מלבד ההטבות שכולנו מכירים - פטור ממע"מ על פירות וירקות (כתוצאה מלובי של רשתות השיווק והחקלאים), פטור ממע"מ באילת (לובי פוליטי של ראשי העיר), ופטור ממס שבח על דירות מגורים (שצפוי להתבטל בחלקו) - השנה מצטרפת הטבת מס חדשה. 3.1 מיליארד שקל בהטבות מס שיינתנו להורים לילדים קטנים, כתוצאה מהמחאה החברתית ההיא, של קיץ 2011. הפעם הראשונה שבה הציבור הרחב (או חלק ממנו לפחות) הפך לרגע לקבוצת לחץ, וקיבל גם הוא את ליטרת הבשר שלו.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x