$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

הומר סימפסון גאון מתמטי?

ולמה הוצפנו חידות מדע בסימפסונים

שיזף רפאלי 08:4621.11.13
סיטקום מצויר ומשוואות מתמטיות - האם יש שני נושאים הרחוקים יותר זה מזה? מתברר שב־24 השנים האחרונות שניהם נכרכו בעוז ובחשאי בתוך אחת מסדרות הטלוויזיה האהובות בעולם: הסימפסונים. בסוף אוקטובר התפרסם בארצות הברית הספר שחושף את הקשר הסודי בין המשפחה המגוחכת לבין מתמטיקה, ואת החידות, הבדיחות, הסודות והקריצות המדעיות שהוצפנו בפרקי הסדרה עוד מימיה הראשונים. מי שזיהה את הקשר הוא לא סתם עיתונאי או איש מספרים, אלא סיימון סינג, מחבר ספרי מדע מצליחים, שארבעת האחרונים שבהם תורגמו לעברית, ובראשם רב־המכר העולמי שלו "המשפט האחרון של פרמה".

 

הסימפסונים תמיד היתה יותר מסאטירה על התרבות האמריקאית. תמיד התחבאו בסדרה מסרים על פוליטיקה, דת ומדינה, אנרגיה גרעינית, מעמד האשה והיחס לזרים, פרודיות על ספרות וקולנוע ובדיחות אקטואליות. זכור לטוב הפרק על ביקור הסימפסונים בישראל (עונה 21, פרק 16, למי שרוצה לחפש), שבו סשה ברון כהן מגלם מדריך תיירים שהוא תמצית של גסות הרוח הישראלית, כפי שהיא נתפסת בעולם הגדול וגם כאן בישראל הקטנה.

 

משפחת סימפסון. באחד הפרקים מגי מרכיבה בעזרת קוביות את הנוסחה E=MC2 של איינשטיין משפחת סימפסון. באחד הפרקים מגי מרכיבה בעזרת קוביות את הנוסחה E=MC2 של איינשטיין

 

סינג, שספריו עסקו בשבריריות האבטחה ברשת, במפץ הגדול שאותו כינה "התגלית החשובה בכל הזמנים" וברפואה האלטרנטיבית (בספר וכחני שתורגם בשם "ריפוי או פיתוי"), לא חיפש את המתמטיקה בפרקים. היא כמעט זינקה עליו. זה קרה בעונה החמישית, כשהומר נעמד ליד לוח ושרבט את המשוואה 3,98712 + 4,36512 = 4,47212. סינג זיהה מיד את הניסיון לפתור את המשפט האחרון של פרמה.

 

עוד ועוד קריצות מתמטיות התגלו במהרה, והן נחשפות בספרו. באחד מפרקי העונה הראשונה התינוקת מגי מרכיבה מקוביות שעליהן אותיות את הרצף EeqMCsq, שאינו אלא תקציר הנוסחה המפורסמת של איינשטיין E=MC2. בפרק אחר החנווני ההודי אפו מנסה להוכיח שהוא גאון מתמטי ומנחש את הספרה ה־40 אלף במספר פאי. הוא אומר 1, וצודק. בפרק אחר הומר פותר (באלגנטיות!) את החידה האלמותית שבה צריך להעביר זאב, כבשה ושק חיטה בסירה מגדת נהר אחת לשנייה בלא שיאונה רע לאף אחד מהנוסעים. וישנו גם פרק שבו במהלך משחק בייסבול מופיעה על המסך במגרש הודעה המבקשת מהצופים לנחש כמה מהם יושבים ביציעים, מתוך האפשרויות: (א) 8,191 (ב) 8,128 (ג) 8,208. מתמטיקאים יראו שאפשרות א' היא מספר ראשוני, אפשרות ב' היא מספר מושלם, מספר ששווה לסכום המספרים שבהם אפשר לחלק אותו, ואפשרות ג' היא מה שמכונה מספר נרקיסיסטי, מספר שאם לוקחים כל אחת מארבע הספרות שלו, מעלים אותה בחזקת מספר הספרות (שהוא ארבע) ומחברים את התוצאות, הסכום שיוצא הוא המספר.

 

מה עומד מאחורי הקריצות האלה ועוד אינספור קריצות מתמטיות נסתרות שסינג חושף ומשתמש בהן כדי להוסיף בספרו הרצאות קצרות בנושאים מתמטיים כגון משמעות האינסוף, הסתברות, סדרות נומריות, משוואת אוילר ("האלוהית") ומהותם של מספרים מושלמים?

 

התשובה היא צוות התסריטאים, שהם גם גיבורי הספר. כמה מהם אוחזים בתארים מתקדמים במתמטיקה ממוסדות מובילים, ולפני שנים רבות ויתרו על קריירה אקדמית כדי להצטרף לצוות תסריטאי הסדרה. זו, פשוט, היתה הדרך שלהם לשמור על האהבה הישנה בחיים.

 

לא מפתיע שבימים אלה נמצא בהכנה מדריך למורה, שמבוסס על פרשנותו של סינג לפרקי הסימפסונים ונועד לעזור למורים להמתיק את גלולת המקצוע ולהראות בעזרת הסדרה מיהם האנשים שאוהבים את הענף הזה ואיך הוא יכול לעזור בחיים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x