$
מוסף 14.11.2013

במשבצת הסופרסטאר

בגיל 13 הוא הוציא תיקו מול קספרוב. בגיל 15 הוא הביס אלופי עולם. כעת, בגיל 23, שחקן השחמט בעל הדירוג הגבוה ביותר בכל הזמנים מגנוס קרלסן מתמודד על כתר אלוף העולם מול רב־האמן ההודי וישוואנתן אנאנד, שניצח בשנה שעברה את בוריס גלפנד. רגע לפני התחרות של חייו שוחח קרלסן עם מוסף כלכליסט ואמר: "לא הניסיון יכריע כאן. וממילא צברתי יותר מדי מידע"

יהודית הספל בן-דק 09:0214.11.13
ביולי 1972 התרחש עימות השחמט השני הכי מרתק בהיסטוריה. זה היה העימות בין בובי פישר האמריקאי לבוריס ספאסקי הסובייטי, שבשיא המלחמה הקרה נפגשו לתחרות מלאת סמליות על תואר השחמטאי הטוב בעולם.

 

עימות השחמט המרתק בהיסטוריה, שזכה לתשומת הלב הרבה ביותר אי פעם, מתרחש כרגע. מדובר בגמר אליפות העולם שנערך בצ'נאי, הודו, ומושך כיסוי תקשורתי, שידורי וידיאו ששוברים שיאי צפיות ואתרים ורשתות חברתיות שעוסקים בו מסביב לשעון. כוכב המשנה במופע הזה הוא וישוואנתן אנאנד, שחמטאי הודי בן 43 ומי שנחשב בשש השנים האחרונות לאלוף העולם הבלתי מעורער במשחק. הכוכב הראשי של המופע והסיבה לסנסציה סביבו הוא בחור בן 23. קוראים לו מָגְנוּס קָרְלְסֶן, הוא בוגר תיכון מנורבגיה בעל מבע קר ופנים שמזכירות את אלה של השחקן מאט דיימון, והוא, כבר בגילו הצעיר, השחמטאי עם הדירוג הבינלאומי הגבוה ביותר בכל הזמנים, 2,870 במד השחמט פיד"ה, 19 נקודות יותר משחמטאי־העל גארי קספרוב. המגזין "טיים" תיאר את קרלסן כ"סופרסטאר מספר אחת של הענף וסמל המין הראשון שלו, בכפיפה אחת".

 

מגנוס קרלסן. "שאלתי את עצמי אם יקרה לי מה שקרה לבובי פישר, שהשתגע. לדעתי לי זה לא יקרה, אבל אני חייב להיות מודע לזה ולא לתת למשחק להפוך לאובססיה" מגנוס קרלסן. "שאלתי את עצמי אם יקרה לי מה שקרה לבובי פישר, שהשתגע. לדעתי לי זה לא יקרה, אבל אני חייב להיות מודע לזה ולא לתת למשחק להפוך לאובססיה" צילום: אי פי איי

 

"אני לא חושב שפער הניסיון בין אנאנד לביני יהיה גורם משמעותי בתחרות הזאת", אומר קרלסן בראיון בלעדי ל"מוסף כלכליסט". "בשבע השנים האחרונות שיחקנו בתחרויות ברמה גבוהה מאוד, ואנחנו מכירים זה את סגנונו של זה. אחד מהיתרונות שעוזרים לי לשמור על דירוג שחמט מכובד הוא היכולת שלי לאבחן רגעים קריטיים במשחק, גם כשאני מפספס מהלך חשוב".

 

להכות חזק

 

הראיון הטלפוני עם קרלסן התקיים בשבוע שעבר, לפני טיסתו להודו. מאז גיל 15 ועד תחילת האליפות שיחק קרלסן נגד אנאנד 29 פעמים. הוא ניצח את רב־האמן ההודי שלוש פעמים, הפסיד שש, ו־20 משחקים הסתיימו בתיקו. גיליון זה ירד לדפוס לאחר המשחק השלישי מבין ה־12 שצפויים בסדרת הגמר. שלושת המשחקים הראשונים הללו הסתיימו בתיקו - בשניים הראשונים הוכרז התיקו בשלב מוקדם במשחק, ובשלישי הוא הגיע בתום מאבק ארוך ומתיש שבו שני השחקנים טבחו זה בצבאו של זה, ונותרו כלים שלא מאפשרים לאף אחד מהם לנצח.

 

"בעיניי אליפות העולם לא שונה מכל תחרות אחרת ברמה גבוהה", אמר לנו קרלסן בראיון. "ואני עדיין מאמין שניצחון כמעט בכל תחרות ברמה גבוהה הוא הישג גדול יותר מלהיות אלוף העולם".

 

קרלסן, בגיל 13, בפתיחת אליפות השחמט בטריפולי. "אחותי התעניינה בזה יותר" קרלסן, בגיל 13, בפתיחת אליפות השחמט בטריפולי. "אחותי התעניינה בזה יותר" צילום: אי פי איי

 

לפני שנים הצהרת שכשאתה מתכונן למשחקים חשובים אתה לא משקיע בלימוד הסגנון של היריב. האם הפעם תפעל אחרת?

"אולי, במידה מסוימת. חשוב לי להתרכז יותר בעצמי. אני לא יכול לשנות את הסגנון שלי לגמרי בגלל היריב. יהיה נכון יותר להכריח אותו לאמץ את הסגנון שלי, עד כמה שזה אפשרי כמובן".

 

הסגנון של מגנוס קרלסן הוא להכות באגרסיביות וללכת על הכל. גם במשחקי השחמט וגם בחיים. המסע המרתק שלו למפגש הפסגה עם אנאנד התחיל בגיל 5 בכפר ממערב לאוסלו, בירת נורבגיה, כשלמד מאביו את כללי המשחק וגילה כישרון יוצא דופן. "אף על פי שאחותי התעניינה בזה יותר ממני", הוא אומר. בגיל 8 הוא החל להשתתף בתחרויות מתועדות ולצבור דירוג בינלאומי כשחקן.

 

מוצרט של השחמט

 

אף אחד לא מצליח להסביר את הכישרון של קרלסן, שזיכה אותו בכינוי "המוצרט של השח". הפריצה המטאורית שלו החלה כשהיה בן 13, כאשר הוריו הכניסו אותו לטורניר שחמט, ובו זכה לשחק נגד השחמטאי הגדול ביותר בכל הזמנים קספרוב. המשחק הסתיים בתיקו. כעבור שנתיים הוא כבר הוביל את נבחרת נורבגיה באולימפיאדת השחמט, שם שיחק מול יריבים מהצמרת העולמית וסיים ללא הפסד. בגיל 18 הביס את אלוף העולם בשחמט לשעבר וסלין טופאלוב, שהחזיק באותה השנה בדירוג השחמט הגבוה בעולם. בשנה זו הוא זכה באליפות העולם בשח מהיר, ובסופה הגיע למקום הראשון בדירוג השחמט העולמי. בין לבין הוא הציג מפגנים מופלאים, כגון ניצחון בשח עיוור - עשרה משחקים שביצע בו־זמנית נגד עשרה שחקנים, כאשר הוא יושב כשגבו אליהם ובעיניים קשורות ומשחק מהזיכרון בלבד. ב־2011 הוא זכה לניצחון מרשים מול אלוף ישראל בשחמט בוריס גלפנד. אחרי הניצחון אמר קרלסן: "זה היה משחק מעניין יחסית לזמן האחרון".

 

קרלסן (משמאל) מול אנאנד, השבוע. "אני אנסה להוציא אותו מפוקוס" קרלסן (משמאל) מול אנאנד, השבוע. "אני אנסה להוציא אותו מפוקוס" צילום: אי פי איי

 

צניעות היא לא הצד החזק של הכוכב הנורבגי הצעיר. "הביטחון העצמי והאופטימיות חשובים מאוד", הוא אומר, "בלעדיהם קשה לנצל הזדמנויות". האגרסיביות שלו ליד הלוח התבטאה כבר מגיל צעיר בנטייה להתקפות מרובות ובחיבה לכליאת מלך היריב - הכלי שאותו יש ללכוד במשחק - בין כליו של היריב עצמו. רק עם השנים, כשהחל להשתייך למועדון שחקני העילית, הוא הפך את הסגנון שלו למחושב יותר והחל להתמחות באסטרטגיות מורכבות שהוא בונה באטיות - המוני מהלכים שהקשר ביניהם אינו ברור ומצטרפים יחד לתחבולה מתוחכמת. אנאנד עצמו אמר בשנה שעברה על קרלסן: "רוב הרעיונות עולים לו באופן טבעי לחלוטין. הוא גם גמיש מאוד. הוא מכיר את כל התבניות ויכול להיחלץ מכל מצב כמעט. מגנוס יכול, הלכה למעשה, לעשות כמעט הכל". השחמטאי והמתמטיקאי האנגלי ג'ון ספילמן אף טבע את המונח "אפקט קרלסן": שילוב בין השיטתיות של קרלסן, חוסר הפחד שהוא מקרין והמוניטין שלו - שגורר את היריב לבצע שגיאות.

 

המוניטין של קרלסן גם הספיק להפוך אותו למיליונר, ולא מזכיות בשחמט. הוא כבר נחשב שנים לסלבריטאי בנורבגיה, ובשנים האחרונות הספיק לככב בקמפיין הלבשה עם ליב טיילר, לשמש פרזנטור של חברת השבבים הנורבגית נורדיק סמיקונדקטורס ולהיכנס לרשימת הגברים הסקסיים של 2013. בשנה שעברה הוערך הונו ב־1.2 מיליון דולר. בסרט דוקומנטרי שנעשה עליו באחרונה הוא אמר שהוא "מקווה לזכות בתואר, ואז סוף סוף להתפנות ולמצוא חברה קבועה".

 

גם לי יש רגשות

 

איך התכוננת לתחרות הזאת?

"היתה לי תחרות חשובה לפני הקיץ, ואחריה יצאתי לחופשה, נחתי ונהניתי. לאחר מכן הייתי במחנה אימונים ובעוד סדנה, וכמובן עברתי על הרבה משחקים חשובים".

 

העבודה הזאת כוללת המון לימוד וספיגה של מידע. איך עומדים בזה?

"אני חושב שאני לומד וצובר יותר מדי מידע. בשחמט זה בלתי נדלה".

 

בכמה ראיונות הדגיש קרלסן כי חשוב לו שהשחמט לא יהפוך אצלו לאובססיה. "אפשר להשתגע במשחק הזה, ולכן אני תמיד מוודא שבין טורנירים אני עושה עוד דברים מלבד שחמט", אמר. "שאלתי את עצמי אם עלול לקרות לי מה שקרה לבובי פישר, שאיבד את שפיותו. אני חושב שזה לא יקרה לי, אבל אני חייב להיות מודע לכך".

 

אתה ידוע בשלווה שאתה מפגין. עד כמה הרגש משפיע עליך במשחק?

"כן, יש למדד הרגשי משקל. אני רוצה מאוד לנצח ואכפת לי מהתוצאות, ואת הרגשות שזה מעורר לא קל להפריד מהמהלכים הקוגניטיביים. מצב הרוח שלי כן משפיע על בחירת המהלכים, אך אני מנסה להילחם בזה".

 

ואתה לא מפחד מהמבחן הזה?

"אני יודע שאנאנד טוב ממני בפתיחות. זו החולשה שלי. אין היגיון בניסיון להביס אותו במקום הזה. אבל אני גם יודע שיש גישות שונות בהבסת שחקן חזק. בתחרות האחרונה למשל הבסתי את אנאנד וקרמניק, דווקא משום שנקטתי מהלכים לא צפויים. בתחרות הזאת אני פשוט צריך לנסות להפתיע אותו ולהוציא אותו מפוקוס".

 

לגיל הצעיר ולחדות המוח יש פה יתרון?

"כשהייתי צעיר הזיכרון שלי היה מעולה וחד. עכשיו הוא קצת פחות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x