$
קיימות בעולם

מרד הסטודנטים לכלכלה

מתרחבת הקריאה בפקולטות לכלכלה וניהול לרענן את הסילבוס ולשלב בו מודלים שאינם מתיישבים עם התיאוריה הניאו־קלאסית

איתי להט 20:2406.11.13

המשבר הכלכלי הנמשך מאז שנת 2008 יצר לא רק זעזוע בשווקים, בבנקים ובכלים שבהם הם עושים שימוש, אלא גם הטיח ביקורת קשה בפקולטות לכלכלה ולניהול ברחבי העולם.

 

מאז הביקורת רק הולכת ומתעצמת. בשנים האחרונות התווספו לקולות האקדמיים, המועטים יחסית יש להודות, גם קולותיהם של סטודנטים שמטילים ספק גדול בהנחות היסוד של התזות הדומיננטיות בלימודי הכלכלה באוניברסיטאות.

 

את זרעי הספק נטע כבר ב־2009 חתן פרס נובל לכלכלה פרופ' פול קרוגמן, שטען שהמומחים באקדמיה לא הצליחו לצפות את המשבר עצום הממדים. במאמר ל"ניו יורק טיימס" כתב קרוגמן כי "מקצוע הכלכלה איבד כיוון משום שהכלכלנים כקבוצה טעו לחשוב שהמודלים היפים שלהם, הארוזים במתמטיקה מרשימה, הם האמת".

 

פול קרוגמן פול קרוגמן צילום: בלומברג

 

1. לעצור את הסילבוס - במנצ'סטר רוצים להשבית את הלימודים

הביקורת של קרוגמן ואחרים מצביעה על הכשלים בתיאוריה הניאו־קלאסית שמשמשת מודל דומיננטי בפקולטות לכלכלה: צמיחה אטית יותר, אי־שוויון גואה וחוסר יציבות, לצד מערכת בנקאית שבניגוד לכל עסק אחר הפכה ל"גדולה מכדי ליפול". קבוצת תלמידים מאוניברסיטת מנצ'סטר הבריטית קראה להשבית מיידית את הלימודים האורתודוקסיים הנוכחיים, ולהחליף אותם בתיאוריות אלטרנטיביות שנשכחו במרוצת השנים כמו התיאוריה הקלאסית, ובכאלה חדשות שהתפתחו עם הזמן כמו כלכלה מבוססת משאבים.

 

2. "רק הכנה לג'וב בסיטי" - הקורסים הופכים לא־רלבנטיים

"הקורסים אינם מצליחים להסביר מדוע הכלכלנים נכשלו בניבוי המשבר הכלכלי, משום שהם מתמקדים יותר בהכנת הסטודנטים לעבודה בסיטי", כתבו ראשי התנועה ממנצ'סטר. "ההתעלמות ממודלים אחרים מסכנת את הרלבנטיות של לימודי הכלכלה. העולם השתנה, המערכת השתנתה, אבל הסילבוס לא. המודל הניאו־קלאסי נלמד במוסדות להשכלה גבוהה כאילו שזו התיאוריה היחידה. רבים מהסטודנטים אינם מודעים לקיומן של תיאוריות אחרות שמטילות ספק בהנחות, במתודולוגיות ובמסקנות של הכלכלה שאותה מלמדים אותנו".

 

3. השראה צרפתית - מנסים לחשוב על הכלכלה מחדש

ביוני הוקמה תנועת Rethinking Economics. בתוך ארבעה חודשים הצטרפו אליה סטודנטים, הוגים וכלכלנים מאוניברסיטת קיימברידג', בית הספר למינהל עסקים בלונדון, אוניברסיטת טובינגן הגרמנית ואוניברסיטת ניו יורק. שני הכנסים שהתנועה הצליחה לארגן הביאו מרצים בכירים כמו הא־ג'וּן צ'אנג לצד סדנאות שעסקו בפוטנציאל לנתב ולייצר כסף לתועלת הכלל. ההשראה הגיעה מ־École des hautes études en sciences sociales (EHESS), ממוסדות החינוך היוקרתיים בצרפת, שם התרחש מרד של ממש.

 

4. פעם היתה מדינת רווחה - גם האקדמיה הישראלית לא מותירה מקום לתיאוריות אחרות

הגל הזה לא פסח עלינו. חגי קוט, בוגר ביה"ס לכלכלה באוניברסיטת תל־אביב בהצטיינות יתרה, נשא דברים בטקס הענקת התארים ב־2003. על רקע המחאה של 2011 הוא העלה את הנאום ליוטיוב. "דעות שונות וביקורת על התיאוריה הניאו־קלאסית אינן נשמעות כלל. במשך שנים הוכשרו אלפי כלכלנים על ברכי התורה הניאו־קלאסית בלבד. הם מצאו עבודה באוצר, בבנק ישראל ובשאר המגזר הציבורי, כמו גם במגזר העסקי־פיננסי. אין פלא שמדינת הרווחה שהיתה פה פעם הפכה בעשורים האחרונים לקפיטליסטית־אוליגרכית".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x