$
מחפשי עבודה

העבודות השוות שלא צריך בשבילן תואר אקדמי

כולם יודעים שנתבים בנמל אשדוד מרוויחים משכורות עתק, אבל יש עוד משרות שהמשכורות בהן גבוהות ובדרישות התפקיד לא תמצאו את המילים:"תואר ראשון"

מעין מנלה 08:0702.11.13
השכר הגבוה של עובדי הנמלים הוא דבר ידוע ובכל פעם שמתפרסם דו"ח הממונה על השכר באוצר מככבים נתבי הים במקומות גבוהים בין שיאני השכר. שכרו של נתב בנמל אשדוד, שתפקידו הוא ללוות את האונייה מפאתי הנמל ועד לעגינתה המלאה בשטחי הרציפים, יכול להגיע למעל 77 אלף שקל בחודש. כדי לזכות בתפקיד הנחשק צריך שלוש שנות ניסיון כרב חובל בצי הסוחר ולעבור מבחנים, אבל אין דרישה לתואר אקדמי. בימים בהם תואר כבר לא מבטיח שכר מכובד או ביטחון תעסוקתי ומשכרות השכירים רק הולכות ונשחקות, ישנם מקצועות נוספים שאינם מצריכים לימודים אקדמים אבל יכולים לספק לבעליהם פרנסה יפה:

1. מצילים בחוף הים:

 

שמש, חול, גלים וסיבסוד של קרם הגנה, עבודתם של מצילים בחוף הים נמשכת שעות רבות אך רק מחצית מהשנה. שכרם, המשולם כל השנה מגיע בממוצע ל-20 אלף שקל בחודש למצילים ותיקים (דור א') כאשר חלקם, בהתאם לוותק, מגיעים גם לשכר של מעל 30 אלף שקל בחודש. יום עבודה של מציל יכול להימשך 12 שעות והם עובדים שבעה ימים בשבוע במהלך הקיץ.

 

לפי עו"ד גיל בר-טל מהסתדרות המעו"ף, המצילים הצעירים שלא נכללים בהסכמי השכר הישנים מרוויחים פחות. מצילי "דור ב'" משתכרים בממוצע 10,000 שקל בחודש שמשולמים כל השנה והם עובדים במהלך חודשי הקיץ, שישה ימי בשבוע. המצילים הם עובדי עירייה ובגלל שימי העבודה ארוכים וכך גם שבוע העבודה, הם צוברים תשלום עבור שעות נוספות שמכלכל אותם במהלך חודשי החורף. כדי להיות מציל בחוף הים צריך לעבור קורס מקצועי בהצלחה.

 

סוכת מציל סוכת מציל צילום: עמית מגל

 

2. מפעילי עגורן

 

עסקי הנדל"ן בישראל רווחיים לא רק לקבלנים ולמשקיעים, אלא גם לעוסקים במלאכת הבנייה. לפי הנתונים של הקרן לעידוד הבנייה, מפעילי עגורנים משתכרים כ-15 אלף שקל בחודש. שכר זה משתנה מכיוון שלרוב מפעילי העגורנים מועסקים על ידי חברות כוח אדם ולא על ידי הקבלן הבונה בפועל.

 

מפעיל עגורן צריח הוא מקצוע שנלמד במסגרת קורס באישור משרד התעסוקה. זהו תפקיד שבו העובד ניצב בצריח המנוף, מכוון וממקם את חומרי הבנייה במקומם, הוא עשוי אף להיות מסוכן. מפעיל העגורן עולה לצריח בבוקר ויורד ממנו רק בתום יום העבודה, עם הפסקות קצובות. שותף לו ה"אתת" שממונה על כיוון כמנוף מהקרקע.

 

עגורן באתר בניה ברחוב יפת ביפו עגורן באתר בניה ברחוב יפת ביפו צילום: עמית מגל

 

3. מפתחים בהייטק

 

מסתבר שלא חייבים תואר כדי ליהנות מהמשכורות הגבוהות בהייטק. ישנם שני סוגי אוכלוסיות שמצליחים להתברג בחברות ההייטק ללא תואר אקדמי, האוטודידקטים ויוצאי היחידות הטכנולוגיות בצה"ל. האוטודידקטים הם כאלו שמגיל צעיר היו פריקים של מחשבים ופיתחו אתרים, אפליקציות או רובוטים, ניתן למצוא אותם בדרך כלל בתחרויות יזמות ותערוכות וכן בפורומים מחוגים מקצועיים של מחשבים, פיתוח ויזמות. האוטודידקטים נקלטים בחברות ומאוד מבוקשים כאשר בדרך כלל הם מגיעים לתחומי פיתוח תוכנה שם השכר ההתחלתי הוא 24 אלף שקל בחודש ויכול להגיע גם ל-30 אלף שקל בחודש.

 

יוצאי היחידות הטכנולוגיות גם כן מבוקשים בשוק ויכולים להשתלב בחברות ללא תואר אקדמי. "אותם מועמדים עוברים סינונים ומבחנים קפדניים כדי להתקבל ליחידות מובחרות כגון: 8200, ממר"מ 8100 או תלפיות. צה"ל מכשיר את החיילים ונותן להם כלים טכנולוגים שמהווים בסיס טוב להשתלבות בשוק האזרחי - מדובר בהכשרה ברמה גבוה ביותר מה שהופך את בוגרי היחידות הללו למבוקשים מאוד בקרב חברות ההייטק והשכר והתנאים שמציעות - בהתאם. כך לדוגמא, בוגר 8200 שעשה תפקיד פיתוח בצבא יכול להתברג בשוק העבודה בשכר התחלתי שנע בין 24-28 אלף שקל בחודש", אומרת פול צוקר, מנכ"לית 'קבוצת נישה' המתמחה בהשמה בהייטק.

 

מתכנת, לא כולם מהנדסים מתכנת, לא כולם מהנדסים צילום: shutterstock

 

4. רתכים תת ימיים

 

רתכים תת ימיים הם אלו שמתקנים דברים שהתקלקלו מתחת למים, צינורות, משאבות, סכרים או תיקון חורים באניות. "העבודה היא בעצם שילוב של ידע בריתוך יבשתי וצלילה", אומר אבי ברסלר, בעלי חברת ברסלר עבודות ימיות. ההכשרה כוללת קורסים בריתוך רגיל ומסגרות וכן נדרש כמובן רישיון צלילה. "הטכניקה דומה מאוד לריתוך יבשתי והשינוי הוא שיש מים ולכן תנאי העבודה קשים יותר, הראות לקויה, ויש אלקטרוליזה", הוא אומר. שכרם של הרתכים התת ימיים מתחיל ב-500 שקל ליום ורתך מיומן יכול להגיע גם ל-1,500 שקל ליום. לדברי ברסלר עבודות הריתוך בדרך כלל מתבצעות בעומק של עד 15-20 מטר ונמשכות כארבע-חמש שעות בכל פעם כאשר היכולת להישאר מתחת למים תלויה בעומק. חיבור מתכות בריתוך זה חלק אחד מתוך התיקון שכולל גם עבודת חיתוך והשחזה תחת ימיים. רתכים תת ימיים יכולים להיות פרילנסרים או להיות מועסקים באחת מהחברות לעבודות תת ימיות.

 

רתך תת ימי, יכול להגיע לשכר של 1,500 שקל ליום רתך תת ימי, יכול להגיע לשכר של 1,500 שקל ליום צילום: cc by Stefan Kühn

 

5. הנדסאי אדריכלות נוף

 

הנדסאי אדריכלות הנוף הם אלו שמתכננים ומעצבים את השטחים הפתוחים, את המרחב הציבורי, בין אם מדובר בשטחים ציבוריים פתוחים או סביב מבני מגורים, וכן, גם גינות. "הנדסאי אדריכלות הנוף מנסים לשמור על איזון בין פיתוח הנוף לשימור הסביבה הטבעית", אומר נתנאל בלוקא, הנדסאי אדריכלות נוף, מרצה במכללה הטכנולוגית רופין ובמכללת סינגלובסקי. מדובר בעבודה משרדית במשרדי אדריכלי נוף של תכנון כאשר הפרויקטים מגיעים מרשויות מקומיות ויזמים פרטיים. ההכשרה היום בישראל מתבצעת בשני מסלולים, אחד במכללות הטכנולוגיות וכן יש תואר ראשון אקדמי שנלמד בטכניון. לאחר סיום ההכשרה חלק מהסטודנטים הולכים למשרדי התכנון הפרטיים או ברשויות המקומיות, ישנם כאלו שהולכים לתחום הביצוע, גינות פרטיות או ציבוריות ויש כאלה שהולכים להיות מפקחי עבודה. אדריכל נוף במחלקת תכנון בעירייה מרוויח סביב ה-15 אלף שקל בחודש, ומנהלי חברות גינון מגיעים לשכר של 20 עד 30 אלף שקל בחודש. 

 

מתכננים את המרחב הציבורי, אדריכלי הנוף מתכננים את המרחב הציבורי, אדריכלי הנוף

 

6. עובדי מכרות

 

כשחושבים על עובדי מכרות בדרך כלל עולה תמונה של פועלים קשי יום מפוייחים מימים ארוכים מתחת לאדמה. בישראל, רוב העובדים בכרייה וחציבה הם אלו שכורים אשלג בים המלח וחוצבים פוספטים בנגב. לפי נתוני הלמ"ס, השכר הממוצע לשכיר בענף הכרייה והחציבה הוא 24,700 שקל לחודש ועד 26,700 שקל בחודש. העובדים האלו מועסקים רובם במפעלי כיל שמעסיקים אלפי עובדים בנגב, ביניהם גם עובדים מקצועיים רבים שאינם אקדמאים. התפקידים שאינם מצריכים תואר כוללים תפעול, אחזקה, מטה, עובדי אחזקת ציוד מכני כבד, מפעילי מתקנים, עובדי תחזוקה ומפעילי מכרות מכרות במפעל רותם אמפרט נגב. לאחר המיון בחברה המועמדים עוברים קורסים והכשרות מקצועיות על חשבון החברות. בכיל מפרגנים לעובדים: "עובדי חברות כיל מתגאים בתנאי העסקה טובים ומתרבות ארגונית הידועה באיכותה ואלו כוללים תנאי עבודה מעולים, שכר ורווחה מהטובים במשק, שי לחג, חופשות ונסיעות לחו"ל, תנאים סוציאליים, ביטוחים שונים ועוד. רוב העובדים מועסקים תחת הסכמי העסקה קיבוציים".   

 

מפעיל דוברה במפעלי ים המלח מפעיל דוברה במפעלי ים המלח צילום: נטלי קדוש כהן

 

7. חשמלאים

 

חשמלאים עם תעודת חשמלאי יכולים לעבוד בתעשייה, בבניין, בתחזוקה של רמזורים, מערכות מיזוג אוויר ולהגיע גם לתפקידי ניהול צוותי אחזקה כאשר מקום העבודה הנחשק הוא כמובן חברת חשמל. המשכורת הממוצעת של העובדים באספקת חשמל היא 17.7 אלף שקל בחודש לפי נתוני הלמ"ס, ובחברת החשמל השכר הממוצע של העובדים עומד על 22,443 שקל בחודש לפי נתוני הממונה על השכר באוצר. מנהל מחלקה בחברת חשמל יכול גם להגיע לשכר של 42 אלף שקל בחודש.

 

עובד חברת חשמל עובד חברת חשמל צילום: אפי שריר

 

8. מנהלי רפתות

 

עבודה עם פרות היא לא לכל אחד, אבל מי שאוהב לעבוד בחוץ עם בעלי החיים יכול להגיע לשכר של 11 אלף עד 18 אלף שקל בחודש בתור מנהל רפת. הרפתות בישראל ידועות כמאוד מתקדמות טכנולוגית כאשר ישנם מערכות שמזהות את הפרות, את תפוקתן, משקלן וכמה הן אוכלות. עדיין, עבודת מנהל הרפת היא תובענית ודורשת שעות רבות וזמינות מסביב לשעון. המקצוע, ניהול בתחום בעלי החיים, נרכש בשני מסלולים עיקריים, מסביר יואב ברנע, יו"ר דירקטוריון הרפתות בצפון. המסלול הראשון הוא לימודי הנדסאי חקלאות במגמת בעלי חיים במכללת רופין, כאשר בתום שנתיים וחצי של לימודים יוצאים עם כלים לנהל רפת חלב. המסלול השני האפשרי הוא ללמוד לתואר ראשון במדעי בעלי החיים בפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ברחובות.

 

רפת בקיבוץ רגבים רפת בקיבוץ רגבים צילום: נמרוד גליקמן

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x