$
מיסוי

תכנוני המס של גוגל: אפשר גם אחרת

חברות טכנולוגיה שפועלות בארץ משלמות מס על הרווח מעמלת המכירה

אסף גלעד 07:0023.05.13

חברות טכנולוגיה אחרות המוכרות בישראל שירותים ומוצרים, כגון יבמ, HP או אורקל, עובדות במודל שונה מזה של גוגל.

 

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי מרבית העסקאות של לקוחות ישראלים עם HP מתבצעות ישירות בינם לבין HP ישראל. מ־HP נמסר כי "החברה משלמת מסים בארץ בהתאם לחוק ואין לה רווחים כלואים. HP ישראל מהווה סניף ניהול ומכירות מקומי ולא סניף הפצה. מרבית העסקאות של HP בארץ מתבצעות היישר בין הלקוח ל־HP ישראל, ומיעוטן של העסקאות נעשות בהסכמים בין מפיצים מקומיים לגופים של HP בעולם, כמקובל בפעילות מקומית של חברות גלובליות".

 

חברות ישראליות המהוות סניף הפצה מקומי של חברה זרה יכולות לפעול בדרכים שונות בתיאום עם רשויות המס, אך המודל המקובל כיום, שעל פיו עובדות חברות רבות כגון אורקל ויבמ, הוא מודל תשלום מס על עמלת ההפצה.

 

משרדי גוגל בתל אביב משרדי גוגל בתל אביב צילום: Itay Sikolski

 

מודל זה מכונה מפיץ בסיכון נמוך או LRD, קיצור של Low Risk Distributor. במקרה זה משלמת החברה מס חברות רק על רווחיה מעמלת המכירה, ולא על רווחיה ממכירת המוצר כולו. במקרה שכזה המס המוטל על גוגל יכול לחול רק על עמלת המכירה של החברה בישראל ולא על רווחי גוגל ישראל כולה, ועל כן צפוי להסתכם בעשרות בודדות של מיליוני שקלים.

 

"המודל המקובל הוא תשלום מס על עמלת ההפצה"

 

"מודל תשלום המסים הנפוץ בעולם בקרב חברות זרות הוא מודל LRD, תשלום מס רק על עמלת ההפצה", אומרת רו"ח דינה פסקא־רז, שותפה במחלקת מיסוי בינלאומי, KPMG סומך חייקיין.

 

"במודל זה המרווח בר־המיסוי המקובל הוא ממילא לא משמעותי ברמה המאקרו כלכלית, והוא עומד על 2%–3% מהמחזור של החברה", אומרת פסקא־רז.

 

"סכומים כאלה, גם אם ייגבו מחברה זו או אחרת, לא ישנו את תמונת הכנסות המס בישראל. לרוב החברות הזרות בישראל פעילות מחקר ופיתוח או פעילות שיווק והפצה, והן משאירות עליה מרווח בצורה מוסכמת ברשות המסים".

 

רכישה בישראל היא דרך לחסוך תשלום מס בארה"ב

 

פעילות של חברה זרה בישראל נתפסת לעתים כגושפנקה לכישרונו ולמרצו של העובד הישראלי בזכות יכולותיו הטכנולוגיות הרבות. עם זאת, חלק מהרכישות של חברות זרות בישראל מתבצעות כחלק מתכנון מס. "רכישת חברה בישראל או במדינות רבות מחוץ לארה"ב נעשית כחלק מתוכנית המס, אם כי זה כמובן לא השיקול היחידי לבצע רכישה", אומר בכיר בענף ההייטק.

 

"מעבר לרכישה של כישרונות וטכנולוגיה חברות אמריקאיות רוכשות חברה בישראל במקום להעביר דיבידנדים לארה"ב, שם עליהן לשלם מס חברות של 40%, המס הגבוה ביותר בעולם", מסביר הבכיר.

 

"החברות האמריקאיות יעדיפו להעביר דיבידנדים ממקלטי מס כמו איי ברמודה, האנטילים, ג'רזי וקיימן או מאירלנד, לוקסמבורג או סינגפור ישירות לעסקה הרכישה של חברה ישראלית. כך, במקום לקבל על כל דולר שנמצא בארה"ב רק 60 סנט, היא מקבלת את הדולר המלא בעסקה שהיא מבצעת בישראל".

 

לאחר הרכישה הופכת החברה האמריקאית את החברה הישראלית מחברה של ייצור מוצרים וקניין רוחני לחברה לשירותי פיתוח. החברה הישראלית מקבלת כביכול רווח במודל של קוסט פלוס, אבל לא נהנית מרווחי החברה אם קיימים כאלה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x