$
מוסף 21.03.2013

בייגה שוחט: "לא הצבעתי למפלגת העבודה בפעם הראשונה זה 50 שנה"

בן 76. לשעבר שר האוצר בממשלות רבין וברק. ב־2006 פרש מהחיים הציבוריים ומאז משמש דירקטור בחברות שונות. באחרונה הודח מדירקטוריון בנק מזרחי טפחות בעקבות חילוקי דעות עם המנכ"ל אלי יונס

שי אספריל 17:4723.03.13

1.

היית שר אוצר בשתי קדנציות. מה הדבר הראשון שאתה מציע ליאיר לפיד לעשות?

"ברמה הפרסונלית, לפיד צריך להקיף את עצמו באנשים שהיו בעבר באוצר ויכולים לתת לו פרספקטיבה וללמד אותו; אנשים שמבינים את המערכת ושהוא יכול לעבוד איתם. אני גם מציע שאם הוא רוצה להחליף אנשים, למשל את מנכ"ל משרד האוצר, שיעשה זאת מהר. המנכ"ל החדש לא צריך להיות איש אמונו. חשוב יותר שהוא יהיה איש מקצוע, שיבין מאקרו. זה תפקיד חשוב".

 

אברהם בייגה שוחט. לא מבין את הביקורת על כיל אברהם בייגה שוחט. לא מבין את הביקורת על כיל צילום: עמית שעל

 

2.

אז אתה אומר שהוא צריך להחליף את המנכ"ל. ומה עם ראש אגף תקציבים והחשבת?

"לא אמרתי שהוא צריך. אמרתי שאם הוא רוצה להחליף, שיעשה זאת מהר. על ראש אגף תקציבים לא אמרתי מילה. את החשבת אני דווקא מכיר, והיא דמות חיובית".

 

3.

שטייניץ היה שר אוצר טוב?

"הוא הפתיע אותי לטובה. התקציב הדו־שנתי היה טעות, וגירעון ה־40 מיליארד נובע מהמשגה הזה, אבל בהתחשב בכך שכאשר הוא מונה חשבתי שהוא לא ימצא את רגליו וידיו, הוא עשה עבודה סבירה".

 

4.

אתה בשר מבשרה של מפלגת העבודה. מה דעתך על התוכנית הכלכלית של יחימוביץ'?

"לא הצבעתי למפלגת העבודה בפעם הראשונה זה 50 שנה, אלא דווקא למרצ, משום שאני לא מסכים לתוכנית הכלכלית של שלי יחימוביץ', למשל לדרך שבה היא אמרה שהיא מתכוונת להגדיל את ההוצאה האזרחית. זה נשמע לי לא רציני. גם לא אהבתי שהיא לא דיברה על השלום, על המתנחלים, על שלטון החוק".

 

5.

אתה מבין את התחושה הלא נוחה שיש בציבור מהעובדה שכיל, שבה אתה משמש דירקטור, מרוויחה רווחי עתק ממשאב טבע ציבורי?

"אני לא מבין את הביקורת. כיל משלמת 15% מס, שזה יותר מהרבה חברות אחרות, וזה מבלי לכלול את התמלוגים. וההשקעות שנעשו על ידי כיל הן ענקיות. רק השנה הם משקיעים מיליארד דולר בתיקון חומת הבריכה, שם שוקע המלח".

 

6.

הפרטת גרעין השליטה של כיל התרחשה כשהיית שר אוצר. האם המחיר שבו הופרטה החברה לא היה נמוך מדי?

"היו כמה מתחרים, והחברה לישראל, שהיתה בשליטת אייזנברג, זכתה. מחיר ההפרטה שיקף את הרווחים אז, ולכן בעיניי לא נעשתה טעות. מפעלי ים המלח הרוויחה עד 2005 בערך 100 מיליון דולר בשנה. רק ב־2005 זינקו מחירי האשלג, ועמם הרווחים, והמדינה קיבלה תוספת מסוימת של אחוזים בתמלוגים".

 

7.

מה עמדתך בנוגע לפקידי ציבור שעוברים לעבוד אצל טייקונים?

"השאלה החשובה היא אם זה משפיע על תפקודם כאשר הם משרתי ציבור. אני טוען שלא, ולכן אין בכך שום בעיה. העניין הוא שכולם רואים את אלה שמגיעים לעבוד בתפקידי מפתח בשוק העסקי, אבל יש גם כל כך הרבה בוגרי משרד האוצר שאיש לא יודע איפה הם".

 

8.

הודחת מדירקטוריון מזרחי טפחות לאחר שהמנכ"ל אלי יונס טען שאתה מצוי בניגוד עניינים. אתה טענת שהסיבה למתיחות היא התנגדותך לתוכנית התגמול לסמנכ"לים בבנק.

"בדו"ח של בנק ישראל (שבדק את המכתבים שבהם העלה יונס את טענותיו) לא היתה התייחסות לטענה שאני פוגע בבנק משום שאני דירקטור גם בקרסו וגם בבנק, ולכן לא יכול לדון בהלוואות לקרסו. אז לא דנתי בהלוואות לקרסו, אז מה? התנגדתי לתוכנית התגמול משום שהם הפריזו, ואמרתי זאת בדיונים עוד לפני שידעתי שלא יחדשו לי את המינוי. הגידול בשכר היה ללא פרופורציה. לשמחתי הרבה, גם בדו"ח של בנק ישראל אמרו שהדיונים בעניין השכר לא בסדר ושיש צורך להקים מחדש את הוועדה שדנה בעניין. אני גם מאוד מרוצה מהעובדה שהדו"ח קבע שמכתביו של יונס אינם ראויים, לא מבחינת הסגנון ולא מבחינת העובדות.

 

"מערכת התגמולים בבנקים, ובכל שוק ההון, חריגה. היא התמתנה קצת לעומת מה שהיה, אבל היא עדיין מאוד גבוהה. אני לא חושב שיש שכיר שראוי לשכר של 40 מיליון שקל בשנה".

 

9.

איך מה שאתה אומר מסתדר עם השכר של ניר גלעד? גם הוא שכיר.

"זה לא אותו דבר, אבל אין לי כוונה לדבר על ניר גלעד".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x