$
מוסף 17.01.2013

לברוח כמו אריסון, לפתוח כמו רומני

אלמלא אריסון היה שב לישראל לפני מותו, היו יורשיו משלמים מס עיזבון בארה"ב, שעמד אז על 5.5 מיליארד דולר. תכנוני מס כאלה הם אחד הטיעונים של מתנגדי מס העיזבון

שי אספריל 09:0617.01.13

ב־1991, בגיל 65 ויותר מ־40 שנה לאחר שעזב אותה, החליט תד אריסון לשוב לישראל ולמות בה. אריסון, מיליארדר שעשה את עיקר הונו מאימפריית שיט התענוגות קרניבל קרוז, מת ב־1999, והוריש לילדיו מיקי ושרי כ־10 מיליארד דולר. אלמלא היה שב לישראל, היו יורשיו משלמים מס עיזבון בארצות הברית,

שעמד אז על 55%, כלומר כ־5.5 מיליארד דולר. ישראל, מהבחינה הזאת, מאפשרת ליהודים עשירים למות כאן בשקט, אבל כל עוד אין מס עיזבון, בשום שיעור שהוא, היא לא נהנית מכך בצורה ישירה.

 

ויש עוד דרכים להתחמק ממס פרט להגירה. מערכת הבחירות החולפת לנשיאות ארצות הברית הביאה את התקשורת לעסוק גם בירושה העתידית של המועמד הרפובליקני לנשיאות מיט רומני. התברר כי רומני הקים נאמנות מתוחכמת, אחת מ־3 מיליון שמוקמות בכל שנה בארצות הברית, כדי לסייע ליורשיו להימנע מתשלום נרחב של מס מתנות ומס ירושה. השיטה פשוטה: רומני העביר מניות של חברה בבעלותו (דאבל קליק) לנאמנות שמונה חודשים לפני ההנפקה, כלומר כששווייה עדיין מעורפל - מה שאפשר לו לטעון שערך המניות הוא אפס, ובכך להתחמק מתשלום מס מתנות. כשהחברה הונפקה והרווח זינק, המניות שהיו מיועדות לילדים כבר היו מחויבות רק למס רווחי הון של 15% בלבד, להבדיל ממס מתנות או עיזבון של 55%.

 

תכנוני מס כאלה, כמו גם הגירה לצורך התחמקות מתשלום, הם אחד הטיעונים של מתנגדי מס העיזבון, שחוששים שבעלי ההון פשוט יצליחו לא לשלם, בשלל דרכים יצירתיות. עם זאת, מחקר של פרופ' וויצ'ק קופצ'וק, כלכלן מאוניברסיטת קולומביה בניו יורק, מצא כי רק כ־10% מהחייבים במס עיזבון בארצות הברית אכן מתחמקים מתשלום.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x