$
מוסף 10.01.2013

הון אנושי: יש לכם ארץ נהדרת

תורמי פרויקט תגלית, שהתכנסו לקוקטייל חגיגי בבנייני האומה, מבקשים ממעמד הביניים הישראלי לגלות קצת ציונות ולהפסיק לקטר

ארי ליבסקר 08:5710.01.13
הדרך לבנייני האומה ביום שני השבוע, באמצע הסופה, היתה כמעט בלתי אפשרית. הרוח העיפה לי את המטרייה, שהצטרפה אל שלדי המטריות שכבר היו מונחים לצדי הדרך. רטוב עד לשד עצמותיי נכנסתי למבואת האולם, שם מצאתי עצמי מוקף ב־3,000 בני נוער מפרויקט "תגלית", יוצאי כל הפזורות אבל בעיקר מארצות הברית. כולם ללא יוצא מן הכלל לבשו סווטשירטים בצבע לבן עם הלוגו של הפרויקט, וצרחו בקולי קולות ובהתלהבות סיסמאות עדריות. הם גם החזיקו ידיים והתחילו לרקוד הורה, אבל למזלי בדיוק אז לקחו אותי משם והובילו אותי אל מתחם ה־VIP, שם נערך קוקטייל לתורמים ולנכבדים.

 

מייקל שטיינהרדט, מאיר שמיר ואייל ולדמן מייקל שטיינהרדט, מאיר שמיר ואייל ולדמן צילום: מיקי נועם אלון

 

האדם הראשון שהכירו לי בקוקטייל היה דן בראון, כתב בעיתון שנקרא "ג'ואיש פילנתרופיסט". מסתבר שיש עיתון כזה, שעוסק רק בשנור. בראון הסביר לי שהאירוע חשוב מאוד מבחינתם, כי מדובר בהשקעה עצומה של כמה מהפילנתרופים החזקים של העם היהודי. אני זיהיתי את המיליונר מייקל שטיינהרדט, מיוזמי הפרויקט, עם אשתו ג'ודי. שאלתי את שטיינהרדט מה הוא חושב על כך שנושא הבחירות השנה הוא כלכלי ולא מדיני, ושטיינהרדט ענה: "שטויות, אתם צריכים להפסיק כל היום לבקר ולקטר, ולדעת להסתפק במועט. הגיע הזמן שתסתכלו על חצי הכוס המלאה. אתם חושבים שקשה לכם, אבל מצבכם מעולה". אמרתי לו שמעמד הביניים בישראל לא גומר את החודש, והוא אמר: "שמעמד הביניים יצטמצם ויפסיק לקטר. יש פה ארץ נהדרת וזה מה שחשוב לשדר ליהודי הגולה".

 

רועי בן ימי רועי בן ימי צילום: מיקי נועם אלון

 

פילנתרופ נוסף שהשתתף בקוקטייל הוא המיליונר רועי בן ימי, מבעלי חברת LR, שהתפרסמה בכך שמכרה שני מטוסי מלחמה סובייטיים לשליט אנגולה ז'וזה אדוארדו ותרמה בכך לסיום מלחמת האזרחים העקובה מדם במדינה. בן ימי סיפר כי הוא ועמי לוסטיג קנו את חלקו של השותף השלישי ב־LR איתן סטיבה, שהחליט לצאת לדרך עצמאית. "אנחנו שותפים מאוד שקטים, ומעדיפים לעבוד מתחת לרדאר", אמר, "זה משום שאנחנו לא חברה ציבורית". שאלתי אותו איך הוא יודע למי כדאי למכור נשק במדינות עולם שלישי, והוא השיב: "אנחנו תמיד הולכים עם המנהיג ולא עם המורדים. חוץ מזה, כל מכירת נשק נעשית באישור גורמי ביטחון ישראלים. אבל חשוב להבהיר שהיום אנחנו כמעט לא עוסקים בזה, אלא יותר בהחדרה של חקלאות מודרנית וסלולר למדינות עולם שלישי". אחר כך סיפר שהוא תורם הרבה כסף לתגלית ומממן את השתתפות החיילים המלווים בפרויקט. "זהו הדבר הכי ציוני מבחינתי שקיים היום", אמר.

 

ענת טמיר ענת טמיר צילום: מיקי נועם אלון

 

מאיר שמיר סיפר שהוא זה שהביא את כל התורמים. "אני שם פה הרבה כסף, סכום גדול של שש ספרות", אמר. "זאת לא תרומה למראית עין או משהו שאני מנפנף בו". אחר כך סיפר שמיר כי בדרכו לאירוע היתה טעות בתוכנת הניווט ווייז, חייך לעבר חברו איל וולדמן, מנכ"ל מלאנוקס, ואמר: "אל תגידו לו שהווייז פישל. הוא מושקע בחברה". ניצלתי את ההזדמנות כדי לשאול את וולדמן אם הוא היה מעורב בניסיון הקנייה הכושל של אפל, וולדמן השיב: "לא היתה לי כל נגיעה בנושא. אני רק משקיע ואין לי יכולת להשפיע על המכירה". שאלתי אותו מה לגבי מכירת מלאנוקס, והוא השיב: "כל עוד אני יכול להרוויח עם מלאנוקס מספיק כסף אני לא מוכר אותה. כשיהיה צורך אמכור, אבל זה לא נראה באופק בינתיים".

 

לפני שכולם נכנסו לאולם להקשיב לנאומו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהתקבל על ידי התגליתים הצעירים בצרחות ובמחיאות כפיים כאילו היה ג'סטין ביבר, שוחחתי עם שר ההסברה והתפוצות יולי אדלשטיין על תפקידו הבא. הוא אמר שאינו רוצה להתנבא, אבל לפחות הוא יודע שאינו רוצה היות שר התקשורת הבא. "אחרי מה שהשיג כחלון כדי להתבלט, כל מה שנותר הוא להעמיד את הטייקונים בשורה ולירות עליהם צרורות", אמר אדלשטיין. "אי אפשר להכביד עליהם יותר. מה אני צריך את כאב הראש הזה? עדיף משהו אחר", אמר, והלך לשבת ליד שמיר וחבורת התורמים המכובדת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x