$
יזמות בחינוך

התחרות ליזמות בחינוך: מי אמר שצריך לשתוק בספרייה?

אתר פעילויות העשרה למורים, מעבדה מודולרית לניסויים בפיזיקה, מרכזי פעילות לכל הגילים בספריות בגבעת אולגה ובעפולה וחיבור תלמידי יסודי לידע אוניברסיטאי בירושלים. ארבעה מיזמים שעלו לגמר התחרות ביזמות בחינוך. כתבה שלישית בסדרה

רעות ברנע 07:0004.12.12

כיתה בפיתה

מאגר של הפעלות למורים עסוקים

 

הפעילות: אתר אינטרנט המיועד למורים והמציע מגוון פעילויות העשרה לכיתה

היוזמת: אורית אלגאוי־הרשלר

משתמשים: כ־25 אלף גולשים

המטרה: לאפשר למורים לפתוח אופקים חדשים לתלמידים באמצעות שיתוף פעולה עם אקדמאים ואנשי מקצוע

החזון: ביסוס ההכרה שהחינוך הוא באחריות החברה כולה

 

"כיתה בפיתה" הוא אתר אינטרנט המבוסס על פעילויות העשרה למורים בכיתות ביה"ס היסודי וחטיבות הביניים. "המיזם צמח מתוך התנסותי כמורה בהתנדבות", מספרת אורית אלגאוי־הרשלר שעומדת מאחוריו. "מההתנסות הזו הבנתי שלמורים חסר המון ידע, ולא מפני שהם לא רוצים לדעת אלא מפני שאין להם זמן ומשאבים להשקיע בכך. עבורם להתחיל ליצור בעצמם פעילויות העשרה לתלמידים זו עבודה מאומצת וגוזלת זמן, לעומת אנשי מקצוע ואקדמאים שמגיעים ישירות מאותו התחום ושמבחינתם זו עבודה מהירה וקלה".

 

אצר "כיתה בפיתה" אצר "כיתה בפיתה"

 

החשיבות של פעילויות העשרה כאלה, לפי אלגאוי־הרשלר, קשורה לכך שאחת המטרות של מערכת החינוך היא לטפח, לעודד ולתת מענה לסקרנות הטבעית של ילדים. באתר שבנתה קיימות פעילויות שיצרו אנשי אקדמיה מתחומים שונים כך שלמשל, דוקטורנט למדעי המוח מירושלים, עם פעילות טובה בנושא הראייה, יוכל לחלוק אותה עם מורים בכל הארץ, ומורה מדימונה תוכל לשתף פעולה עם עו"ד מתל אביב. כמו כן, קיימות באתר פעילויות המבוססות על אתרי אינטרנט בינלאומיים שאלגאוי־הרשלר מתרגמת ומתאימה לקהל הישראלי.

 

במה מתמקדות הפעילויות באתר?

"התרגילים הם בתחומים ובמקצועות מגוונים, עם דגש על תחום המתמטיקה והמדעים שממנו אני מגיעה. לא מדובר בתרגילים לתלמידים מצטיינים בלבד, אלא לתלמידים בכל הרמות".

 

אורן

מעבדת פיזיקה קלה להקמה

 

הפעילות: מערכת מודולרית וניידת לניסויים בפיזיקה, בישיבת בני עקיבא בבית שאן ובאולפנת צביה בעפולה

היוזם: שבתאי שפיגלר

משתמשים: כמה עשרות תלמידים

המטרה: מערכת מודולרית שתחליף את מעבדת הפיזיקה בבתי ספר שבהם לא קיימת מעבדה

החזון: קירוב הנוער למדע באמצעות פיתוח המערכת והרחבת השימוש שלה בבתי הספר

 

"ברבים מבתי הספר, בעיקר בפריפריה, לא קיימות מעבדות פיזיקה בעלות תנאים מספקים", מספר שבתאי שפיגלר, ממציא מערכת אורן. "והפעילות במעבדה היא חשובה, כדי להקנות לתלמידים את התחושה שפיזיקה אינה משהו ערטילאי". לפני כחמש שנים החל שפיגלר, מורה לפיזיקה, בפיתוח מערכת מודולרית ניידת, שבנויה מחומרי גלם זמינים בשוק ומאפשרת הרכבת מגוון גדול של ניסויים והדגמות בתחומים השונים של פיזיקה הנלמדת בבתי הספר. "בצורה כזו", הוא אומר, "התלמידים לא מתעסקים רק בנוסחאות אלא רואים ומתנסים ומבינים את התהליכים".

 

כיום מופעלות המערכות, שאותן בונה שפיגלר בעצמו בהתנדבות, בשני בתי הספר שבהם הוא מלמד - ישיבת בני עקיבא בבית שאן ואולפנת צביה בעפולה. "המבנה המודולרי הייחודי של המערכת", הוא מוסיף, "מאפשר מגוון גדול מאוד של ניסויים יצירתיים מבוססי תיאוריה, אמינים ומדויקים שניתן לנייד אותם לכל מקום ולשלב אותם בהרצאה פרונטלית בכל עת. גישה כזו מאפשרת חשיפה נרחבת של עולם הפיזיקה לקהלים מגוונים ובעלות נמוכה. אני יכול לומר שמאז שאני משתמש במערכות האלה, היוקרה של מקצוע הפיזיקה באותם בתי ספר עלתה ויותר תלמידים נלהבים ללמוד אותו".

 

האם יש צפי להכניס מערכות כאלה לבתי ספר נוספים?

"כרגע אני עובד על זה לגמרי לבד ואני אדם די עסוק. בשלב ראשון אני רוצה לפתח את השימוש במערכות בבתי הספר הנוכחיים, אולי לאפשר לתלמידים גם להשתתף בבנייה שלהן בעצמם. נושא המעבדות הוא חשוב ולכן השאיפה היא שיהיה בעתיד גוף ציבורי שירצה לתמוך בפרויקט ולקדם אותו הלאה".

 

לב השכונה

פעילויות אחר הצהריים לכל הגילים ובחינם

 

הפעילות: מרכזי פעילות לאחר הלימודים הממוקמים בספריות בגבעת אולגה, עפולה ופרדס חנה

היוזמות: ענת בר־לב (גבעת אולגה) והילה לרנאו (עפולה ופרדס חנה)

משתתפים: מאות ילדים, בני נוער ומבוגרים

המטרה: בתי חינוך קהילתיים לילדים, בני נוער ומבוגרים בשכונות שבהן אוכלוסייה ממעמד סוציו־אקונומי נמוך

החזון: פתיחת בתי חינוך נוספים ברחבי הארץ ושיתוף פעולה עם משרד החינוך

 

"מרכזי החינוך אמורים לתת מענה לילדים, לבני נוער ואף למבוגרים", מספרת הילה לרנאו, שיזמה את הקמת המרכזים בעפולה בשנה שעברה ובפרדס חנה לפני כחודש. "המרכז הראשון בגבעת אולגה הוקם ע"י ענת בר־לב שהיתה בצוות החלוץ החינוכי של ביה"ס גבעול - בי"ס דמוקרטי בגבעת אולגה. מדובר במרכזים שממוקמים בספריות, ובהם מתקיימות פעילויות מסוגים שונים בשעות אחר הצהריים".

 

 

פרויקט "לב השכונה" פרויקט "לב השכונה"

 

מה ההבדל בין המרכזים לספריות רגילות?

"כמעט הכל. הספרייה מהווה סוג של תפאורה. השאלה של ספרים או קריאה הן לא עיקר הפעילות. בתוך הספרייה מתקיימות פעילויות שונות כמו פינות יצירה, סדנאות, שעות סיפור, משחקים, עבודה על שיעורי הבית והפעלות. הפעילות היא חינמית וכל מי שרוצה, בכל גיל, יכול לבוא ולהשתתף בה. ובניגוד לספריות רגילות - לא שקט בהן בכלל".

 

האם הפעילויות נחלקות לפי גילים?

"לא באופן רשמי, אבל ברוב המקומות הילדים ישחקו עם קבוצות הגיל שלהם ויבחרו את הפעילויות שמתאימות להם. המטרה היא שגם מבוגרים, ואפילו קשישים, יוכלו למצוא מענה במרכזים הללו וגם לתרום מעצמם, לשחק ולהפעיל את הילדים".

 

האם יש תוכניות לפתוח מרכזים נוספים?

"כן. המטרה היא ליצור רשת של בתי חינוך שכאלה, ושייפתח לפחות אחד בשנה במקומות שונים בארץ שבהם מתגוררת אוכלוסייה 'מוחלשת'. אפשר לראות עד כמה אותם ילדים צריכים את הפעילות הזו; הם מגיעים כי אין מי שיבלה איתם ושם הם מקבלים לזה מענה. הם ממש ממתינים בשער מדי יום. השאיפה לעתיד היא שנוכל לשתף פעולה עם גורמים ממשלתיים ועם משרד החינוך, כדי שנוכל לממן את המשך הפעילות ולפתוח מרכזים נוספים".

 

שכונה אוניברסיטאית

סטודנטים מעשירים תלמידי יסודי בירושלים

 

פעילות: העשרת הפעילות הלימודית בשני בתי ספר בשכונת הגבעה הצרפתית בירושלים

היוזמים: אנשי פרויקט שכונה צעירה בשיתוף מנהלי בתי הספר, ועדי ההורים ונציגי השכונה

משתתפים: כ־80 תלמידים

המטרה: הבאת תחומי ידע נוספים וכישורי מחקר מן האוניברסיטה אל בתי הספר

החזון: הפיכת שכונת הגבעה הצרפתית לאטרקטיבית לצעירים ומניעת ההגירה השלילית מהשכונה

 

בשנתיים האחרונות פועלת בגבעה הצרפתית בירושלים תוכנית חינוכית להעשרת הפעילות הלימודית בבתי הספר באמצעות קשר עם קמפוס האוניברסיטה העברית בהר הצופים. "התוכנית שכונה אוניברסיטאית צמחה מתוך פרויקט שכונה צעירה בגבעה הצרפתית", מספרת נעמה כץ, רכזת התוכנית. "'בשנים האחרונות סובלת ירושלים מהגירה שלילית של צעירים, ובפרט של משפחות צעירות. צעירים אלה הם המנוע התרבותי והכלכלי של כל עיר, ולכן המטרה שלנו היא למשוך אותם בחזרה. פרויקט שכונה צעירה מנסה לעשות זאת באמצעות חיבור בין חלקים שונים בשכונה, מה שיהפוך אותה ליצור אורגני שיודע לפעול באופן רב־תחומי וכך להיות יותר אטרקטיבית עבור התושבים שלה. אחת הדרכים לעשות זאת היא השקעה בחינוך ילדי השכונה, מכיוון שחינוך איכותי הוא גורם משיכה ידוע למשפחות צעירות עם ילדים".

 

איך מתנהלת התוכנית בפועל?

"התוכנית מתקיימת בשני בתי ספר יסודיים בשכונה - יאנוש קורצ'אק ופרסקל, ובמסגרתה מתוגברים התלמידים בשיעורים בנושאי העשרה שונים על ידי סטודנטים מהאוניברסיטה העברית. בשנתיים שבהן התוכנית פעילה למדו התלמידים כמה נושאים: שפה ותרבות סינית - תוכנית שבה למדו תלמידי כיתה ו' את יסודות השפה והתרבות, יצאו לביקור במשרד החוץ ויצרו קשר עם בי"ס בסין; תולדות האמנות - תוכנית שפיתחה את השכלתם האמנותית של תלמידי כיתות ו'; וליווי כתיבת עבודות חקר על מבנים לשימור בירושלים - תוכנית שבמסגרתה יצאו התלמידים והוריהם לסיורים בעיר ובמקביל כותבים עבודת חקר בהנחיית הסטודנטים".

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x