$
ישראל בוקסר
ישראל בוקסר ישראל בוקסר הוא מרצה לכלכלת ישראל במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה לכל הטורים של ישראל בוקסר

ביבי ואיווט - תורת המשחקים ופרקטיקה כלכלית-שלטונית

האיחוד של הליכוד וישראל ביתנו נובע מראייה אסטרטגית ותועלתנית של יוצריו. אילו אלמנטים מתורת המשחקים משולבים ברציונל של האיחוד והאם ההבדלים במבנה האישיות של מנהיגיו יכולים להביא לשיפור ולטיפול בגרעון ובהפרטה. כחלון חוזר בגדול?

ישראל בוקסר 08:0602.11.12

תורת המשחקים היא ענף של המתמטיקה והכלכלה המנתח מצבי עימות או שיתוף פעולה בין מקבלי החלטות בעלי רציונליות שונה ורצונות שונים, כדוגמת המצבים המתעוררים במשחקי לוח, בהם כל אחד מהשחקנים רוצה לנצח, ובפעילות כלכלית, בה כל אחד שואף לרווח מקסימלי. מצבים כאלו מכונים משחקים, והמשתתפים בהם-שחקנים, שיכולים להיות פוליטיקאים, כלכלנים, מנהלים ועוד.

 

המטרה היא לפתור את חידת המשחק, קרי לקבל החלטות שישיאו את הרווח שלך תוך כדי ניבוי דרכי הפעולה והתגובה הצפויות של מתחריך. הצלחות בפוליטיקה ובכלכלה בהקשר זה הן במידה רבה תוצאה של אומנות ומיומנות ההערכה הנכונה של צעדיך והשפעותיהם. תורת המשחקים הנה תורה מדעית. עם זאת, ולמרות שמדענים גדולים כמו פרופ' ישראל אומן זוכה פרס נובל ואחרים יצרו לעצמם ולתורה מוניטין עצומים, הרי היא אינה מושלמת מכיוון שקשה מאוד, אם בכלל, לנבא התנהגויות של בני אדם ותגובותיהם הרציונליות או האינטואיטיביות. לפי התורה, הפתרון הרציונלי הוא הקצר והטוב ביותר, ואילו בפוליטיקה, הפתרון הרציונלי לפעמים יזיק למערכת, ודווקא זה שנתפס כלא רציונלי יכול להצליח.

 

אביגדור ליברמן. מילה זו מילה אביגדור ליברמן. מילה זו מילה צילום: פביאן קולדרוף

 

האסטרטגיה של ליברמן וכישלונות כלכלים

ליברמן הוא מנהיג פרגמטי ורציונלי, שיש לו אסטרטגיה ברורה וארוכת טווח המבוססת לעיתים על משחק סיכום אפס. ליברמן מאופיין כבעל עמדות מוצקות וקו פוליטי ברור, והוא מצליח להנחיל לציבור את התובנה שאצלו מילה זו מילה ואין תופעה של "זיג זג". סגנון המנהיגות של ליברמן איננו מערבי ודמוקרטי, הוא הצגה של - One man show כאשר מודל החיקוי שלו הינו פוטין. אצל ליברמן המדינה חשובה יותר מהאזרח. זה התבטא לדוגמא בזלזול שלו בתנועות המחאה. האסטרטגיה שלו נגזרת מניתוח קר של המצב ושאיפות פוליטיות.

 

התובנה שהפוטנציאל של ישראל ביתנו מומש ואפילו נמצא בירידה לאור כישלונותיו במאבק למען עובדי הקבלן, בנושא דיור ציבורי וסיוע בשכר דירה, בנושא ברית הזוגיות ופנסיות מחו"ל והחלשה בכוחה המגזרי של המפלגה, הביא אותו לחיפוש דרך אלטרנטיבית. העמדות הימניות שלו יוצרות פוטנציאל של בוחרים מהימין, שמתקהה בגין עמדותיו בנושאים דתיים וחברתיים. ליברמן לא מסתיר את היעד המרכזי שלו בעתיד הכיסא של ראש הממשלה. ליברמן מחושב וממוקד, ובדרך כלל משיג את מטרותיו. הדרך לכיסא ראש הממשלה עוברת לשיטתו דרך "הליכוד ביתנו" המהווה שלב למימוש היעד הנכסף.

 

בנימין נתניהו. מזגזג בנושאים חברתיים כלכליים בנימין נתניהו. מזגזג בנושאים חברתיים כלכליים צילום: אלכס קולומויסקי

 

אסטרטגיית ההישרדות של נתניהו – כחלון?

מהצד השני עומד נתניהו, שיכולת ההישרדות שלו ראויה לציון. גם יכולת המנהיגות של ביבי והסמכות שהוא מטיל על סביבותיו אינם חזון נפרץ בפוליטיקה הישראלית. מאפייניו ודרכי הפעולה שלו שונים בתכלית מאלו של ליברמן. הקו שלו בנושאים כלכליים וחברתיים מזגזג, והוא מועד לסחטנות שמחלישה אותו ומחזקת את כוח המיקוח של השותפים הקואליציוניים ואחרים, שיודעים שיצרו החזק הוא הישרדות ועל זה הוא מוכן לשלם והרבה.

 

ביבי מתמקד יותר בטווח הקצר ובאומנות האפשר. בהיעדר אסטרטגיה הוא מפתיע כל פעם מחדש ביוזמות טקטיות, פוליטיות וכלכליות כמו הטלה והורדת מיסים, נגד הטייקונים ובעד הטייקונים, רגולציות כאלו ואחרות, צרוף קדימה וסילוקה ונוספים. לפני מספר ימים שמענו שמועה שהוא הציע לכחלון את תיק האוצר. אחר כך פתאום הגיע "כוכב מזרחי" חדש לליכוד שלמה מעוז. תחליף כלכלי דל לכחלון. הרצון של ביבי לשרוד ולהמשיך לכהן כראש הממשלה הביא לאיחוד עם ישראל ביתנו. לא בטוח שמשילות זה שם המשחק, אולי לטווח מסוים, כי ביבי וליברמן הם אנשים שונים בתכלית. בינתיים נראה שכחלון חוזר לבמה הפוליטית במפלגה חברתית דבר שעלול לטרוף קלפים רבים בבחירות ולתת דגש חברתי – כלכלי חזק לבוחרים.

 

צמצום פערים ואיזון הגרעון

ליברמן איננו עוד שותף קואליציוני, הוא מספר 2 חזק מאוד. אישיותו של ליברמן ממוקדת יותר בגישה אוליגרכית, בהמעטת ערך הדמוקרטיה והכלכלה, במנהיגות סמכותית ובראיית טובת המדינה מעל אזרחיה. מי ינצח במגרש המשחקים החדש של הגדולים באמת? את ביבי הציבור מכיר. ליברמן צריך לתת לציבור מצביעי הליכוד כמה תשובות: האם צמצום הפערים בחברה מעניין אותו? אילו מחירים ישלם הציבור לאיזון הגרעון? מה יהיה מחיר ההפרטה המסיבית בה הוא מאמין של מפעלים כמו תעשיית החלב, התעשייה הצבאית, הנמלים, חברת מקורות וחברת החשמל. זה יקטין את כמות הג'ובים הפנויים. מה עם פלורליזם ודמוקרטיה במפלגה ובכלל? מה עם המסורת היהודית? מהי גישתו לחלשים בחברה כאשר ברקע לכך עומדת הסכמתו לקיצוץ בתקציבי הביטוח הלאומי. מהו האני מאמין החברתי הכלכלי הרחב שלו בנושאים שמהווים "ציפור נפש" להרבה מצביעי ליכוד.

 

האם אנו בסיטואציה שלא לחינם הלך הזרזיר אצל העורב? אולי. ימים יגידו.

 

הכותב מרצה לכלכלת ישראל במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x