$
ישראל בוקסר
ישראל בוקסר ישראל בוקסר הוא מרצה לכלכלת ישראל במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה לכל הטורים של ישראל בוקסר

קפיטליזם, סוציאליזם, ביבי יחימוביץ ומה שביניהם

הגישה הכלכלית של הליכוד מתבססת על קפיטליזם, לעומת העבודה הדוגלת בסוציאליזם דמוקרטי. מהם הקונפליקטים ולאילו תשובות כלכליות נצפה משתי המפלגות

ישראל בוקסר 07:5126.10.12

קפיטליזם היא שיטה כלכלית וחברתית שבסיסה הרעיוני היא התפיסה לפיה מערכת כלכלית וחברתית יכולה לפעול ביעילות מרבית אך ורק באמצעות מתן חופש פעולה לכוחות השוק ובאמצעות שמירה על החירות האישית של הפרט ובייחוד על זכותו לבעלות פרטית על קניין. הסייג היחיד שמציב הקפיטליזם למושג חירות היא הדרישה שמימוש זכות זו לא תיפגע בחירותו של פרט אחר לפעול באופן דומה. הבעיות העיקריות של הקפיטליזם הן פערים חברתיים-כלכליים גדולים וכלכלה העלולה לצאת משליטה.

 

סוציאל-דמוקרטיה היא אידיאולוגיה פוליטית המשלבת בין מידה מסוימת של שליטה ממשלתית ועקרונות מדינת רווחה לבין מידה מוגבלת של קפיטליזם שבה המעורבות הממשלתית במשק גבוהה. השיטה דוגלת בצמצום פערים חברתיים ובמתן זכויות חומריות לפרט שאותם חייבת המדינה לספק כגון חינוך, בריאות, סעד ועוד. כמובן שאם השלטון מספק את כל אלה עליו לגבות יותר מיסים. חשוב לזכור שהמשבר הנוכחי באירופה נובע משימוש לא מושכל בשיטה זו, וכעת ניכרים גם סימני חולשה ראשונים במדיניות הרווחה של שוודיה. הבעיות העיקריות של הסוציאליזם הן: ביורוקרטיה, אירגוני עובדים חזקים, בריחת הון וקושי יישומי הנובע משינוי תרבותי מורכב.

 

בנימין נתניהו בנימין נתניהו צילום: אמיל סלמן הארץ

 

הקפיטליזם והליכוד

 

טעותו היסודית של הליכוד נעוצה באימוצו הנלהב מדי לכאורה של עקרונות הקפיטליזם הטהור (שנכשל בארה"ב והביא לשפל הכלכלי של 1929). התוצאה הייתה הפרתו של שווי המשקל הכלכלי ויצירת ואקום ניהולי שתרם ל"מחלות" המאפיינות את הכלכלה שלנו: התחזקות המונופולים והקרטלים, עלייה חדה במחירי המוצרים והדיור, הצטמקות מעמד הביניים והעמקתם של הפערים החברתיים. עם זאת, יש לזכור בחיוב את הצלחותיו של הליכוד בעידוד הצמיחה ובשמירה על שיעור אבטלה סביר (למעט במגזר החרדי והערבי). ומה עושה כעת הליכוד? המפלגה מתרחקת מיסודות הקפיטליזם הטהור ויוצרת מעורבות מהותית במשק ורגולציה מאסיבית; אלו הן שיטות העומדות בבסיס הסוציאליזם.

 

ומה הציבור למד? לשיטה יש רציונל וכל סטייה ממנו מניבה פירות באושים. הליכוד סטה כאשר נכנע לאורך כל הדרך ללחצים קואליציוניים, למגזרים בלתי כלכליים, ללוביסטים ולבעלי עניין. יש לדעת שהנשיא האמריקני רוזוולט ניסה בשעתו להיחלץ מהמשבר הכלכלי באמצעות מעורבות גדולה ומחמירה של השלטון הקפיטליסטי בחיי החברה והכלכלה בדמות תכנית ה"ניו דיל" שהצלחתה הייתה חלקית בלבד.

 

הציבור רוצה לדעת כיצד יתמודד הליכוד עם הצורך ביצירת שווי משקל כלכלי ובהקטנת הפערים החברתיים וכיצד הוא מתכוון להתמודד עם הגרעון התקציבי. האם הוא מתכוון, אם בכלל, להגדיל את שילובם של המגזר החרדי ושל המגזר הערבי בשוק העבודה? מתי ירדו מחירי המוצרים מבלי להפריח סיסמאות בנוסח "מחירי המזון ירדו כמו שירדו מחירי הסלולר"? כיצד ירדו מחירי הדיור? איך הוא מתכוון לייעל את השירות הציבורי ואת התנהלותן של חברות ממשלתיות כמו חברת החשמל והנמלים? מתי הוא מתכוון להתמודד, אם בכלל, עם וועדי העובדים החזקים? כיצד הוא מתכוון לבטל תאגידים שזמנם עבר כמו תאגידי המים? וכיצד הוא מתכוון להוריד את גובה המיסים העקיפים?

 

שלי חימוביץ' שלי חימוביץ' צילום: אביב חופי

 

הסוציאליזם באוטופיה והבטחות שווא

 

בשונה מהליכוד שעשה ולפעמים גם טעה, למפלגת העבודה קל למתוח ביקורת מבחוץ. אולם קל גם להבטיח הבטחות – בייחוד בתרבות שבה אי קיומן נהפך לעניין טריוויאלי שעליו עוברים לסדר היום. כאשר מדובר במערכת בחירות חשובה ובמצע כלכלי חברתי שעומד כיום בבסיסה, יש לנהוג במשנה זהירות שכן יש לשכנע את הציבור באמינות המצע, ביתרונות הנובעים ממנו עבור אותו הציבור וביכולתה של המפלגה לממשו. המצע הכלכלי-חברתי של מפלגת העבודה הוא חזון אוטופי ולא מצע יישומי-פרקטי. כמו כן נס ליחה של הסיסמה לפיה מימוש תלוי במספר המנדטים שתקבל המפלגה.

 

הציבור רוצה לשמוע מה בכוונתה של העבודה לעשות עם כל אותן הסוגיות שהונחו לפתחו של הליכוד ומה תעשה העבודה בעניין קרבתה היתרה להסתדרות וכיצד היא תמנע מעובדה זו לעמוד בדרכה בבואה לטפל בוועדי העובדים החזקים. על הציבור להבין כיצד תייצר העבודה מקורות לצמיחה; הציבור רוצה לדעת כיצד יצמח שוק ההשקעות הפרטיות וכיצד יפרח שוק ההון במשק המתאפיין בכלכלה ריכוזית ובמיסים ישירים גבוהים המבריחים משקיעים.

מהיכן יילקחו התקציבים להגברת הרווחה הסוציאלית ולחיזוק השכבות החלשות ללא שימוש בסיסמאות "שייקחו מהמתנחלים ומהטייקונים"? כיצד ניתן לשנות "גניוס" יהודי, שבבסיסו עומדת יוזמה פרטית, לשיטה שבבסיסה אחריות הדדית? זוהי כמיהה שהתאימה לשנותיה הראשונות של המדינה אך האם היא רלוונטית גם כיום? ולבסוף, אילו נושאים יהוו מבחינתה קו אדום שללא יישומם לא תצטרף מפלגת העבודה לקואליציה הבאה. הציבור מצפה משתי המפלגות לתת תשובות ממוקדות, אמינות ומבוססות, שיאפשרו למצביעים בכלל, ולמאות אלפי המתלבטים בפרט, להגיע להחלטות רציונאליות.

 

אלא שלצפות לתשובות כנות ורציניות בפוליטיקה הישראלית זו גם אוטופיה.

 

ד"ר ישראל בוקסר, מרצה לכלכלת ישראל במרכז ללימודים אקדמיים באור יהודה

בטל שלח
    לכל התגובות
    x