$
שיזף רפאלי
ד"ר שיזף רפאלי פרופ' רפאלי הוא ראש המרכז לחקר האינטרנט באוניברסיטת חיפה לכל הטורים של ד"ר שיזף רפאלי

מיהם מחסלי בתי החרושת?

האינטרנט שחרר את הידע. כעת תור החפצים

שיזף רפאלי 08:0525.10.12
הבטיחו לנו משרד נטול נייר. מציאות שבה הביטים יחליפו את האטומים, כמאמר קריאת הקרב הדיגיטלית שניסח ניקולס נגרפונטה מ־MIT. עוד לא הגענו למשרד או עולם ללא נייר. אבל גם כשנגיע, אם נגיע, ונדחק את הנייר לחלוטין מהמשרד, המדפסת כנראה תישאר איתנו. היא אולי לא תדפיס מסמכים, אבל כן תדפיס את כל השאר.

 

בשנים האחרונות הטכנולוגיה של הדפסת תלת־ממד הולכת ונעשית משוכללת יותר ויקרה פחות. הדפסת תלת־ממד מאפשרת ליצור עצמים. מכשיר מיוחד, שממדיו יכולים להיות קטנים כשל מדפסת משרדית רגילה, מקבל הוראה ממחשב ו"מדפיס", באמצעות יציקה של שכבות דקיקות רבות, שנערמות זו על זו בהדבקה עד שנוצר החפץ המבוקש: פסל, דגם של מבנה, חלקי חילוף למכונה או מכשיר, מפה תלת־ממדית, שתלים רפואיים, נעליים. במכון ה־Media Lab של אוניברסיטת MIT הדפיסו בשנה שעברה עוגה, באמצעות מדפסת תלת־ממד שחומרי הגלם המתאימים הוזנו אליה. הכל תלוי במתן ההגדרה הדיגיטלית של הצורה, באמצעות קובץ אפיון או תוכנה הנדסית, ובהזנת החומרים המתאימים - ובמקביל לעליית המדפסות הללו, מופיעות משפחות של חומרים מורכבים שיכולים לשמש בהן. וכך מתחיל אצלנו עידן שבו, במקביל להפיכת האטומים לביטים, אנחנו מסוגלים גם להפוך ביטים לאטומים. וכיום כבר נמכרות מדפסות תלת־ממד בסיסיות במחיר אלף דולר ופחות.

 

ועכשיו יוצא לטכנולוגיה החדשה הזאת גם מניפסט דגל, הספר החדש "Makers: The New Industrial Revolution". כריס אנדרסון, עורך המגזין "Wired" ומחבר רבי־המכר "הזנב הארוך" ו"חינם: העבר והעתיד של מחיר רדיקלי", הוא יצרן מוכר של מושגים לתיאור העולם החדש. כמו בשני ספריו הקודמים, גם "Makers" מרחיב מאמר שכבר פרסם לפני שנים במגזין שלו. וכמו בספריו הקודמים, גם הפעם הוא מבריק בקופירייטינג של תיאור התופעה, וגם הפעם אי אפשר להאשים אותו במינוריות, צנעה או שימוש בלשון המעטה.

 

"המהפכה התעשייתית החדשה" שאנדרסון מדבר עליה היא של היצרנים הפרטיים. חובבי טכנולוגיה ומלאכה, "גראז' גיקס" ומי שבאמריקה מכונים בשם הכולל Makers, יכולים היום, בעזרת התוכנות והמכשור הנגישים ובראשם מדפסות התלת־ממד, לאיים איום אמיתי על תעשיות הענק המסורתיות. הטכנולוגיה והחומרים החדשים פותחים הזדמנות לא רק למיקור חוץ נרחב של פעולות ייצור, אלא גם לאנשים שרוצים לתכנן ולייצר אוזניות מסוגים חדשים, רובוטים לביצוע עבודות הבית, ואפילו, בהשקעה גדולה יותר אבל עדיין באופן נגיש ואפשרי יותר מאי פעם, כלי טיס ומכוניות. מיליוני אנשים יכולים היום, עם מעט לימוד והתמקצעות ובהשקעה של אלפים אחדים של דולרים, לפתח מוצרים, לייצרם ולשווקם.

 

מדפסות התלת־ממד הן לא רק גאדג'ט. זו בשורה על עידן חדש בתחום היזמות, החדשנות והתעשייה מדפסות התלת־ממד הן לא רק גאדג'ט. זו בשורה על עידן חדש בתחום היזמות, החדשנות והתעשייה צילום: שאטרסטוק

 

אנדרסון נוקב בשמה של חברת לוקאל מוטורס (localmotors.com), יצרנית רכב קטנטנה מאריזונה, שבלי תעשייה גדולה מאחוריה הוציאה לשוק ב־2010 את המכונית Rally Fighter, שהופיעה בתוכנית האמריקאית טופ גיר. כבר היום, באתרים לגיוס כספים מההמונים, כגון קיקסטארטר, הולכים ומופיעים פרויקטים יותר ויותר שאפתניים ומורכבים. לפי אנדרסון, מתישהו בקרוב אחד היצרנים הקטנים יוציא מתחת ידיו את הדבר הגדול הבא.

 

מדפסות התלת־ממד הן לא רק גאדג'ט. זו בשורה על עידן חדש בתחום היזמות, החדשנות והתעשייה. אלה ילבשו צורה חדשה ואחרת. כשנוכל לייצר כמעט הכל בכמעט כל מקום, תגדל החשיבות וההשפעה של השיתוף. זה יהיה יומו של הקוד הפתוח. אנדרסון עצמו מושקע אישית ברעיון, וכבר הקים חברה קטנה לייצור רובוטים. וכפי שאנדרסון ניסח זאת, בפרפרזה על עצמו - אם האינטרנט הוליד את "הזנב הארוך" של הרעיונות הרבים, כלי התקשורת הפרטיים, השירותים ויצרני התוכן, כעת מתחיל עידן הזנב הארוך של המוצרים.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x