$
בלדד השוחי

למה אין פארק היורה של ממותות?

אם מצאו רקמות קפואות של ממותה, למה לא משבטים אותה? זה נשמע כמו הזדמנות לשחזר זן שנכחד. תודה, מיכאל

בלדד השוחי 08:0525.10.12

מיכאל היקר,

נכון שבני אדם משבטים בעלי חיים בצורה מלאכותית כבר 60 שנה, אבל לשבט ממותה זה לא סיפור פשוט. בתור התחלה, צריך להשיג גרעין בריא של תא ממותה, כי שם נמצא החומר הגנטי. ובינתיים, אף על פי שמצאנו רקמות קפואות, רוב גרעיני התאים שבהן הרוסים לחלוטין.

 

הדבר הבא שאנחנו צריכים, אחרי שנמצא גרעין תקין, זו ביצית תקינה שתארח אותו, רצוי של ממותה. הסיכויים למצוא ביצית ממותה במצב טוב אפסיים, אבל יש סיכוי סביר שנוכל להשתמש בביצית של נקבת פיל אפריקאי במקומה. תוצר של שיבוט כזה ייראה כמו ממותה כמעט מכל הבחינות, ורק בדיקה מיקרוסקופית מדוקדקת תגלה בתוך התאים שלו מאפיינים פיליים.

מהביצית של הפילה שולפים את הגרעין המקורי (בתוכו נמצא חצי מהמטען הגנטי של אמא פילה שממתין להתחבר לחצי של אבא פיל) ושותלים במקומו את הגרעין החדש (שמכיל את מלוא המטען הגנטי של הממותה הקפואה). ואז צריך לשכנע את הביצית להתחלק, כמו אחרי הפריה. אנחנו עדיין לא יודעים בדיוק למה, אבל הלם חשמלי בדרך כלל עושה את העבודה. ואז יש לנו עובר טרי וחי של ממותה.

 

לשבט ממותה זה לא סיפור פשוט לשבט ממותה זה לא סיפור פשוט צילום: שאטרסטוק

 

את העובר הזה צריך לשתול בתוך אם פונדקאית, רצוי ממותה. אלא שממותה זה בדיוק מה שאין לנו, אז גם כאן ניאלץ להסתפק בפילה. וכן, זה צפוי להיות היריון בעייתי. כששיבטו את הכבשה דולי - עם ביצית של כבשה ורחם של כבשה והמון וטרינרים שמכירים כבשים - השתמשו ב־277 ביציות, מתוכן הצליחו לייצר 29 עוברים, מתוכם רק 3 טלאים שרדו את ההיריון וההמלטה, ורק כבשה אחת הגיעה לבגרות ולשער העיתון "טיים".

 

וזה המספר החשוב בסיפור הזה. אחת. לא אפס. כי עם כל הקשיים, באמת עושה רושם שממותה משובטת נמצאת בהישג ידינו. כאמור, בני אדם עוסקים בשיבוט מלאכותי של בעלי חיים כבר 60 שנה, והממותה אפילו לא תהיה החיה הנכחדת הראשונה שזוכה לקאמבק.

 

ב־2009 מדענים הצליחו ליילד שיבוט של תת־מין נכחד של יעל הפירנאים. השיבוט נוצר מרקמות שנלקחו מהיעל הטבעי האחרון אחרי מותו, כעשור מוקדם יותר. למרבה הצער הגור סבל ממום בריאות והתת־מין שב לאפילת ההכחדה.

 

אז מה התחזית בקשר לממותה? כרגע, המחקר המבטיח ביותר הוא שיתוף פעולה של מדענים יפנים ורוסים שמקווים ליילד ממותה שעירה בתוך שש שנים. רק אל תטעה, אנחנו לא הולכים לשקם את אוכלוסיית הממותות. אפילו אם נתגבר על המכשול העצום של לגדל ולחנך ממותה בלי שבט ממותות מסביב, אין לנו באמת איפה לשים אותן. אפילו על שטחי המחיה של הפיל הרגיל אנחנו בקושי מצליחים לשמור.

 

שאלות לבלדד השוחי: askbildad@calcalist.co.il

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x