$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

מה יקרה לברננקי?

הסיכון האמיתי של יו"ר הפד אחרי הבחירות בארה"ב

אמיר ארגמן 08:0819.10.12
כולם מתעסקים ב"צוק הפיסקאלי" של ארה"ב - אותו כינוי ליום שאחרי שהטבות המס הרבות יפוגו והקיצוצים האוטומטיים בתקציב הממשלתי בארה"ב יחלו. ההערכות הן שהשפעת אותו צוק עלולה להביא למיתון בארה"ב, תוך השפעה שלילית בהיקף של 3%-4% אחוזי תוצר.

 

בטווח הקצר שמיד לאחר הבחירות אני רואה סיכון קטן מאוד שכלכלת ארה"ב תיפול מהצוק, וזאת מאחר והנני בטוח כי ללא קשר לזוכה, תהיה הסכמה כי צריך זמן הוגן לתגובה וקביעת מדיניות חדשה. לפיכך, כל מי שיזכה ייהנה להערכתי מהסכמה של שני הצדדים לתת לו קצת זמן. לפחות שנה.

 

לאחר השנה הזו וכבר במהלכה של שנת 2013 תגיע נקודה אמיתית של התמודדות עם המציאות ואז יש שני תרחישי אב: להסתכל לגרעון בלבן של העיניים ולהתחיל לחתוך בבשר החי תוך העלאות מיסים כואבות ולעצום עיניים ולהמשיך את מסלול ההתפרעות של ארבע השנים האחרונות שעתיד להביא את ארה"ב בעתיד הרחוק להיות יפן במקרה הטוב, או יוון במקרה הרע.

 

הערכתי היא שההסתברות לתרחיש הראשון נמוכה מזו של השני, מאחר ואף אחד לא באמת רוצה או יכול להתעמת עם המציאות המאוד קשה. תרחיש שכזה מביא אותנו למצב בו המשבר הבא לא יהיה מנוהל ומבוקר אלא אקראי ובלתי ניתן לשליטה. האופציה הראשונה אולי תהיה קשה וכואבת לכלכלה, אך תגדיל את הביטחון ואת האמון של המשקיעים והשווקים בכלכלה האמריקאית. האופציה השנייה מנגד, תהיה המשך עצימת העיניים ומדיניות ה KICK IN THE CAN. ועם זאת, ההתרחשויות של השבועות האחרונים מעלות סיכון גדול ומיידי הרבה יותר בעבור השווקים.

 

מה יקרה עם ברננקי ביום שאחרי

 

עד לא מזמן ההערכה הייתה כי אובמה לוקח את הבחירות בעיניים עצומות. תרחיש כזה כולל בתוכו את ההנחה הפשוטה כי מה שהיה בזירה המוניטארית הוא גם מה שיהיה בשנים הקרובות. מצב זה הוא להערכת מעטים (ובתוכם אני) מסוכן לאורך זמן, אבל ללא שום ספק נתפש על ידי השווקים כסביבה אוהדת לנכסי הסיכון.

  

שימו לב לשני המוצגים הבאים: 1. סקרי הבחירות של רומני מול אובמה – הגרף לקוח מאחד האתרים אחריהם אני עוקב שעושה ממוצע של סקרים שנערכו בשנה האחרונה. כמובן שהפרשנות היא : "ללא מילים" ואני בטוח כי כולכם תדעו לנחש איפה בדיוק נערך העימות.

 

 

 

2. סיכוי המועמד לנצח על פי אתר ההימורים הגדול INTRADE – הגרף העליון מראה את הסיכויים של אובמה ואילו הגרף התחתון של רומני:

 

 

 

גם כאן ניתן לראות כי למרות שסיכוייו של אובמה עדיין גבוהים הרבה יותר (62% לעומת 38% לרומני), החודש האחרון מתאפיין במומנטום חזק של רומני לעומת נסיגה של אובמה לאחר העימות.

 

שתי נקודות שצריך לקחת בחשבון לגבי ברננקי

 

1. הפן האישי – אני בטוח כי רומני לא ראה בעין יפה את ההרחבה הכמותית האינסופית שנתן ברננקי במתנה לאובמה חודשיים לפני הבחירות. היום, עם התייצבות הנתונים ושני דוחות תעסוקה סבירים, גם רבים אחרים לא מבינים מה היו הגורמים למהלך. חוסר היכולת להבין מביא עמו גם חששות כי היו פה גם השפעות זרות של גורמים פוליטיים, ודי אם ניזכר כי באחת העדויות של ברננקי ביולי האחרון זרק לעברו הסנאטור הדמוקרטי צ'ק שומר (Chuck Schumer) את המשפט “GET TO WORK”, ועורר תהיות רבות לגבי העצמאות של הבנק המרכזי. גם אם ברננקי עלה לרומני על העצבים, אני מניח כי רומני לא יסכן את היציבות הפיננסית ואת השווקים רק כדי לבוא חשבון עם ברננקי.

 

2. הפן האידיאולוגי – זה החלק שהשווקים נוטים לזלזל בו ואולי בכך מחמיצים סיכון משמעותי. ברננקי נוהג ב"אקטיביזם מוניטרי" יוצא דופן. רבים מבקרים את מדיניותו בכך שהיא מרחיקת לכת גם על חשבון סיכונים גדולים שכרוכים במדיניות זו. אני טוען כי ברננקי מתמודד עם המשבר האחרון כאילו הוא משבר מחזורי רגיל ועוצם עיניים מלראות כי מדובר בשינוי מבני של הכלכלה בארה"ב, מצב בו למדיניות מוניטרית אין השפעה לאורך זמן.

 

כרגע נדמה כי המועמד העיקרי להחלפת ברננקי הוא גלן הוברד (Glenn Hubbard) שהוא ראש הקמפיין הכלכלי של רומני וכן דיקן באוניברסיטת קולומביה. הוא נחשב למתמודד משמעותי להחליף את גרינספן בזמנו והפסיד למעשה לברננקי. לאחרונה התבטא הוברד בעד השארת ברננקי לקדנציה שלישית וסתר את דעת הבוס שכאמור נחוש להחליף את ברננקי. 

 

לסיכום, נדמה כי סיכוייו של רומני להיבחר הם כבר לא כה נמוכים. בתור מי שחושב כי למדיניות המוניטרית שננקטה משנת 2008 ועד היום יש משקל מכריע בתמחורם של קבוצות נכסים רבות בארה"ב ובכלל העולם, נכון יהיה להערכתי להתייחס לסיכון הזה ברצינות הראויה ולקחת אותו בחשבון. אני מסופק אם רומני יפטר את ברננקי באופן מיידי אם ייבחר, והרי הוא לא ירצה ליצור זעזועים דרמטיים עם תחילת כהונתו, אבל ביחס לכל שאר הסיכונים הגדולים שיש בשנת 2013 (נושא התקציב, אירופה) יש לקחת בחשבון כי ייתכן והיונה הצחורה שיושבת כיום בפד בארה"ב לא תהיה שם, כשהספקולציות על כך יחלו כבר במחצית שנת 2013.

 

הכותב הוא אנליסט המקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x