$
אלכס זבז

כשל שוק האג"ח הקונצרני

השוק בישראל מזכיר את אירופה - יש אג"ח זבל ואג"ח בטוח. אין אמצע

מצבו של שוק האג"ח הקונצרני בישראל מתחיל להזכיר את מצבו של שוק האג"ח הממשלתי באירופה. תפקוד השוק לקוי לא רק במובן שהפונקציה העיקרית שלשמה הוא נוצר - לאפשר גיוס מקורות מימון למשתתפים בו, אלא שהשוק הפסיק לתמחר את הנכסים הנסחרים בו בהתאם לסיכון ולתשואה.

 

בשוק האג"ח

הממשלתיות באירופה יש נכסים בטוחים ונכסים מסוכנים. מצד אחד האג"ח של ספרד, איטליה, ופורטוגל נתפסות כמסוכנות ונסחרות בתשואות שמשקפות תסריט שהוא קרוב לפשיטת רגל. מנגד, עומדות האג"ח שנתפסות כבטוחות, כגון האג"ח של גרמניה, צרפת, הולנד ואחרות, שנסחרות בתשואות נמוכות מאוד. אין מדינות שנמצאות באמצע בין המסוכנות ביותר לבטוחות ביותר. אף אג"ח ממשלתית באירופה לא נסחרת בטווח התשואות שבין 2.5%-5.0%. זה אינו המצב האמיתי שמשקף התאמה בין סיכון לתשואה.

 

השוק הקונצרני בישראל מתחיל להזכיר את המצב באירופה. ראשית כל, כמעט פסקו הגיוסים על ידי החברות. שנית, בראיית המשקיעים, השוק הקונצרני הופך למקום שבו קיימות אג"ח בטוחות שכוללות בדרך כלל את הבנקים ועוד מספר מועט של חברות, והאג"ח המסוכנות בהן תשואה מזנקת לרמות דו-ספרתיות. פחות ופחות אגרות חוב נסחרות בתשואות "נורמליות" בין האג"ח הבטוחות לאג"ח בתשואות "זבל".

 

לדוגמה, רק לפני שלושה חודשים כשליש מהאג"ח הקונצרניות נסחרו בתשואה של עד 5%, כמחצית בתשואה של בין 5%-10% ופחות מחמישית בתשואה של מעל 10%. כעת, השוק כבר מתחלק כמעט באופן שווה בין שלושת הקבוצות. עדיין קצת פחות משליש מכל האג"ח נסחרות בתשואה של פחות מ-5%, אבל משקל האג"ח בתשואה של מעל 10% הכפיל את עצמו על חשבון האג"ח בתשואה הבינונית של בין 5% ל-10%.

 

השוק "צבוע" בשחור ולבן, בלי גוונים

 

באירופה, הבנק המרכזי האירופי הבין שהמצב שנוצר אינו תקין ואינו מאפשר לשוק למלא את ייעודו. בתקופה האחרונה התגובה היחידה של שוק האג"ח הממשלתיות באירופה לשינויים בריבית של הבנק המרכזי, להודעות כלכליות, ולצעדים של הרגולטורים הייתה פילוג עוד יותר קיצוני בין האג"ח הבטוחות למסוכנות.

 

ביום חמישי האחרון, הבנק המרכזי האירופאי הכריז על התוכנית שנועדה לתקן את הכשל שנוצר. לא צריך להתבלבל, התוכנית לא נועדה לרפא את חולי הכלכלה האירופאית. היא רק תאפשר לשווקים לחזור לתפקוד באופן נורמלי ולתת זמן לקידום שינויים מבניים הדרושים לכלכלת אירופה.

 

יתכן שגם אצלנו יצטרכו להוציא מהמחסנים ולנער מאבק כלים שנוסו להתערבות בשוק הקונצרני בזמן המשבר של שנת 2009. בינתיים השיח מסתובב סביב חיפוש אשמים במצב. אצבע מאשימה מופנית אל בעלי החברות שהגזימו עם כמות ההלוואות, אל המשקיעים המוסדיים שקנו אג"ח, אל הרגולטור שאפשר לכל זה להתרחש.

 

אולם, חיפוש אשמים לא יסייע להחזרת השוק לתפקודו הנורמלי שהוא חיוני לכלכלה. כמחצית מהאשראי במשק נמצא היום מחוץ למערכת הבנקאית וחלקו הגדול שייך לשוק הקונצרני. במצב בו נמצא היום השוק הקונצרני גם חברות טובות עלולות להגיע למצבים קשים, אם לא יוכלו למחזר חובות במצב עסקים רגיל ובעלויות סבירות. כתוצאה מזה יותר ויותר חברות עלולות להצטרף למעגל המסוכנות. מדובר במצב שהוא מסוכן לא רק לבעלי החברות ומחזיקי החוב, אלא למשק כולו.

 

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי של דש בית השקעות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x