$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

סין מורידה הילוך

אירופה במיתון וארה"ב לכל הפחות נחלשת בצורה משמעותית. גם סין נמצאת במגמה של היחלשות. אך אל דאגה, נדמה כי כל הבנקים המרכזיים מחממים מנועים, ובינתיים השווקים עדיין סומכים על מהלכיהם

אמיר ארגמן 07:5110.08.12
השווקים בהכחשה. תפאורה בדמות הציפייה הדרוכה למהלכים נוספים של הבנקים המרכזיים בארה"ב ואירופה מספקת את ההסבר לכך שמשקיעים רבים רצים אחרי הראלי המרשים שראינו מאז תחילת יוני 2012.

 

זה לא נושא הטור הנוכחי, אבל אציין כי עליות אלו בשווקים אינן מוסברות (בשלב זה) בנתונים כלכליים שעולים מאירופה וארה"ב (וכן, גם דוח התעסוקה האחרון לא היה טוב), ולכן הדבר שלח אותי לחפש מה קורה במחוזות רחוקים יותר כמו סין כדי למצוא את ההסבר לרוח הגבית שם.

 

גם שם אין הסבר.

 

בימים האחרונים התפרסמו כמה נתונים מסין ונדמה כי הם מציירים תמונה לא חיובית כלל על הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. הלילה לדוגמא, ראינו המשך האטה משמעותית בתפוקה התעשייתית הסינית, כמו גם ירידה חדה בקצב האינפלציה השנתית של כלכלת סין. הפרסומים האלה כמובן רק מאפשרים לקובעי המדיניות הסיניים להמשיך בתהליך ההקלה, דבר שמעודד את השווקים וממחיש שוב מה הכוח המניע היחיד של השווקים בימים אלו.

 

שנגחאי, הכלכלה הסינית מאטה שנגחאי, הכלכלה הסינית מאטה צילום: בלומברג

 

ובכלל, מבט על מנוע הצמיחה העולמי - סין, שאף לא מזמן פרסמה נתון צמיחה חלש יחסית (7.6%), מראה כי היא חווה את ההאטה החמורה ביותר מאז המשבר הגדול של שנת 2008. יש לזכור כי נכון לעתה קובעי המדיניות הסיניים עיוורים למתרחש וברמת ההצהרות אף קוראים לסייע לצמיחה ופחות לדאוג מהאינפלציה, אך למעט הורדות ריבית, הממשלה הסינית לא עשתה עד כה מהלך משמעותי כדוגמת מהלך התמרוץ העצום שנקטה בו במשבר של שנת 2008-2009. אגב, הערכתי היא שהם יהיו מאופקים יותר לאור העובדה כי כעת המשק הסיני עדיין סובל מנזקים לא פשוטים כתוצאה מאותו מהלך קודם (בועת נדל"ן, משברי אשראי אזוריים, מלאים עצומים של חומרי גלם וערי רפאים).

 

תמונה אחת שווה יותר מאלף מילים, אז הנה לכם מקבץ קצר של נתונים שפורסמו רק בימים האחרונים:

 

מקור: בלומברג

 

אתם יכולים לראות איך מדד המחירים לצרכן, שהיה רק לפני שנה איום של 6%, הפך להיות איום דפלציוני של 1.8% בלבד (ירוק).

אתם יכולים לראות איך מדד המחירים ליצרן שרק לפני כשנה היה איום של 7%, נמצא כבר ברמות שליליות מספר חודשים ברציפות (תכלת).

שימו לב לכך שהתפוקה התעשייתית בסין אמנם עדיין צומחת בקצב של 9.2% לעומת השנה שעברה, אך מה זה לעומת 14% שראינו רק לפני שנה (כחול).

בונים על הצרכן? גם כאן חולשה. הצרכן אמנם עדיין צומח בקצב של 13.1% לעומת השנה שעברה, אך רק בסוף 2011 עמד שיעור הצמיחה על קרוב ל- 18% (ורוד).

נשארנו רק עם השקעות שעדיין צומחות בקצב של 20.4%, כשלפני שנה נהנתה סין מקצב צמיחה של כ 25% (שחור).

 

לסיכום, אירופה במיתון וארה"ב לכל הפחות נחלשת בצורה משמעותית. מבט מזרחה מראה כי גם סין נמצאת במגמה של החילשות, אם כי אין לדעת כיצד יתפתחו הדברים באזור זה בעקבות יהעדר שקיפות של מהלכים ונתונים.

 

דואגים? ייתכן שאין צורך. נדמה כי כל הבנקים המרכזיים מחממים מנועים, ובינתיים נדמה כי השווקים עדיין סומכים על מהלכיהם.

 

כל שנותר לנו לקוות הוא שלפחות עד להתאוששות אמת, כך ימשיך להיות.

 

הכותב הוא אנליסט המקרו הבכיר של בנק ההשקעות אופנהיימר ישראל.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x