$
אמיר ארגמן
אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות אנליסט המאקרו הבכיר בבנק ההשקעות אופנהיימר ישראל לכל הטורים של אמיר ארגמן אנליסט אופנהיימר דעות

מחיר הגלובליזציה

בעידן הגלובליזיה נוטות כל הכלכלות להציג את אותן מגמות. שאלת המתאם עולה כעת, בזמן שמשקיעים מחפשים מקום מפלט מהצמיחה הנמוכה

אמיר ארגמן 08:5029.06.12

אחת הסוגיות שנדונו לא מעט לאחרונה היא האם ייתכן מצב של DECOUPLING. משמע מצב בו אזור מסוים מציג נתונים כלכליים טובים, בעוד אזור מרכזי אחר מציג נתונים חלשים. שאלה זו נשאלה בדרך כלל כדי לדון בשאלה האם השווקים המתפתחים יכולים להיות חזקים גם כשארה"ב חלשה, או האם ארה"ב יכולה להציג נתונים חזקים כשאירופה חלשה?

 

השאלה הזו עולה במיוחד כעת לאחר משבר פיננסי עמוק מאוד ב-2008 ועוד משבר חובות אירופאי שטרם הסתיים נכון לרגע כתיבת שורות אלה. משקיעים מחפשים כלכלות בכל העולם שמצליחות להאיץ את קצב הצמיחה שלהן, בזמן שקצב הצמיחה ארוך הטווח בעולם רק הולך ויורד.

 

לי יש דעה די ברורה בנושא ה-DECOUPLING, והיא שכאשר מדובר בעולם גלובאלי ופתוח יש קושי לכלכלה מרכזית אחת להתעלם מהנעשה בכלכלה מרכזית אחרת, והנתונים האמפיריים מראים זאת. ללא קשר לפתרון הסוגיה העקרונית, דבר אחד בטוח, והוא שכרגע אנו עדים להיחלשות נתונים בכל העולם סימולטנית.

 

הצגתי בעבר את מדד הסנטימנט של הנתונים הכלכליים של סיטי. מדד זה מקבל ערך חיובי אם הנתונים עוקפים את תחזיות הקונצנזוס, ומקבל ערך שלילי אם הנתונים מאכזבים. בסוף מרץ עמד המדד על כ-30 עם מגמת ירידה, ומאמצע אפריל עמד המדד כבר על 6.9 עם המשך מגמת ירידה. המדד חצה את האפס במהלך אפריל 2012 ולאחרונה נמצא בנפילה חופשית ממש, וכעת עומד על מינוס 65.

 

מה שמעניין לראות הוא שחולשה כלכלית זו וההפתעה השלילית באות מכל האזורים במקביל. להלן גרף של מדד זה על אזור ארה"ב (כחול), אירופה (ורוד) ו-EM (שחור). שימו לב לירידה המסונכרנת של כל האזורים מזה שני רבעונים, כשכולם רושמים ערכים שליליים. העבר מראה כי התנהגות סימולטנית זו אינה הכרח, ולכן יש בכך אולי משום מסביר לאווירת הנכאים שבשווקים בחודשים האחרונים.

 

מדד סנטימנט נתונים הכלכליים של סיטי מדד סנטימנט נתונים הכלכליים של סיטי

 

איתותי אזהרה

 

אני רואה נכון להדגיש שאינני מומחה בכלכלת סין, ואינני יודע אפילו מה מהימנותו של כל נתון שמפרסם הממשל. אך לאור העניין הרב שיש סביב הנושא חשבתי כי נכון להביא ידיעה שהתפרסמה באתר האינטרנט של Xinhuanet, סוכנות ידיעות און ליין ממשלתית. הכתבה שהתפרסמה ציינה כמה אינדיקטורים כלכליים שמעידים כי חולשה ממשית קיימת בפעילות הנדל"ן הסינית:

 

תוצרת המלט בסין צמחה ב 5% בלבד לעומת שנה שעברה בחמשת החודשים הראשונים של השנה, וזאת לעומת שיעור צמיחה של 14.3% בשנה שעברה (לתקופה המקבילה). במאי 2012 צמחה תפוקת המלט ב-4.3% בלבד לעומת 19.2% במאי 2011 (שנה לעומת שנה). תפוקת משטחי זכוכית (ליצור חלונות) ירדה ב-1.7% ביחס לחמשת החודשים הראשונים של השנה שעברה. בשנה שעברה נתון זה הראה על צמיחה של 19.6%.

 

במאי לבד ירדה תפוקת הזכוכית ב-10.2% ביחס למאי 2011. נכון לינואר-אפריל 2012, ירדו רווחי סקטור חומרי הבנייה ב-7% ביחס לארבעת החודשים הראשונים של שנת 2011.

 

באותה תקופה ירדו רווחי חברות המלט ב-59.9%, וזה עוד טוב לעומת סקטור יצור פלטות הזכוכית שרשם הפסד מצטבר של 130 מיליון יואן לעומת רווח של 2.35 מיליארד יואן בשנה שעברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x