לא רק בישראל: גל עזיבות באייפקס
המנכ"לים והיו"רים של תנובה ופסגות לא לבד. מאז 2007 עזבו 31 מתוך 50 שותפים את קרן אייפקס הבריטית
מאז שרכשה אייפקס ישראל את בית ההשקעות פסגות ותנובה היא נפרדה משלושה מנכ"לים ושני יו"רים. רויטרס חושף שלא רק בישראל התנודות בהנהלה הבכירה כל כך תכופות. כך למשל אייפקס פרטנרס, אחת מחברות הפרייבט אקוויטי הגדולות בעולם, הפסידה או פיטרה בחמש השנים האחרונות יותר ממחצית השותפים הבכירים שלה. מדובר בשיעור גבוה של תחלופה, שלטענת חלק מהמשקיעים מהווה שיקול נגד השקעה בקרן חדשה שאייפקס מקווה שתגייס 9 מיליארד יורו (11.2 מיליארד דולר).
על פי מסמכים שהגישה החברה למשקיעים והגיעו לידי סוכנות רויטרס עולה כי מאז 2007, אז גייסה אייפקס קרן של 11.2 מיליארד יורו, עזבו 31 מתוך 50 השותפים. לאורך אותה תקופה, החברה קיצצה את מספר השותפים ל־35 והחליפה את העומדים בראש חמש קבוצות הסקטור.

אייפקס חשפה בפני המשקיעים את העזיבות וציינה כי קידמה אנשים מתוך שורות החברה וגייסה עובדים חדשים כדי למלא חלק מהמשרות שהתפנו כתוצאה מכך. אולם שותף לשעבר, שביקש להישאר בעילום שם, מספר כי לפחות במקרה אחד, ביקשה החברה מעובד בכיר לא לחשוף את תוכניות העזיבה שלו ולחכות להזדמנות מתאימה יותר בתהליך גיוס הכספים. לדבריו, אייפקס עדכנה את המשקיעים רק לאחר שהודלפה העזיבה המתוכננת.
בכירים ומומחים בתעשייה אומרים שאף שאין נתונים מדויקים לגבי ממוצע התחלופה בתעשייה בדרגי השותפים, הנתונים היוצאים מאייפקס גבוהים ביותר. שיעורי התחלופה מהווים שיקול מרכזי עבור המשקיעים בקרנות פרייביט אקוויטי, שמתבקשים לסגור את הכסף שלהם במשך 10 שנים בממוצע.
"מדובר בשיעור תחלופה גבוה", אומר לרויטרס סטיבן קפלן, מרצה למימון מאוניברסיטת שיקגו, שמתמחה בקרנות פרייבט אקוויטי. "כשמשקיעים מעבירים להם כספים, הם עושים זאת מכיוון שהם משקיעים בצוות, ובדרג השותפים הבכירים הם לא מצפים שתהיה תחלופה גבוהה".
אייפקס סירבה להגיב על הכתבה ומסרה רק ש"אייפקס פועלת בסטנדרטים הגבוהים ביותר של יושרה ושקיפות. המשקיעים שלנו הם מוסדות מתוחכמים, שמבצעים בדיקות מקיפות על כל האספקטים של החברה, כולל צוות העובדים, ביצועים, אסטרטגיה ומינהל. אנחנו מעסיקים צוות מצוין ושומרים על מערכת יחסים קרובה למשקיעים, שמהווים חלק חשוב בהצלחה של העסק שלנו מזה למעלה מ־30 שנה".
אייפקס פרטנרס מנהלת 27 מיליארד יורו בנכסים בשורה של קרנות השקעה פרטיות. היא מתחרה בבלקסטון, קרלייל גרופ וחברות פרייבט אקוויטי גדולות אחרות על עסקאות בשווי מיליארדי דולרים לרכישת חברות. המשקיעים שלה כוללים קרנות פנסיה, קרנות הון ממשלתיות וקרנות תרומה של אוניברסיטאות, שהן בעלות דרגה משתנה של תחכום ומשאבים.
אף שאייפקס היא בבעלות פרטית, החברה משקיעה כספים שבסופו של דבר שייכים למאות מיליוני אנשים ברחבי העולם.
קרנות אייפקס אירופה VI ואייפקס אירופה VII שהושקו ב־2005 ו־2007 בהתאמה, דורגו נכון לסוף ספטמבר בין 25–50 הביצועים הטובים ביותר בתעשיית הפרייבט אקוויטי, על פי נתוני חברת מחקרי השוק Preqin.
על פי מקורבים לחברה, אייפקס מסרה עוד למשקיעים שהיא מחליפה מנהלים בעלי ביצועים נמוכים, כך שגוברת הסבירות להמשך התחלופה בחברה.


